Η Κοινο_Τοπία για τη μέρα της γυναίκας ανεβάζει το θεατρικό έργο «Η πιο δυνατή» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ. Συμπράττει η χορωδία της

Οι εθελοντές των Τομέων Πολιτισμού και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr με αφορμή τη διεθνή ημέρα δικαιωμάτων των γυναικών, στις 8 Μαρτίου, οργανώνουν εκδήλωση στο θέατρο «Γραμμές Τέχνης», Μαιζώνος 271.

Συγκεκριμένα πρώτα θα παρουσιάσουν το θεατρικό έργο «Η πιο δυνατή» (1889) του Αυγούστου Στρίντμπεργκ σε σκηνοθεσία Κώστα Νταλιάνη και στη συνέχεια η χορωδία της οργάνωσης υπό τη διεύθυνση της μαέστρου της Λίνας Γερονίκου θα σκορπίσει μελωδίες.

Η εκδήλωση μιας περίπου ώρας θα πραγματοποιηθεί στις 8.45μμ και θα επαναληφθεί στις 10μμ. Τα έσοδα θα δοθούν για τη στήριξη γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Στο συμβολισμό της ημέρας θα αναφερθούν οι Κοινωνικοί Λειτουργοί και καθηγήτριες Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Πάτρας Λίλιαν Γεωργοπούλου και Κωνσταντίνα Γεωργίου.

Για την απαραίτητη κράτηση ή πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη γραμματεία της οργάνωσης Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 11πμ-2μμ και Πέμπτη, Παρασκευή 7-9μμ στα γραφεία της Κοινο_Τοπίας Μαιζώνος 139 και Παντανάσσης, έναντι Δημαρχιακού Μεγάρου, 4ος όροφος, καθώς επίσης στο 2615.002009 και στο [email protected]. Την ημέρα της εκδήλωσης προσκλήσεις -εάν δεν έχουν εξαντληθεί- θα διατίθενται μόνο στην είσοδο του θεάτρου από 7μμ

Πληροφορίες για το θεατρικό έργο

Δύο γυναίκες -δύο ηθοποιοί– συναντιώνται τυχαία σε μια καφετέρια την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η μία είναι παντρεμένη και μόλις έχει ψωνίσει δώρα για την οικογένειά της, η άλλη είναι ανύπαντρη και κάθεται μόνη διαβάζοντας περιοδικά και πίνοντας. Ο Στρίνμπεργκ δε μας λέει σχεδόν τίποτα γι αυτές τις γυναίκες. Απλά τις ονομάζει «κυρία X» και «κυρία Y». Και ολόκληρο το έργο δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια συνομιλία μεταξύ αυτών των δύο γυναικών. Μάλιστα, η «κυρία Y» δε μιλάει καν σε ολόκληρη την παράσταση.

Και όμως, σ’ αυτή τη μία και απλή σκηνή, ο Στρίνμπεργκ δημιουργεί ένα δρώμενο απίστευτης ποιητικής δύναμης-ένα στιγμιότυπο ζωής τόσο έντονο, τόσο ισχυρό, που συγκρίνεται με τις καλύτερες στιγμές του Beckett. Όπως ένα διήγημα του Kafka, η «Πιο δυνατή» είναι έργο αλληγορικό και πολυεπίπεδο. Διαρκεί σχεδόν είκοσι λεπτά, αλλά μπορεί κανείς να το σκέφτεται για ώρες μετά.

Μετάφραση-Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Νταλιάνης

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Μπάκα-Φίλη, Σκηνικό: Γεώργιος Μητρόπουλος

Παίζουν: Έλενα Παλούμπη (Κυρία Α), Γεωργία Σωτηριανάκου (Κυρία Β), Κωνσταντίνα Μπάκα-Φίλη (Σερβιτόρα)

Promo/σχεδιασμός αφίσας: GGEVENTS PATRAS, Τεχνική υποστήριξη: Θέατρο Γραμμές Τέχνης

Πληροφορίες για δημοσιογράφους 2615.002009 Ανδρέας Σπηλιώτης