Πάτρα, η πόλη του καρναβαλιού είπαμε έτσι; Σίγουρα είμαστε η πόλη που διατηρεί το πιο ξακουστό και παραδοσιακό καρναβάλι της Ελλάδας.

Λέμε «παραδοσιακό» γιατί οι καινοτόμες και οι μοντέρνες ιδέες πάνω στο θέμα, παρά το μεγάλο brand που διατηρεί πάντα η αχαϊκή πρωτεύουσα, δεν έρχονται από εδώ, έρχονται από αλλού.

Μετά το καλοκαιρινό καρναβάλι που διοργανώνει εδώ και αρκετά χρόνια το Ρέθυμνο, ξέρετε τι ανακαλύψαμε; Στην Χαλκίδα έχει καθιερωθεί τα τελευταία τρία χρόνια και έχει εξελιχθεί σε θεσμό το Sea Carnival.

Καλά το διαβάσατε. Το θαλασσινό καρναβάλι. Τι είδους καρναβάλι είναι αυτό; Μην φοβάστε, δεν έχει σκυλόψαρα, ούτε δελφίνια, όμως αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό τους μύθους που υπάρχουν γύρω από την θάλασσα και όχι μόνο. 

Το patrasevents.gr μίλησε με την ομάδα του Art Studio που τα τρία αυτά χρόνια σκηνοθετεί και κινηματογραφεί το κυρίως δρώμενο του ομολογουμένως «παράξενου» αυτού καρναβαλιού.

«Ο θεσμός της τελετής λήξης του θαλασσινού καρναβαλιού, λειτουργεί ως ένας τουριστικός πόλος έλξης παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Εγχώρια τηλεοπτικά αλλά και διεθνή μέσα, μιλούν γι’ αυτή τη θεατρική παράσταση που πραγματοποιείται στα νερά του Ευβοϊκού» τονίζει ο Νικόλαος Πάνου που επιμελείται και έχει την κύρια ευθύνη για την σκηνοθεσία της τελετής λήξης.

Όσοι το έχουν δει μιλούν για υπερθέαμα κινηματογραφικών προδιαγραφών. Επιβλητικά θεατρικά σκηνικά, πυροτεχνικό θέαμα, ιπτάμενες κατασκευές και πλήθος ηθοποιών σε μια τεράστια υδάτινη σκηνή, συνθέτουν ένα άρτιο αισθητικά κινηματογραφικό έργο.

Ο κ. Πάνου αναφέρει: «Τα θέματα κάθε χρόνο είναι εμπνευσμένα από τη μυθολογία και οι Χαλκιδέοι επανεφευρίσκουν την αποκορύφωση των καρναβαλικών εορτασμών με μια πρωτότυπη ιδέα που προάγει τον πολιτισμό».


Ο χορός της Ωραίας Ελένης και ο τεράστιος Δούρειος Ίππος

Το θέμα φέτος, ήταν “το Χρονικό της Τροίας” με αφορμή την θυσία της Ιφιγένειας στην Αυλίδα.

Η αιθέρια χορεύτρια κι αθλήτρια Κατερίνα Σολδάτου, ενσάρκωσε το ρόλο της Ωραίας Ελένης με μια εναέρια χορογραφία που έκοψε την ανάσα.

Στην τελετή συμμετείχαν όλα όσα γνωρίζουμε για την Τροία: Το μήλο της Έριδος, ο πρίγκιπας Πάρις της Τροίας, ο Οδυσσέας και όλοι σχεδόν οι ήρωες που πρωταγωνιστούν στην Ιλιάδα. 

Αυτό που έκλεψε τις εντυπώσεις, πέρα από την Κατερίνα Σολδάτου, ήταν ένας Δούρειος Ίππος μυθικών διαστάσεων. Οι Αχαιοί και Τρώες ρίχτηκαν στην μάχη υπό τους ήχους κινηματογραφικής μουσικής και με τη θεϊκή συμβολή των Ολύμπιων θεών.

Όσοι είδαν την τελετή, το θέαμα τους έμεινε αξέχαστο, ενώ αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την πόλη, αλλά και τον τουρισμό της.