Μπορεί ο κόσμος να ήταν περισσότερος στο φετινό Πατρινό Καρναβάλι, όμως τα μαγαζιά και ειδικότερα τα καταστήματα εστίασης – αναψυχής δεν το ένιωσαν στο ταμείο τους.

Το παρεμπόριο και οι μικροπωλητές που γυρνούσαν στο κέντρο της Πάτρας αυτές τις μέρες του καρναβαλιού έκαναν σημαντικές ζημιές στα καταστήματα και έτσι όλος αυτός ο όγκος των επισκεπτών δεν έδωσε το ανάλογο κέρδος στην τοπική οικονομία.

Ο γνωστός επιχειρηματίας εστίασης και μέλος του ΣΚΕΑΝΑ, Σπύρος Στεργίου μιλώντας στο patrasevents.gr τονίζει ότι ένα 70% των χρημάτων που θα μπορούσε να αφήσει στην Πάτρα ο όγκος των επισκεπτών του Πατρινού Καρναβαλιού, έφυγε από την τοπική αγορά, εξαιτίας του παρεμπορίου.

“Κάτι πρέπει να γίνει, αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει όλους τους φορείς και να λάβουν τα ανάλογα μέτρα, συντονισμένα και οργανωμένα για να έχει αυτή η πόλη ένα καλύτερο καρναβάλι και μία καλύτερη ποιότητα επισκεπτών.

Δεν τους χρειαζόμαστε τέτοιους επισκέπτες, αυτούς που με μία μπύρα και ένα σουβλάκι την βγάζουν στους δρόμους και στις πλατείες της Πάτρας. Το Πατρινό Καρναβάλι έχει μία ιστορία πίσω του και ένα σημαντικό brand name που μπορεί να αξιοποιήσει για να φέρει στην πόλη κόσμο που θα δώσει το ανάλογο αντίκρυσμα στην τοπική οικονομία”.

Τέτοια εικόνα δεν την συναντάς σε κανένα καρναβάλι

Πέρα από το οικονομικό σκέλος ο κ. Στεργίου θίγει και δύο ακόμα πτυχές του θέματος. Την ασφάλεια των καταναλωτών – επισκεπτών και την αισθητική – εικόνα του Πατρινού Καρναβαλιού προς τα έξω.

"Όλα αυτά που δίνουν οι πλανόδιοι δεν ξέρουμε από πού προέρχονται. Αν συμβεί κάτι όμως είναι σίγουρο ότι αυτός που θα την πληρώσει δεν θα είναι ο πλανόδιος, αλλά το κατάστημα που έχει την άδεια και τα νόμιμα χαρτιά που απαιτούνται. Τον πλανόδιο δεν θα τον βρει κανείς, τα πρόστιμα θα πέσουν στον επαγγελματία και στον καταστηματάρχη".

Όσο για την εικόνα; “Αυτό το πράγμα που συμβαίνει στην Πάτρα δεν το συναντάει κανείς ούτε στο καρναβάλι της Βενετίας, ούτε στης Νίκαιας, ούτε στο Μόναχο. Δεν είναι εικόνα αυτή για το καρναβάλι της Πάτρας με τους μεθυσμένους νεαρούς και σίγουρα απωθεί κάποιον που θα ήθελε να έρθει στην πόλη για να διασκεδάσει και να περάσει καλά”.

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ο τζίρος

Σε τελική ανάλυση, τα καταστήματα εστίασης της Πάτρας κινήθηκαν σε ότι αφορά τον τζίρο τους στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και αυτό γιατί ο κόσμος ήταν περισσότερος. Αν ήταν όπως πέρυσι θα έμπαιναν και μέσα.

Τα πράγματα πάντως έχουν αλλάξει για τους επαγγελματίες εστίασης. “Παλιότερα οι επαγγελματίες της εστίασης περίμεναν τις μέρες του καρναβαλιού γνωρίζοντας ότι θα δουλέψουν και θα καταφέρουν με τα χρήματα αυτά να καλύψουν τις ζημιές προηγούμενων μηνών, να πάρουν μία ανάσα και να βάλουν κάτι στην άκρη.

Πλέον αμφιβάλω αν οι μέρες του καρναβαλιού δίνουν έστω την δυνατότητα στους επαγγελματίες να πάρουν μία ανάσα...” τονίζει ο κ. Στεργίου.