Όλο και περισσότερα παιδιά χάνουν τη ζωή τους στον πόλεμο στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), καθώς η σύγκρουση εισέρχεται αυτή την εβδομάδα στον όγδοο χρόνο της.

Ο αριθμός των παιδιών που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στη Συρία διπλασιάσθηκε το 2017 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η UNICEF, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το 2017 η τυφλή και ακραία βία σκότωσε τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που έχει γίνει ποτέ γνωστός «50% περισσότερα απ' ό,τι το 2016», υποστηρίζει η UNICEF προσθέτοντας πως το 2018 προαναγγέλλεται ακόμη πιο ζοφερό.

Σχεδόν 200 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τον Φεβρουάριο στον ανταρτικό θύλακο της Ανατολικής Γούτα στη διάρκεια των βομβαρδισμών που πραγματοποιούν οι δυνάμεις του καθεστώτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 20% των θυμάτων αυτής της επίθεσης μεταξύ των αμάχων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Στην έκθεσή της, η UNICEF επικαλείται τον Σάμι, ένα παιδί από τη νότια Συρία που έχει καταφύγει σήμερα στην Ιορδανία.

«Βγήκα να παίξω στο χιόνι με τα ξαδέλφια μου. Μια βόμβα έπεσε. Είδα τα χέρια του ξαδέλφου μου να πετούν στον αέρα μπροστά στα μάτια μου. Έχασα τα δύο πόδια μου», αφηγείται.

Τα ανάπηρα παιδιά «βρίσκονται αντιμέτωπα με τον πολύ πραγματικό κίνδυνο να παραμεληθούν και να στιγματισθούν καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται χωρίς ανάπαυλα», υπογραμμίζει ο περιφερειακός διευθυντής της UNICEF, ο Γκέερτ Καπελέρε.

Σύμφωνα με τη UNICEF, περίπου 3,3 εκατομμύρια παιδιά σ' όλη τη Συρία είναι εκτεθειμένα στους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενώ δεκάδες σχολεία επλήγησαν μόνο κατά το 2017.