Διευρυμένη σύσκεψη φορέων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος στην Κομοτηνή με θέμα το ενδεχόμενο ίδρυσης νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα και την πιθανή συγχώνευση του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας και Θράκης με εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και των Σερρών.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο πρυτανεύων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Σταύρος Τουλουπίδης και ο πρύτανης του ΤΕΙ-ΑΜΘ κ. Δημήτρης Μπαντέκας, πήραν το λόγο περισσότεροι από 25 αιρετοί και εκπρόσωποι φορέων από όλη την Περιφέρεια.

Οι φορείς εξέφρασαν την ξεκάθαρη θέση ότι αναγνωρίζουν τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της λειτουργίας του ΔΠΘ και του ΤΕΙ-ΑΜΘ στην περιοχή, στηρίζουν τη συνένωση των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε μια ενιαία και ισχυρή ακαδημαϊκή μονάδα και αντιτίθενται στην ίδρυση τόσο μιας τέταρτης Νομικής Σχολής όσο και οποιουδήποτε νέου Τμήματος που θα οδηγούσε σε αποδυνάμωση αυτών που ήδη λειτουργούν στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Στη σύσκεψη, ο κ. Μπαντέκας αποδέχτηκε την πρόταση του κ. Μέτιου για τη σύσταση κοινής επιτροπής του ΔΠΘ και του ΤΕΙ-ΑΜΘ που θα διερευνήσει το ακαδημαϊκό πλεονέκτημα της συνένωσης των δύο ιδρυμάτων ενώ ο κ. Τουλουπίδης δήλωσε ότι θα θέσει την πρόταση στη Σύγκλητο του πανεπιστημίου.

Οι θέσεις που εκφράστηκαν στη σύσκεψη θα αποτελέσουν πρόσθετα επιχειρήματα για το ΔΠΘ και το ΤΕΙ-ΑΜΘ στο διάλογό τους με το Υπουργείο Παιδείας. Αν ωστόσο η εξέλιξη των ζητημάτων δεν είναι θετική για την περιοχή, οι φορείς της Περιφέρειας συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη.