Σε ακόμα μία προκλητική ενέργεια, η οποία παραβιάζει τους κώδικες καλής συμπεριφοράς της διεθνούς ναυσιπλοΐας, προχώρησε το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας δια του εκπροσώπου του, του ναρκαλιευτικού TGG ACKAY, το οποίο συμμετέχει στη διεθνή άσκηση ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 18» στον Πατραϊκό κόλπο.

Ενώ όλα τα άλλα πολεμικά σκάφη των συμμετεχουσών χωρών ανήρτησαν -ως είθισται- την Ελληνική σημαία στον ιστό τους, αφού τα σκάφη ελλιμενίζονται σε Ελληνικό λιμένα και δραστηριοποιούνται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, το τουρκικό σκάφος αγνόησε τον κώδικα αυτόν.


Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ, πρόκειται για συνήθη πρακτική των τουρκικών πολεμικών όταν βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και των ελληνικών πολεμικών σκαφών όταν βρίσκονται στην Τουρκία. Πρόκειται, δηλαδή, για μία ανεπίσημη και άτυπη συνεννόηση, η οποία δεν συνάδει με τους διεθνείς κώδικες και τις παραδόσεις της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Στην «ΑΡΙΑΔΝΗ 18» συμμετέχει η νατοϊκή δύναμη ναρκοπολέμου (SNMCMG 2) με ναρκοθηρευτικά από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία. Συμμετέχουν ακόμη με ναρκοθηρευτικά η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ρουμανία.

Παρατηρητές έχουν στείλει η Βουλγαρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βέλγιο, η Ρουμανία και η Τουρκία. Η Ελλάδα συμμετέχει με τη φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» (πλοίο διοικήσεως της άσκησης), με ναρκοθηρευτικά καθώς και με μία κανονιοφόρο, ενώ παίρνουν μέρος και ομάδες εξουδετέρωσης ναρκών.

Η «ΑΡΙΑΔΝΗ» είναι άσκηση τύπου «INVITEX», η οποία διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό σε ετήσια βάση.

Σκοποί της άσκησης είναι μεταξύ άλλων η προώθηση της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων διαφορετικής εθνικότητας, η ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας όλων των συμμετεχόντων και η προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας τους σε επιχειρησιακό, τακτικό και τεχνικό επίπεδο στη σχεδίαση και διεξαγωγή επιχειρήσεων ναρκοπολέμου.

Πηγή: zougla.gr


Βίντεο: maria apostolopoulou