Σε ερώτηση του προς τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος αναφέρει:

"Κύκλωμα άθλιας εκμετάλλευσης ανηλίκων κοριτσιών, με διερευνητέο το ρόλο του οικογενειακού περιβάλλοντος αποκάλυψε η Ασφάλεια. Η επιχείρηση ήρθε σε «ευθεία γραμμή» με τις καταγγελίες Πατρινών για εμφανή δραστηριοποίηση μικρομαφίας αγοραίου έρωτα σε δημόσιους χώρους, με θλιβερούς πρωταγωνιστές πυρήνες μειονοτικών οικογενειών.

Οι τελευταίες, από την επαιτεία, πέρασαν σε πιο προχωρημένα πράγματα. Όπως έχει γράψει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», προηγήθηκε δημόσιος θόρυβος στον Τύπο και στο διαδίκτυο, έπειτα από υποδείξεις θορυβημένων πολιτών που έβλεπαν τα κυκλώματα να δραστηριοποιούνται σε κοινόχρηστους χώρους. Τελευταίο σημείο αιχμής ήταν τα Ψηλαλώνια, αλλά «μακάρι» να ήταν μόνο εκεί...

Οι Αρχές ενεργοποιήθηκαν με αφορμή μαρτυρίες και αναφορές. Και εξαπέλυσαν επιχείρηση, εστιάζοντας στα Ψηλαλώνια. Έπειτα από παρακολουθήσεις και αξιολόγηση στοιχείων, έφτασαν στην τελική έφοδο:

Συνελήφθησαν, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών δύο άνδρες και συγκεκριμένα ένας 32χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν και ένας 54χρονος ημεδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της αποπλάνησης παιδιών, της παιδικής πορνογραφίας και της πρόκλησης σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις. Θύματα, έστω και με την ανώριμη, λόγω ηλικίας, συγκατάθεσή τους, ήταν μια 17χρονη και μια 12χρονη, υπήκοοι Ρουμανίας.

Φαίνεται ότι ο πρώτος από τους δράστες φωτογράφιζε κιόλας τα κορίτσια την ώρα της ασέλγειας. Ο άλλος έχει «προϊστορία» στο αντικείμενο, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και μια 47χρονη αλλοδαπή υπήκοος Ρουμανίας, μητέρα των δύο ανήλικων κοριτσιών σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο.

Η επιτυχημένη έφοδος της ΕΛΑΣ σε «άντρο ακολασίας», για να θυμηθούμε έναν όρο παλαιάς εσοδείας, πιθανότατα άγγιξε την κορυφή του παγόβουνου. Η έκθεση ανηλίκων σε σεξουαλικές ορέξεις προσώπων που εξαγοράζουν «υπηρεσίες» με συγκατάθεση ή ανοχή συγγενών -αν όχι και με παρότρυνση- δείχνει να έχει διαστάσεις Λερναίας Ύδρας.

Αποδείχθηκε ότι έχουν βάση οι καταγγελίες των πολιτών και θα πρέπει να αναγνωριστεί στην Αστυνομία ότι ενεργοποιήθηκε, αφουγκραζόμενη το δημόσιο αίσθημα. Υποτίθεται ότι συμφωνούμε όλοι πως άλλο η ανεκτικότητα σε ροζ παρασπονδίες που δεν συνιστούν κοινωνικό ζήτημα, και άλλο η εκμετάλλευση ανηλίκων ή άλλων ανθρώπων που πιάνονται όμηροι σκληρών συνθηκών, όπως συμβαίνει με πρόσωπα που μεταναστεύουν προς τα μέρη μας, αναζητώντας μια καλή τύχη.                                        

Παραλλήλως, συμφωνούμε όλοι ότι δεν μπορεί η ανήθικη αυτή «αγοραπωλησία» δεν είναι δυνατόν να λαμβάνει χώρα σε δημόσια θέα, και μάλιστα σε χώρους όπου συχνάζουν οικογένειες αποζητώντας αναψυχή και χαλάρωση.

Το θέμα δεν είναι ένα στενό αστυνομικό ζήτημα. Σχετίζεται με τις συνθήκες που διαμορφώνονται στις περιθωριοποιημένες κοινωνικές περιοχές, με τη γενικότερη αφασία που επικρατεί στο κοινωνικό μας πεδίο αλλά και με την ασυλία που ισχύει στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, ελλείψει υποδομών εποπτείας.

Επειδή, όταν χαλαρώνει η έννομη τάξη, όταν αποδιαρθρώνεται η κοινωνική συνοχή και πέφτει ο κοινωνικός σφυγμός, η παραβατικότητα ενθαρρύνεται, η πειρατεία θεμελιώνεται και κάθε μικρόβιο αποφέρει προελαύνουσες λοιμώξεις.

Ερωτάσθε:

  1. Τι μέτρα θα πάρετε για να λάβουν τέλος οι ολιγωρίες ή εσφαλμένες προτεραιότητες της ΕΛΑΣ στην αντιμετώπιση των προβληματικών αυτών φαινομένων;
  2. Πέραν των προαναφερόμενων συλλήψεων, έχουν γίνει κι άλλες συλλήψεις, που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί;"