Έτοιμη είναι η μελέτη από τις υπηρεσίες του δήμου για την ενεργειακή αυτονόμηση του Παμπελοποννησιακού Σταδίου της Πάτρας με φωτοβολταϊκά, γεωθερμία και αυτοματισμούς.

Πρόκειται για ένα έργο που θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην μείωση των δαπανών ενέργειας του Σταδίου και από αυτή την άποψη θα δώσει την δυνατότητα στον δήμο και στην διοικούσα επιτροπή να εργαστεί για την ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση και λειτουργικότητα του.

Το Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας αποτελεί άλλωστε την «Μέκκα» των αθλητικών υποδομών του δήμου και της ευρύτερης περιοχής και ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα από την παρούσα δημοτική αρχή που δείχνει ότι παρά τα πενιχρά οικονομικά μέσα και τις περί του αντιθέτου εικασίες των Κασσανδρών έχει την δυνατότητα να το διαχειριστεί για το καλό της πόλης και των πολιτών της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σωστής διαχείρισης που γίνεται όλο αυτό το διάστημα στο Στάδιο είναι η εντυπωσιακή μείωση της ετήσιας κατανάλωσης νερού. Το ετήσιο κόστος της ΔΕΥΑΠ για νερό ήταν στα 136. 000 ευρώ πριν μπει η διοικούσα επιτροπή στο Στάδιο.

Πλέον το ετήσιο κόστος της ΔΕΥΑΠ έχει μειωθεί στις 10.500 ευρώ, γεγονός που επιτεύχθηκε με την αποκατάσταση των χρόνιων βλαβών στη γεώτρηση του Σταδίου, τον έλεγχο τεράστιων διαρροών και την εφαρμογή του νόμου περί ειδικής τιμολόγησης των Δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων.

Μειώθηκε, δηλαδή, το κόστος λειτουργίας του Σταδίου, σε ότι αφορά το νερό, κατά 126.000 ευρώ τον χρόνο! Προς μία τέτοια κατεύθυνση βαδίζει η διοικούσα επιτροπή και στο θέμα της ΔΕΗ το κόστος της οποίας έχει μειωθεί κατά 10.000 ευρώ, παρόλο που η χρήση του Σταδίου πλέον είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με πριν από το 2015.

Το κόστος της λειτουργίας του Σταδίου έφτανε τα 600.000 ευρώ περίπου και πλέον έχει μειωθεί κατά 25%, φτάνοντας ένα ποσό που αγγίζει περίπου τα 250.000 ευρώ. «Στρατηγικός μας στόχος είναι να μειώσουμε το ετήσιο κόστος λειτουργίας κατά 50% και σε αυτό θεωρούμε ότι θα μας διευκολύνει το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του σταδίου» τονίζει ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Τάκης Πετρόπουλος.

«Η μελέτη είναι έτοιμη και όχι μόνο έχει εγκριθεί, αλλά έχουμε πάρει συγχαρητήρια από τους αρμοδίους για την αρτιότητα της ως προς τις τεχνικές της προδιαγραφές, ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει μέσω ΕΣΠΑ». Το έργο θα κοστίσει ένα ποσό που κυμαίνεται μεταξύ των 800.000 και 1.000.000 ευρώ.


Το "κόσμημα" να παραμείνει στην πόλη και στους Πατρινούς

Τι μπορεί να γίνει από εκεί και πέρα σε ότι αφορά το θέμα του Σταδίου; Μας το λέει ο κ. Πετρόπουλος:

«Αυξάνοντας τα έσοδα του Σταδίου μέσα από τις διάφορες διοργανώσεις, καταφέραμε να μειώσουμε τα λειτουργικά του έξοδα με πολλαπλάσιες δραστηριότητες και να δώσουμε ζωή σε ένα χώρο που ήταν εντελώς εγκαταλειμμένος, αλλά και κλειστός για τους πολίτες, όταν αναλάβαμε» και προσθέτει: 

«Παράλληλα με τον στρατηγικό στόχο της δραστικής μείωσης του κόστους λειτουργίας της εγκατάστασης, διεκδικούμε από το κράτος να χρηματοδοτήσει ως οφείλει και συνταγματικά τουλάχιστον ένα μέρος του κόστους λειτουργίας, συντήρησης κι εκσυγχρονισμού του, έτσι ώστε αυτό το κόσμημα να παραμείνει στα χέρια της Πάτρας και των Πατρινών.

Αποδείξαμε πιστεύω ότι η πόλη μπορεί να διαχειριστεί και να λειτουργήσει σωστά μια τόσο σημαντική αθλητική εγκατάσταση που κάθε απόγευμα σφύζει από ζωή».