Η Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη λίμνη της Αιτωλοακαρνανίας και της Ελλάδας, οφείλει πιθανώς την ονομασία της στην αρχαία αιτωλική πόλη Tριχόνειον.
Έχει μεγάλη αισθητική, οικολογική και αλιευτική αξία.

Φιλοξενεί μεγάλο αριθμό σπανίων ή απειλούμενων φυτικών και ζωικών ειδών. Κωμοπόλεις και χωριά απλώνονται γύρω από την απέραντη λίμνη και απολαμβάνουν την όμορφη θέα σε αυτήν. Πέρα από την φυσική της ομορφιά η περιοχή διαθέτει και μεγάλη βιοποικιλότητα. Η Τριχωνίδα αποτελεί μία από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που συναντάται η Βίδρα.

Η λίμνη διαθέτει ιδιαίτερα πλούσια ορνιθοπανίδα καθώς έχουν παρατηρηθεί σε αυτή περισσότερα από 200 είδη πουλιών μερικά από τα οποία ιδιαίτερα σπάνια όπως ο πορφυροτσικνιάς. Φιλοξενεί επίσης 25 είδη ψαριών, 11 από τα οποία είναι ενδημικά στην Ελλάδα. Ένα είδος ψαριού, που απαντάται μόνον στην λίμνη Τριχωνίδα, είναι και ο Νανογωβιός. Πρόκειται για μικρό ψάρι, το οποίο έχει μήκος κοντά στα πέντε εκατοστά και ζει στα νερά της παραλίας.

Στις όχθες της λίμνης υπάρχουν πανέμορφα δάση από πλατάνια, λεύκες, ιτιές και πικροδάφνες. Δοκιμάστε κι εσείς κάποια στιγμή να κάνετε αυτό το ταξιδάκι για να ανακαλύψετε καινούργια πράγματα, χαράσσοντας τη δική σας διαδρομή!


Βίντεο: Fanis Bisbikis