Η ανεργία παραμένει σε υψηλό δείκτη και ειδικότερα στην Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα, υπάρχουν δεκάδες νεαρά άτομα που βρίσκονται ίσως στην πιο παραγωγική τους ηλικία και που είναι για παραπάνω από ένα ή δύο χρόνια χωρίς εργασία.

Άτομα που μένοντας για μήνες χωρίς δουλειά ή κάνοντας κάποιες περιστασιακές εργασίες που δεν φαίνονται πουθενά, παίρνουν τελικά την μεγάλη απόφαση να φύγουν και να αναζητήσουν μια δουλειά στο εξωτερικό.

Το εξωτερικό "κύμα" μετανάστευσης των Ελλήνων συνεχίζεται και ανάμεσά τους δεν είναι λίγοι οι Πατρινοί που έχοντας κάποιον γνωστό ή κάποιον συγγενή σε μια από τις χώρες της Δυτικής ή και της Κεντρικής Ευρώπης, παίρνουν τις βαλίτσες τους και αναχωρούν, αφήνοντας πίσω στην πατρίδα φίλους, οικογένεια, ακόμα και παιδιά πολλές φορές.

Αρκετοί από αυτούς το έχουν ψάξει νωρίτερα το θέμα στο διαδίκτυο, κοιτάζοντας τις αγγελίες που υπάρχουν για εργασία στο εξωτερικό, στην Γερμανία, την Αγγλία, την Ολλανδία, την Αυστρία ή σε κάποια Σκανδιναβική χώρα.

Άλλοι πάλι φεύγουν με… βάρκα την ελπίδα ελπίζοντας ότι εκεί θα καταφέρουν να βρουν μια εργασία με την συμβολή και την βοήθεια ενός συμβούλου εργασίας που υπάρχει πάντα σε όλες αυτές τις χώρες της Ευρώπης.

Ακόμα και η περιστασιακή δουλειά εκεί, πληρώνεται με αρκετά περισσότερα χρήματα από ότι εδώ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί, πέρα από τους νέους επιστήμονες της χώρας, που φεύγουν για να πάνε να δουλέψουν ως σερβιτόροι, σε αλυσίδες καφέ, σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. 

Μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση και οι θεσμοί να υποστηρίζουν ότι το μνημόνιο τελειώνει, όμως το "κύμα" της μετανάστευσης από την Ελλάδα προς το εξωτερικό συνεχίζεται και παραμένει σταθερό.