Με επιτυχία διεξήχθη η τελική φάση στο Γαλάτσι με περισσότερους από 3000 συμμετέχοντες – Σχολεία της Αχαΐας και Ηλείας στις πρώτες θέσεις!
Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς με 1230 μαθητές/τριες, 265 προπονητές/τριες και ανάλογο πλήθος την Κυριακή 4 Μαρτίου η τελική φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018. Εκατοντάδες μαθητές όλων των ηλικιών, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, βρέθηκαν στο κλειστό ολυμπιακό γυμναστήριο Γαλατσίου έχοντας πάρει πρώτα την πρόκριση από την περιφέρειά τους, όπως και από τη Δυτική Ελλάδα.
Στην OPEN κατηγορία Λυκείου, το 12ο ΓΕΛ Πατρών κατέλαβε την 1η θέση με την κατασκευή τους η οποία λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περιέχει αυτοματισμούς που λύνουν προβλήματα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, σύμφωνα με το θέμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα».
Έτσι λοιπόν οι Φώτης Ρεντζής, Γεωργία Μενύχτα, Νίκος Σταθόπουλος (Β’ Λυκείου) και Ανδρέας Πιτσής (Α’ Λυκείου) από το 12o ΓΕΛ Πατρών, με προπονήτρια την κ. Νικολίτσα Μέρμελα ανέβηκαν στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου στην κατηγορία τους και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για το κατόρθωμα ανάμεσα σε 50 συμμετοχές πανελληνίως.
Στη σύνθετη δοκιμασία της κατηγορίας Γυμνασίου, η ομάδα Capacitors (Robotica.gr) με μαθητές τους Φίλιππο Αντωνόπουλο (Β’ Γυμνασίου Πειραματικό Πατρών) Γιώργο Κατσαρό (Γ’ Γυμνασίου Καστριτσίου) και Απόστολο Μητρέλη (Β’ Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών) κατέλαβε την 8η θέση, με προπονητή τον Αντρέα Τσιμπούρη. Οι δύο ομάδες του Γυμνασίου Λεχαινών από την Ηλεία Gymlech_2 με τους Σπύρο Μέτσο, Γιάννη Μέτσο και Ανδρέα Καρασάββα, καθώς και Gymlech_1 με Νίκο Πανταζή, Διονύση Αντωνιάδη και Νικολέτα Κωνσταντοπούλου κατέλαβαν την 15η και 16η θέσεις αντίστοιχα ανάμεσα σε 72 συμμετοχές πανελληνίως. Και τις δύο ομάδες καθοδήγησε προπονητικά ο καθηγητής Πληροφορικής του σχολείου Αριστείδης Γεωργάκης.
Η δοκιμασία είχε να κάνει με το δωδεκάωρο σύστημα κωδικοποίησης μηνυμάτων που ήταν διαδεδομένο στη Βυζαντινή περίοδο και πραγματοποιείται πάνω σε ένα «δρόμο» της αυτοκρατορίας που ενώνει τις παραπάνω πόλεις. Τα ρομπότ πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή που ακολουθούσαν τα μηνύματα, ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα και τις δοκιμασίες που θα συναντήσουν στο δρόμο τους.
Επίσης, η ομάδα της Ελληνικής Mensa με προπονητή τον Κωστή Ευθύμιο, αποτελούμενη από τους μαθητές Αλέξανδρο Μπάδα (55ο Δημοτικό Πατρών), Ανδρέα Ζήκο (26ο Δημοτικό Πατρών), Ανδρέα Τέκο (46ο Δημοτικό Πατρών), Χαράλαμπο Κοτσιά (53ο Δημοτικό Πατρών) και Χαράλαμπο Σκιαδόπουλο (2ο Δημοτικό Παραλίας) κατέκτησαν τη 18η θέση ανάμεσα σε 85 ομάδες στην κατηγορία Δημοτικού. Το θέμα της φετινής πρόκλησης για την ανοικτή Κατηγορία του Δημοτικού ήταν ο «Εποικισμός του Άρη».
Όλοι νικητές στον Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Διαγωνισμό Ρομποτικής
Αξιοπρεπείς εμφανίσεις πραγματοποίησαν και οι υπόλοιπες ομάδες της Δυτικής Ελλάδας, ενώ τα πλήρη αποτελέσματα είναι αναρτημένα στη σελίδα του διοργανωτή WRO Hellas http://wrohellas.gr/τελικός-πανελλήνιου-διαγωνισμού-2018/. Ο Πανελλήνιος διαγωνισμός διοργανώθηκε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η κ. Ελένη Αυλωνίτου, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαου Βούτση. Στην έναρξη μίλησαν οι κ.κ. Ευστράτιος Θεοδοσίου – Αστροφυσικός, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και συνδημιουργός των τηλεοπτικών εκπομπών «Το Σύμπαν που Αγάπησα», καθώς και Πάνος Βοσνίδης – Αρχαιολόγος στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Την έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας κήρυξε ο Πρόεδρος WRO Hellas κος Ιωάννης Σομαλακίδης.
Η Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ. Ε. Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας κ. Σοφία Π. Χριστοπούλου μαζί με την κ. Ανθή Καρατράντου (Ε.ΔΙ.Π. Παν/μιο Πατρών) βραβεύτηκαν με τιμητικό δίπλωμα για την πολυετή προσφορά τους στην ανάπτυξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής στη Δυτική Ελλάδα. Ως κριτές στις κατηγορίες Λυκείου, Γυμνασίου & Δημοτικού συμμετείχαν εθελοντικά ο πρόσφατα 3ος Ολυμπιονίκης Πάνος Βέρρας, καθώς και 8 συνολικά φοιτητές σχολών θετικών επιστημών της Περιφέρειας.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας κ. Κων/νος Γιαννόπουλος μετά τη νέα επιτυχία δήλωσε ότι «Συνεχίζοντας την παράδοση που χτίζουμε σταδιακά στην εκπαιδευτική ρομποτική και μετά την τεράστια επιτυχία στην Ολυμπιάδα της Κόστα Ρίκα, η σεζόν ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς. Πέραν των ιδιαιτέρων συγχαρητηρίων στο 12ο ΓΕΛ και την ομάδα του (μαθητές και καθηγητές) για την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Λυκείων, θέλω να συγχαρώ όλες τις συμμετέχουσες ομάδες από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, καθώς με τη συμμετοχή τους και μόνο στον τελικό της διοργάνωσης, όλες και όλοι είναι νικητές».