Το απόλυτο αλαλούμ έχει γίνει αυτές τις μέρες με το Κοινωνικό Τιμολόγιο, με δεκάδες Πατρινούς να έχουν προσπαθήσει να κάνουν την αίτηση στο Idika, χωρίς όμως να έχουν βρει άκρη.

Τα όσα είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση περί διεύρυνσης του κοινωνικού τιμολογίου, σε μία μεγαλύτερη ομάδα πολιτών που μπορεί να μην παίρνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ή το Κοινωνικό Μέρισμα, όμως ουσιαστικά δεν έχουν μεγάλους πόρους, αποδείχθηκαν για ακόμα μία φορά ψέματα.

Τα όσα είχαν ειπωθεί για την διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου έκαναν αρκετούς να αλλάξουν την ονομασία του ρολογιού τους στην ΔΕΗ, προκειμένου να καταφέρουν να μπουν στους ευνοϊκούς όρους που έθετε η κυβέρνηση για την δεύτερη ομάδα των προνομιούχων (η πρώτη είναι ΚΕΑ και Κοινωνικό Μέρισμα) οι οποίοι θα είχαν 30% έκπτωση στους λογαριασμούς τους.

Η μεγαλύτερη πλειοψηφία αυτών είναι φιλοξενούμενοι που λόγω της κατάστασης, του ΕΝΦΙΑ, της εφορίας και του φόρου κληρονομιάς δεν έχουν γράψει το σπίτι που διαμένουν στο όνομά τους και έτσι η κυριότητα αυτού παραμένει σε κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο.

Κανείς δεν είχε πει άλλωστε ότι ουσιαστικά με τους όρους που έθετε η κυβέρνηση απέκλειε τους φιλοξενούμενους. Γιατί για να είναι ένας φιλοξενούμενος στους προνομιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου απαιτείται το συνάθροισμα του δικού του εισοδήματος και του εισοδήματος του ιδιοκτήτη, να είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Με λίγα λόγια τα δύο νοικοκυριά (γιατί για δύο νοικοκυριά μιλάμε) δεν θα πρέπει να έχουν πόρους για να μπουν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο. Και όλα αυτά την στιγμή που οι φιλοξενούμενοι ήδη έχουν πληρώσει τα 20 ευρώ που ζητούσε η ΔΕΗ για την αλλαγή ρολογιού, ενώ πλέον θα πρέπει να δώσουν τα 80 με 120 ευρώ (ανάλογα με το τετραγωνικό του κάθε σπιτιού) για το σχέδιο ηλεκτρολόγου που απαιτούσε η διαδικασία.

Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος ενώ πληρώνουν, να τους κοπεί και το ρεύμα. Αντί, δηλαδή, οι φιλοξενούμενοι να μπουν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, τα τερτίπια των κυβερνώντων σε συνδυασμό με τους κανόνες της ΔΕΗ, τους βάζουν και μέσα.