Ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο, μετέφερε το αίτημα χιλιάδων ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα λόγω των παρακρατήσεων από την κύρια σύνταξη. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριε Υφυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ) λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ/ΕΦΚΑ μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ. Η τμηματική εξόφληση μπορεί να γίνει εφόσον οι ίδιοι οφειλέτες δεχθούν να γίνεται παρακράτηση από την κύρια σύνταξή τους, καθώς δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης του ανωτέρω ποσού μέσω 40 ισόποσων μηνιαίων δόσεων, ήτοι για την οφειλή των 20.000 ευρώ, 40 δόσεις των 500 ευρώ.  Έπειτα από την ψήφιση του Ν. 4387/2016 και τις σημαντικές μειώσεις που επέφερε στις κύριες συντάξεις και ιδίως στις αναπηρικές, αν για έναν ασφαλισμένο η κύρια σύνταξη είναι 650 ευρώ, λόγω της μηνιαίας παρακράτησης των 500 ευρώ υπέρ της εξόφλησης του χρέους, ο εν λόγω ασφαλισμένος θα λάβει μόλις 150 ευρώ.

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι αδύνατο με κύρια σύνταξη της τάξεως των 150-200 ευρώ να μπορέσει κανείς να ανταπεξέλθει οικονομικά, πράγμα το οποίο οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες ασφαλισμένους. Για το λόγο αυτό, η πρότασή μας είναι η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων  προκειμένου η ανωτέρω ρύθμιση να ισχύει μόνο για όσους ασφαλισμένους έχουν τέτοια οικονομικά στοιχεία που δύνανται να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ενώ για τους οικονομικά ασθενέστερους, ο αριθμός των δόσεων να αυξηθεί προκειμένου να μειωθεί το ποσό της μηνιαίας παρακράτησης και  να αυξηθεί το εναπομένον ποσό».