Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 18:30 στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του Συλλόγου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του  Πανεπιστημίου Πατρών για το Νέο Έτος 2018.

Η ανωτέρω εκδήλωση περιελάμβανε:

  • Παρουσίαση των πεπραγμένων του Συλλόγου και των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων τις οποίες προετοιμάζει και συμμετέχει στο έτος 2018.
  • Xορευτική παράσταση, στην οποία συμμετείχαν όλα τα τμήματα του Συλλόγου (παιδικά, εφηβικό, εργαζομένων, φοιτητών και φίλων), με αντιπροσωπευτικούς χορούς και τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Παρουσιάστηκαν χοροί από το Μοριά, τη Ρούμελη τη Μακεδονία, τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, των Ελλήνων Προσφύγων, της Κρήτης, καθώς και χορογραφίες σε λαϊκή μουσική φημισμένων στιχουργών, συνθετών και ερμηνευτών, όπου καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.  
  • Τιμητική απονομή από το Δ.Σ στον για δεκαετίες πρόεδρο του Συλλόγου κ. Γρηγόρη Φαρμακόπουλο, για την συνεχή και ανιδιοτελή προσφορά του στην ανάδειξη της Μουσικής Παράδοσης και του Πανεπιστημιακού Πολιτισμού.

Τα παραπάνω πλαισίωσαν μουσικά και ερμηνευτικά: φοιτητές – μέλη του Συλλόγου και η Νικολακοπούλου Κωνσταντίνα, μαθήτρια από το εφηβικό τμήμα αντίστοιχα.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Πρόεδρου κ. Αθανασίου Κοτρώτσου, ο όποιος στην συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στις κυριότερες δραστηριότητες-εκδηλώσεις που πραγματοποίησε ο Σύλλογος από την αρχή του έτους. Πρόκειται για:

  • Συμμετοχή στον εορτασμό του Μητροπολιτικού Ι. Ναού της Ευαγγελίστριας Πάτρας
  • Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή «Στην υγειά μας ρε παιδιά» η οποία καθώς ανέφερε θα προβληθεί το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018.

Στην συνέχεια, εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου, ευχαρίστησε για την υποστήριξη στις δραστηριότητες του Συλλόγου: τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών, την Επιτροπή Πολιτιστικής Ανάπτυξης, τη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας, το Δ.Σ. του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου.

Ακολούθως κάλεσε τον κ. Γρηγόριο Φαρμακόπουλο, μέχρι πρότινως πρόεδρο του Ομίλου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών Πανεπιστημίου Πατρών, για τον χαιρετισμό του.


Την στιγμή του χαιρετισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο είχε ετοιμάσει μια έκπληξη στον επί 22  και πλέον χρόνια πρόεδρο του χορευτικού.

Εκ μέρους του Δ.Σ. η Ταμίας, διοικητική υπάλληλος του Πανεπιστημίου Πατρών και εκπρόσωπος στην Επιτροπή Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου κα Ευσταθία Ηλιοπούλου, απένειμε αναμνηστική πλακέτα στον έως πρότινως πρόεδρο κ. Γρηγόριο Φαρμακόπουλο για την επί 20ετή και πλέον συνεχή, ολόψυχη και ανιδιοτελή προσφορά του στον Πανεπιστημιακό Πολιτισμό και στην Παράδοση του τόπου μας.

Από τα λόγια του κ. Φαρμακόπουλου κατά την απονομή σημειώνουμε:

«Γιατί;  

Τι έκανα και πρέπει να μου απονείμετε;

Παραλαμβάνω όμως ευχαρίστως. Αποδέχομαι με πολύ χαρά, δεν κάνω τον ακατάδεχτο, αλλά θεωρώ ότι είναι για όλους η τιμή, γιατί αυτή ήταν μία συλλογική προσπάθειαγια μένα δεν ήταν ανάγκη, δεν χρειαζόταν τίποτα. Η κίνησή σας αυτή είναι ευγενική και τη σέβομαι, με τιμά, και εννοείται ότι δεν θα σταματήσω να νοιάζομαι και να ενεργώ για το Σύλλογο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών Πανεπιστημίου Πατρών.

Θέλω την τιμή αυτή που μου κάνετε να την μοιραστώ με όλους, με όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, τον χοροδιδάσκαλο, τους χορευτές, τους φίλους υποστηρικτές, τους συνεργάτες και τους εθελοντές του Συλλόγου. Ή καλύτερα να την μοιράσω σε όλους, γιατί όπως αναφέρει και το απόφθεγμα με το οποίο ξεκίνησα την ομιλία μου το 1995 στο Φιλοπροοδευτικό Σύλλογο Γρηγόρι Αιγίου «Ο Άγιος Γρηγόριος»: «τα πάντα για τους άλλους για τον εαυτό μας τίποτα».

Αργότερα αναρωτήθηκα «τα πάντα για τους άλλους για τον εαυτό μας τίποτα;» και κατέληξα «τα πάντα για τους άλλους για τον εαυτό μας τίποτα» γιατί αν συμβεί αυτό σε όλους θα έχουμε όλοι πολλά, θα έχουμε όλοι περισσότερα να απολαύσουμε.

Ας είναι αυτή η τιμή για περεταίρω σύσφιξη των σχέσεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των μελών του χορευτικού, των φίλων του χορευτικού και όλων μαζί».


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μέλη ΔΕΠ, ο Αργύριος Αγγελόπουλος Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγιεινής Νομού Αχαΐας, πολλά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, τα μέλη του Συλλόγου  και πολλοί φίλοι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχήθηκε σε όλους ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και ανανέωσε το ραντεβού του για το άμεσο μέλλον με πολλές πολιτιστικές εκπλήξεις.

Ολόκληρη η αναφορά του τιμώμενου κ. Γρηγορίου Φαρμακόπουλου όπως καταγράφηκε:

Ο κ. Γρηγόριος Φαρμακόπουλος ανέφερε πως στην εκδήλωση, παραβρέθηκε εκτός της ιδιότητάς του  και για έναν επιπλέον σημαντικό λόγο: να ευχαριστήσει όλους για την τιμή και το σεβασμό που έδειξαν ως Δ.Σ. και ως χοροδιδάσκαλος, στη απώλεια της μητέρας του, η οποία είχε γνωρίσει ορισμένους και την είχαν γνωρίσει αρκετοί, από την παρακολούθηση των χαιρετισμών της Θεοτόκου στο Γρηγόρι Αιγίου και σε κάποιες Ιερές Μονές,  από εκδηλώσεις του Ομίλου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο και αλλού, και αποτέλεσμα των παραπάνω γεγονότων ήταν να αναβληθεί η μουσικοχορευτική εκδήλωση της 20ης Ιανουαρίου 2018 προς τιμήν της.

Στη συνέχεια σημείωσε πως για χρόνια, δεκαετίες τώρα, ενημέρωνε το κοινό από το αναλόγιο για: εκδηλώσεις για το νέο έτος, αποκριάτικους χορούς, παρακολούθηση χαιρετισμών της Θεοτόκου, εκδηλώσεις στα Πολιτιστικά του Πανεπιστημίου, εκδηλώσεις για τη λήξη των μαθημάτων χορού κάθε ακαδημαϊκού έτους, παραστάσεις σε επιστημονικά συνέδρια, εκδρομές και τόσες άλλες δραστηριότητες του χορευτικού.

Τόνισε, πως όπως και με τα Σχολεία της Πανεπιστημιουπόλεως για τα οποία ασχολήθηκε για την ίδρυση και την λειτουργία τους, από το 1995 που ξεκίνησε τις χορευτικές ομάδες και μέχρι πρότινως, ότι έκανε, που αφορούσε το χορευτικό, το έκανε μόνο και μόνο από ενδιαφέρον και αγάπη στην παράδοση, την Ελληνική παράδοση, στον πολιτισμό, τον Πανεπιστημιακό πολιτισμό, τον πολιτισμό του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ακολούθως, περιέγραψε αναλυτικά την συλλογική εθελοντική προσπάθεια όπου όλοι μαζί και όχι μόνο αυτός στον Όμιλο κατάφεραν: την πανελλήνια εμβέλεια του χορευτικού, το ταξίδι στην Αυστραλία το 2006, τις μεγάλες εκδηλώσεις με τιμώμενους τον Χρόνη Αηδονίδη, το Σάββα Σιάτρα, τον Παναγιώτη Μυλωνά, τη Μαρίζα Κωχ, τα Χάλκινα από τη Γουμένισσα και τόσων άλλων. Ο κ. Φαρμακόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη συμμετοχή του Συλλόγου στην τηλεοπτική εκπομπή «Στην υγειά μας ρε παιδιά», στις ετήσιες συμμετοχές στα Πολιτιστικά του Πανεπιστημίου Πατρών, χορευτικές  παραστάσεις σε επιστημονικά συνέδρια, χορευτικές παραστάσεις-συνδιοργάνωση εκδηλώσεων σε άλλα Πανεπιστήμια όπως: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, σε Δήμους όπως: Καλαβρύτων, Λιβαδειάς, Αθηνών Αγίων Αναργύρων, Δύμης, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εκδρομές μονοήμερες και διήμερες, αλλά και δεκαήμερες καλοκαιρινές στο εξωτερικό όπως Πράγα, Βουδαπέστη, Βιέννη, Κωνσταντινούπολη, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία. Ακολούθησαν οι παρακολουθήσεις Χαιρετισμών της Θεοτόκου σε διάφορες Ιερές Μονές και στον Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στο Γρηγόρι Αιγίου, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων (π.χ «Σμύρνη μου αγαπημένη»), αποκριάτικοι χοροί, χορευτικές εκδηλώσεις για τη λήξη των μαθημάτων χορού κάθε ακαδημαϊκού έτους, χορευτικές εκδηλώσεις για το νέο έτος με κοπή πίτας, ομιλίες, πάντα σε εξαιρετικό κλίμα, φιλικό, χορευτικό! «Μπράβο», αναφώνησε που έγιναν τόσα πολλά και τόσο καλά.

Για όλα αυτά, δεδομένου ότι ήταν μια συλλογική προσπάθεια, ευχαρίστησε ξεχωριστά:

    1. όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, από το 1995, στα οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι όπως: Κατριβέση Αλεξάνδρα, Μποϊλέ Βασιλική, Ρήγα Ιωάννα, Παναγοπούλου Γεωργία, ο αείμνηστος Παπαδόπουλος Παναγιώτης,  Κιατίπη Ιωάννα, Ανυφαντή Χριστίνα, Μπακογιάννη Φωτεινή, Θωμοπούλου Μαρία, Βουγά Ελένη, Λαμπρόπουλος Παναγιώτης, Μαραζιώτη Γεωργία, Δημητρακοπούλου Χριστίνα, Σκόνδρα Αικατερίνη, Ηλιοπούλου Ευσταθία, Αντωνοπούλου Ευγενία, Λευτάκη Μαρία, και Μηλάτος Γεώργιος αλλά και φοιτητές όπως: Κόκκινος Πέτρος, Δεληγιάννης Ανδρέας, Μαράντης Σοφοκλής, Καρνούσκος Δημήτριος, Κωστάκης Ιωάννης, Λαμπράκης Νικολάος, Κόλλιας Νικολάος, Χαραλαμπόπουλος Ανδρέας, Ντούνας Κωσταντίνος, Λιούλιος Νικόλαος, Κοτρώτσος Αθανάσιος, Οικονομάκης Αλέξανδρος.
    2. τον χοροδιδάσκαλο κ. Γρηγόριο Μικρώνη
    3. όλους τους χορευτές όλων των ετών: εργαζόμενους, φοιτητές, και μέλη παιδικών τμημάτων
    4. Όλους τους φίλους του χορευτικού, τους φίλους της Ελληνικής παράδοσης
    5. Το Πανεπιστήμιο Πατρών με όλες τις Πρυτανικές αρχές από το 1995 έως σήμερα, όλες τις Διευθύνσεις Φοιτητικής Μέριμνας και όλες τις Επιτροπές Πολιτιστικής Ανάπτυξης. Όλα τα μέλη ΔΕΠ και το Διοικητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών. Τη Διεύθυνση και το προσωπικό της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης. Επίσης όλες τις πολιτιστικές ομάδες του Πανεπιστημίου Πατρών, το Συνεδριακό Κέντρο, το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο και το ίδρυμα Τοπάλη.
    6. Τους καλλιτέχνες οι οποίοι εθελοντικά προσέφεραν στις παραστάσεις του χορευτικού.
    7. Όλους τους χορηγούς του δημοσίου αλλά και ιδιώτες για την οικονομική στήριξη στην έρευνα και κατασκευή παραδοσιακών φορεσιών όπως: Πανεπιστήμιο Πατρών, Εθνική Ασφαλιστική, Dynacomp, Παπασωτηρίου Discover.
    8. Τους χορηγούς επικοινωνίας.

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τον Αθανάσιο Κοτρώτσο πρόεδρο, τον Νικόλαο Λούλιο αντιπρόεδρο, την Ασημίνα Λυμπέρη γενική γραμματέα, την Ευσταθία Ηλιοπούλου ταμία και τα μέλη Ευγενία Αντωνοπούλου, Χαρίλαο Δραγοϊδή, και Ηλία Καπέτση και ο ίδιος γνωρίζει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έχει πάρει το ρόλο του υπεύθυνα και συνεχίζει να προσφέρει. Τους ευχήθηκε καλή θητεία και καλή επιτυχία στο έργο τους.

Μπορεί για διάφορους λόγους να μην είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά δηλώνει όμως ότι ενημερώνεται, παρακολουθεί, ανησυχεί και θα συνεχίσει με όλες τις δυνάμεις του να προσφέρει. Με την εμπειρία του και τις γνώσεις του να βοηθά το Διοικητικό Συμβούλιο δεδομένου ότι είναι και επιθυμία του, αλλά και των μελών του Συλλόγου. Πιστεύει πως οι άνθρωποι του πολιτισμού δεν σταματούν γιατί ο πολιτισμός δεν σταματάει.

Τόνισε επίσης: [Οι Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί του Πανεπιστημίου Πατρών συνεχίζουν δυναμικά, παραδοσιακά, αυθεντικά, με σεβασμό στην παράδοση, με πειθαρχία, φιλία, καλό κλίμα. Στοχεύουμε σε μεγάλα πράγματα, πέρα από το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε προγράμματα του Υπουργείου, Ευρωπαϊκά προγράμματα, Leader, εξασφάλιση ιδιόκτητου χώρου, κατασκευή επιπλέον φορεσιών και άλλα. Πλέον με το νέο νομικό καθεστώς του χορευτικού Συλλόγου φαίνεται να μην υπάρχει ανώτερο όριο στην επιτυχία. Αυτά όμως για να συμβούν χρειάζονται επιπλέον τη συνεργασία όλων, την συμμετοχή όλων.

Το όραμά μου, το όραμά μας δεν πρέπει να ολοκληρώνεται με το που γεμίζει στις εκδηλώσεις με κόσμο το μεγάλο αμφιθέατρο του Συνεδριακού και Πολιτικού Κέντρου, ούτε με μία συμμετοχή στην εκπομπή «Στην υγειά μας ρε παιδιά»].

Ολοκληρώνοντας δήλωσε ευχαριστημένος για όλη τούτη την δραστηριότητα. «Πορευτήκαμε, όπως συμπλήρωσε, όλοι μαζί σε μια λαμπρή πορεία του Χορευτικού μας και αν θα γινόμουν πάλι 38 ετών θα το ξανάκανα, ίσως με κάποια διαφορά, με άλλη τακτική, ώστε να μην υπάρχει καμία περίπτωση προστριβής και αντιπαράθεσης,  σε κανένα θέμα και για κανένα λόγο, που σε 22 χρόνια με τόσες δραστηριότητες, τόσα άτομα, δεν μπορούσε να μην υπάρξει. Θα το ξανάκανα για αυτό το υπέροχο συναίσθημα που νιώθω όταν παρακολουθώ τις πρόβες, για το μεγαλείο των εκδηλώσεων στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου, για την ποιότητα των ανθρώπων, όλων των χορευτών που συμμετέχουν στο χορευτικό. Πρόκειται για μια κατηγορία ανθρώπων που όλοι τους είναι εκλεκτοί, εξαιρετικοί, ήρεμοι, άψογοι.

Τέλος, θα το έκανα και για τις δύο εκδηλώσεις μας προς τιμήν του Πρωτοκλήτου Αγίου Ανδρέου, που διοργανώσαμε με τον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Σεπτέμβριο του 2016 και το Σεπτέμβριο του 2017,  στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών. Όπου πέρα από το μεγαλείο και των δύο εκδηλώσεων, στην πρώτη εκδήλωση απόλαυσα τον χοροδιδάσκαλο στο χαιρετισμό του, ενώ τον είχα παρακολουθήσει σε όλη την προετοιμασία της οργάνωσης της γιορτής, να μου επιβεβαιώνει αυτά που είχα καταλάβει ότι νιώθει για τις εκδηλώσεις στο συγκεκριμένο χώρο, τα οποία του δίνουν την έμπνευση, την όρεξη και τη δύναμη να οργανώνει τις εκδηλώσεις αυτές. Και στην δεύτερη εκδήλωση, τη στιγμή όταν η Έφη Αναλυτή ως συντονίστρια, καλεί τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών για το χαιρετισμό του. Τότε θυμάμαι που σηκώνομαι δίπλα από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Σκιαδαρέση, ασπάζομαι τη δεξιά του Σεβασμιωτάτου και πλέον «δεν καταλαβαίνω τίποτα», «δεν ακούω τίποτα», «δεν υπάρχει τίποτα και υπάρχουν τα πάντα». Μία δύναμη με οδηγεί και ανεβαίνω βιαστικά τα άσπρα σκαλοπάτια του Αγίου Ανδρέα,  φτάνω στο αναλόγιο, μιλάω, «δεν ακούω τίποτα», δεν ξέρω αν ακούγεται η φωνή μου, και χρειάστηκε το βίντεο για να επιβεβαιώσω ότι ακουγόμουν.

Σας ευχαριστώ όλους θερμά για όλα…»