Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ/ΤΔΕ πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Παρασκευή 9 Μάρτη ανοιχτή εκδήλωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής με θέμα «8 Μάρτη 2018 - Η θέση της γυναίκας σήμερα». Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και θυμίζοντας ότι, αν και από την πρώτη εξέγερση των γυναικών, το Μάρτη του 1857 έχουν περάσει πολλά χρόνια, οι γυναικείοι αγώνες είναι επίκαιροι, καθώς οι έμφυλες ανισότητες συνεχίζουν να υφίστανται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν ευθύνεται μόνο η οικονομική κρίση για τις ανισότητες που βιώνουν οι γυναίκες σήμερα. Και έκανε αναφορά στην αδιαφορία με την οποία προσεγγίζονται τα γυναικεία ζητήματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τόνισε την ανάγκη για έναν ισχυρό ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει το γυναικείο κίνημα από τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η Σία Αναγνωστοπούλου, βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι ο φεμινισμός δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση, αλλά αφορά όλους, όσους ο καπιταλισμός θεωρεί ότι πλεονάζουν κοινωνικά.

Η Αμαλία Σαρρή ,εκπρόσωπος της ΓΓΙΦ, αναφέρθηκε εκτενώς στα δύο νομοσχέδια τομή για την ισότητα των φύλων. Πρώτο, αυτό, που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή και εναρμονίζει, επι τέλους , την εθνική νομοθεσία με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην υποστήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών. Περιλαμβάνει πρόνοιες για μέτρα και δράσεις για την καταπολέμηση και πρόληψη όλων των μορφών έμφυλης βίας. Δεύτερο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ως τις 20 Μάρτη.

Η σημαντική συμμετοχή και το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού ανέδειξαν ότι η δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής είναι επίκαιρη όσο ποτέ, και θα πρέπει να διευρυνθεί με κοινές δράσεις και παρεμβάσεις στην κοινωνία και στους θεσμούς.