Αποκαλυπτικά του μεγέθους της φοροδιαφυγής -που φαίνεται ότι έχει θεριέψει στην Πάτρα- ήταν τα στοιχεία των ελέγχων που έκαναν κατά την διάρκεια της καρναβαλικής περιόδου κλιμάκια της Υπηρεσίας Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων της ΑΑΔΕ, που είχαν έρθει από την Αθήνα γι' αυτό τον σκοπό.

Σε 102 ελέγχους επιχειρήσεων, οι 66 από αυτές εντοπίστηκαν για φορολογικές παραβάσεις (ποσοστό 64,7%). Οι έλεγχοι αφορούσαν κυρίως επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης, της στάθμευσης, σε εμπόριο στολών και στην ψυχαγωγία.

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Πελοπόννησος», επέβαλαν λουκέτο σε δύο από τις επιχειρήσεις αυτές, ενώ προχώρησαν και στην κατάσχεση ενός παραβιασμένου φορολογικού μηχανισμού (ταμειακή μηχανή).

Σύμφωνα με στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού της ΑΑΔΕ, το ποσοστό παραβατικότητας 64,7% στην Πάτρα είναι ιδιαίτερα υψηλό και ανησυχητικό γιατί δεν έχει περιστασιακά χαρακτηριστικά που να συνδέονται μόνο με την καρναβαλική περίοδο.

Εξίσου σημαντικά ποσοστά φορολογικής παραβατικότητας καταγράφονται στην αγορά της Πάτρας και όλη την υπόλοιπη χρονιά, όπως προκύπτει και από τους ελέγχους των τοπικών κλιμακίων των ΔΟΥ.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά την διάρκεια του 2017, από τους 1293 επιτόπιους ελέγχους που έκαναν τα κλιμάκια της Α' ΔΟΥ Πατρών για την έκδοση φορολογικών στοιχείων, διαπίστωσαν 840 παραβάσεις, δηλαδή ποσοστό παραβατικότητας 46,5%.