Το φεστιβάλ θεάτρου σκιών από τον δήμο της Πάτρας, δημιούργησε για ακόμα μία φορά ποικίλες εντάσεις στον χώρο, με αρκετούς καλλιτέχνες να παίρνουν θέση για το όλο ζήτημα.

Πολλοί από τους καραγκιοζοπαίκτες της Πάτρας που έχουν μια σημαντική διαδρομή στον χώρο υποστηρίζουν ότι εξαιρέθηκαν και παραμελήθηκαν από τον δήμο, ενώ αναρωτιούνται με ποια κριτήρια έγιναν οι επιλογές των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ.

Ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις προκάλεσε το μνημείο για τον Καραγκιόζη που θα φτιαχτεί από ιδιώτη στα Ψηλαλώνια στην μνήμη του Μίμαρου, του Βασιλάρα και του Θεοδωρόπουλου, μεγάλων δεξιοτεχνών του είδους.

Από την άλλη βέβαια οι δεκάδες επιστολές από υποστηρικτές και από αντίμαχους του φεστιβάλ που δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ από τους καραγκιοζοπαίκτες, μόνο καλή εντύπωση δεν έχουν δημιουργήσει στο κοινό της Πάτρας για τον χώρο.

Ο Χρήστος Καλπουζάνης, είναι ένας από τους Πατρινούς καραγκιοζοπαίκτες που δεν συμπεριλήφθηκε στο φεστιβάλ, όμως αυτό που τον νοιάζει είναι κυρίως η εικόνα που βγαίνει προς έξω για τον χώρο μέσα όλη αυτή την ιστορία.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι απευθυνόμαστε κυρίως σε μικρά παιδιά και σε γονείς. Αυτό που βγήκε προς τα έξω από το όλο θέμα, νομίζω ότι μόνο καλό δεν ήταν για τον χώρο και τον Καραγκιόζη.

Δεν ξέρω με τι κριτήρια επιλέγει ο δήμος. Είμαι 20 χρόνια στον χώρο και κανείς δεν με φώναξε. Από την άλλη όμως οι διαστάσεις που έχει πάρει το ζήτημα δίνουν την αίσθηση σε έναν απλό παρατηρητή ότι ο καθένας από μας κοιτάζει να κάνει το δικό του φεστιβάλ, ελπίζοντας στην εύνοια διαφόρων παραγόντων για να πάρει την επιχορήγηση ή την επιδότηση.


Πιστεύω ότι όλα αυτά τα πράγματα δεν είναι σωστά, όπως σωστή δεν είναι και η στάση που έχει δήμος στο όλο θέμα. Το ζητούμενο είναι να μην υπάρχουν εξαιρέσεις και να κοιτάξει ο καθένας την δουλειά να την κάνει όσο καλύτερα μπορεί. Πάνω από όλα ας μην ξεχνάμε αυτό. Απευθυνόμαστε σε παιδιά». 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το θέατρο σκιών στην Πάτρα τα τελευταία χρόνια διανύει μία περίοδο άνθησης θα έλεγε κανείς με ολοένα και περισσότερους νέους ανθρώπους να ασχολούνται με τον Καραγκιόζη, είτε συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, είτε από μόνοι τους. Όσο για τα παιδιά; Εξακολουθούν να τον λατρεύουν και να τον αγαπάνε. Άρα ο Καραγκιόζης και το θέατρο σκιών έχουν μέλλον. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το patrasevents.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει και με άλλους καραγκιοζοπαίκτες της Πάτρας για να πάρει την άποψη τους όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό.