Είναι σίγουρο ότι εμείς οι Πατρινοί έχουμε περάσει κάτω από τις κάμαρες και την στοά του, εκεί στην οδό Κορίνθου όπου βρίσκεται, δεκάδες φορές.

Πολλοί από εμάς όμως δεν γνώριζαν ότι στο νεοκλασικό αυτό αρχοντικό που ήταν πριν από λίγα χρόνια έτοιμο να παραδοθεί στην φθορά του χρόνου, γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της Ελλάδας, μια πνευματική προσωπικότητα μεγάλου βεληνεκούς που με το έργο του επηρέασε όχι μόνο τα γράμματα και τις τέχνες, άλλα έπαιξε τον δικό του ρόλο -πάντα μέσα από την ποίηση του- και στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις της χώρας.

Ο Κωστής Παλαμάς υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του δημοτικισμού, ήταν πρωτοπόρος όλων των σύγχρονων λογοτεχνικών ρευμάτων, στην ποίηση του ενσαρκώθηκε ένα σημαντικό πλέγμα της ιδέας για την Μεγάλη Ελλάδα, του αστικού φιλελευθερισμού που πολιτικά πρέσβευε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, το πνεύμα του Ολυμπισμού και το παγκόσμιο ιδεώδες των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Η επισφράγιση του ρόλου που έπαιξε αυτή η μεγάλη πνευματική προσωπικότητα με την διεθνή ακτινοβολία ήρθε με τον θάνατο του, όταν η κηδεία του το 40 έγινε αφορμή για τον λαό να σηκώσει το ανάστημα του κατά των κατακτητών, αλλά και στα λόγια του Άγγελου Σικελιανού που στον επικήδειο λόγο του τόνιζε: «Στο φέρετρο αυτό ακουμπάει όλη η Ελλάδα».


Το σπίτι λοιπόν που γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς είναι ένα πολιτιστικό μνημείο για την Πάτρα που όμως όλα αυτά τα χρόνια είχε μείνει στην τύχη του, έως που να βρεθεί ένας πραγματικός μεγάλος Έλληνας, ένας Έλληνας από την ομογένεια της Αμερικής, παίρνοντας την πρωτοβουλία και βάζοντας τα χρήματα για να το αναστηλώσει, δημιουργώντας ταυτόχρονα μέσα από αυτό, μαζί με άλλους Πατρινούς, έναν νέο πολιτιστικό φορέα.

Την Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς». Έναν φορέα που έχει την δυναμική για να δώσει στα πολιτιστικά και στα πνευματικά δρώμενα της Πάτρας μία εξωστρέφεια που μπορεί να φέρει μακροπρόθεσμα στην πόλη σημαντικά πράγματα, τα οποία φυσικά είναι αρκετά νωρίς για να οριοθετηθούν από τώρα. Η Στέγη, βλέπετε, έχει περίπου 1,5 μήνα λειτουργίας. 

Προέχει έτσι να γνωρίσουμε αυτόν τον χώρο, το σπίτι που γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμας, το οποίο έχει πλήρως ανακαινιστεί τόσο στους εξωτερικούς του, όσο και στους εσωτερικούς του χώρους.

Το νεοκλασικό αυτό κτίριο έχει μέσα του όλη αυτή την αρχοντιά και την κομψότητα της συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής τεχνοτροπίας και αποπνέει τον αέρα της γοητείας μιας παλιάς Πάτρας, μιας πόλης που στα χρόνια που γεννήθηκε ο ποιητής ξεκινούσε την μετατροπή της σε ένα μεγάλο οικονομικό αστικό κέντρο, έτσι όπως εξελίχτηκε μέσα από το εμπόριο τις δεκαετίες που ακολούθησαν.

Στους χώρους του κτιρίου μπορεί να δει κανείς προσωπικά αντικείμενα, έπιπλα και ανέκδοτα χειρόγραφα της εποχής εκείνης, τα οποία έχουν δοθεί ως δωρεές στον φορέα από διάφορες οικογένειες και Πατρινούς που έχουν αγαπήσει τον Παλαμά και έχουν βοηθήσει στην δημιουργία της Στέγης.


Το patrasevents.gr στην Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς»


Ξεχωρίζουν οι εκθέσεις φωτογραφικού υλικού από την ζωή του ποιητή που υπάρχει στο ισόγειο του, τα διάφορα κειμήλια από τη ζωή του ποιητή, χειρόγραφα αφιερώματα του, εκθέματα από φιλολογικά περιοδικά της εποχής, ενώ το ενδιαφέρον του επισκέπτη κεντρίζει το γραφειάκι και η καρέκλα του Κωστή Παλαμά, με την εικονική βιβλιοθήκη, αλλά και την μαρμάρινη προτομή του. 

Στο κτίριο υπάρχει βιβλιοθήκη με συγγράμματα Αχαιών συγγραφέων, ποιητών, πεζογράφων, ιστορικών και λαογράφων, ενώ υπάρχει έκθεση της ιστορίας του κτιρίου, αλλά και συλλογή των παλιών βιβλίων της Ιταλίδας Ματθίλδης Σεράο που έζησε τα μετέπειτα χρόνια εκεί.

Στον πάνω όροφο του κτιρίου υπάρχει αναγνωστήριο όπου ο επισκέπτης μπορεί να μελετήσει και να διαβάσει. Το τζάκι με τις δύο πολυθρόνες, ο πίνακας του Ροίλου με τους ποιητές του Παρνασσισμού, το μεγάλο πιάνο είναι ορισμένα από τα στοιχεία που κεντρίζουν το ενδιαφέρον. 

Μέσα στα δωμάτια ο επισκέπτης μπορεί να δει και να ακούσει σε ειδικές ψηφιακές οθόνες που υπάρχουν οπτικοαουστικό υλικό για την εποχή εκείνη, βασισμένο στην ταινία του Σταμάτη Τσαρουχά, με φόντο πάντα την ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά.


Το ενδιαφέρον των Πατρινών είναι αρκετά μεγάλο για να ξεναγηθούν στους χώρους της Στέγης, σύμφωνα με τα όσα μας είπαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα, ο Σπύρος Δεμαρτίνος και η Σοφία Στεφανοπούλου, ενώ οι επισκέψεις των σχολείων και των μαθητών είναι συνεχείς.

Η Στέγη λειτουργεί καθημερινά για επισκέψεις σχολείων, φοιτητικών ομάδων (εκτός Δευτέρας και Κυριακής), από τις 10:00 έως τις 13:00, ενώ για το κοινό είναι ανοικτή τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (από 10 έως τις 1) και τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (από τις 6 έως τις 9). Αξίζει λοιπόν με την πρώτη ευκαιρία να επισκεφτούμε αυτό τον χώρο. 


Ο Παλαμάς σε λίγα λεπτά