Ένα από τα πιο επιβλητικά και ομορφότερα κτίρια στο κέντρο της Πάτρας, είναι αυτό της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα.

Η Αγγλικανική Εκκλησία μαρτυρά τις σχέσεις που είχε η αχαϊκή πρωτεύουσα, ως μια οικονομικά ακμάζουσα πόλη, με την Αγγλία στα τέλη του 19ου αιώνα.

Σχέσεις που προέρχονται από την εποχή του σταφιδεμπορίου όπου ένα σημαντικό μέρος της Πατρινής σταφίδας, του "μαύρου χρυσού" για την Πάτρα και την Αχαΐα εξαγόταν στην Μεγάλη Βρετανία.

Τις σχέσεις αυτές, άλλωστε, μαρτυρούν και αρκετές εξοχικές κατοικίες που είχαν κτίσει οι Βρετανοί και οι Άγγλου έμποροι, κυρίως στην περιοχή του Μονοδεντρίου και των Βραχνείκων.

Η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, κοντά στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1872 και αποπερατώθηκε το 1878. Την εποχή δηλαδή που οι εμπορικές σχέσεις της Πάτρας με την Βρετανία βρίσκονταν στο απόγειο τους, με αρκετές Άγγλους να μένουν μόνιμα στην πόλη μας.

Ήταν από τα πρώτα κτίρια που είχαν βομβαρδίσει τα αεροπλάνα των ιταλικών δυνάμεων την 28η Οκτωβρίου του 1940. Αρχιτεκτονικά η εκκλησία είναι κτισμένη σε νεο-γοτθικό ρυθμό με γρανιτένιες πέτρες και λιτό αλλά εντυπωσιακό διάκοσμο.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν οι Βρετανοί είχαν φύγει από την Πάτρα και δεν είχαν πλέον σχέσεις με την αχαϊκή πρωτεύουσα σταμάτησε να λειτουργεί και το κτίριο εγκαταλείφτηκε.

Πλέον ο ναός ξαναζωντανεύει και η Αγγλικανική εκκλησιαστική κοινότητα αποφάσισε να την αναστηλώσει και να την λειτουργεί περιοδικά, φιλοξενώντας σε αυτή και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Δείτε φωτογραφίες: