Ο χαρακτήρας της Κρήτης και των κατοίκων της αντανακλάται στη μουσική και τους χορούς της. Είναι από τα ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα όπου η παραδοσιακή μουσική ταυτότητα διευρύνεται αντί να παραμένει στάσιμη ή να συρρικνώνεται.

Ο λαός της Κρήτης έχει μάθει εδώ και χιλιάδες χρόνια τον τρόπο έτσι ώστε να αφομοιώνει δημιουργικά και ενεργητικά τις επιδράσεις και τα στοιχεία από τους πολιτισμούς με τους οποίους έρχεται σε επαφή. Οι σύγχρονοι Κρητικοί χοροί είναι ιδιαίτερα ενεργητικοί, γρήγοροι και χαρακτηρίζονται ως πολεμικοί. Πολλές φορές χορεύονται μόνον από άντρες. Ουσιαστικά αναπαριστούν τα στοιχεία της Κρητικής φύσης, την φουρτουνιασμένη θάλασσα και τα άγρια και απόκρημνα Κρητικά βουνά. Οι πιο αργοί χοροί στους οποίους συμμετέχουν και οι γυναίκες, είναι χοροί που αφορούν το γάμο ή τον έρωτα.

Σε ό,τι έχει να κάνει σε τοπικό επίπεδο, θα λέγαμε πως οι εν λόγω χοροί έχουν έναν ξεσηκωτικό χαρακτήρα, μιας και όταν λαμβάνει χώρα κάποια χορευτική παράσταση, προκαλούν πανδαιμόνιο στις εξέδρες.

Αν τώρα θέλουμε να εστιάσουμε σε ατομικό επίπεδο, ο χορευτής που με κάθε του εμφάνιση "κλέβει" τις εντυπώσεις είναι το μέλος και ένας εκ των δασκάλων του Χορευτικού τμήματος του Δήμου Πατρέων και των παραδοσιακών τμημάτων του χορευτικού του Πανκαλαβρυτινού Συλλόγου Πατρών, Γιάννης Ντάνος.

Πρόκειται για ένα χορευτή με ιδιαίτερο ταλέντο στους χορούς της Κρήτης, ο οποίος θαρρεί κανείς πως έχει γεννηθεί από τα βάθη της, παρά στην Αχαϊκή πρωτεύουσα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όταν πραγματοποιεί σόλο στον Μαλεβιζιώτη δημιουργεί έναν μικρό πανικό από ιαχές και χειροκροτήματα, με το κοινό έτσι να δείχνει την αγάπη του στους Κρητικούς χορούς αλλά και στον ίδιο προσωπικά.

Ο Γιάννης άλλωστε, πέρα από πολύ καλός χορευτής, έχει και τρομερή αίσθηση του χιούμορ, κερδίζοντας με το παραπάνω πέρα από τους θεατές και τους ίδιους τους μαθητές του, όταν διδάσκει στα προαναφερόμενα χορευτικά.

Αξίζει να αναφέρουμε, πως πέρα από τον χορό αγαπά ιδιαίτερα και τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, έχοντας έφεση στο ακορντεόν και στα κρουστά.

Απολαύστε τον εν δράση: