Τα θέατρα της Αθήνας έχει ρημάξει μια σπείρα διαρρηκτών το τελευταίο διάστημα. 

Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη στιγμή που μέλη της σπείρας έχουν μπει στο θέατρο ΟΛΒΙΟ και προσπαθούν να ανοίξουν το ταμείο. 

Οι δράστες κατάφεραν τότε να αρπάξουν 200 ευρώ και δύο βιντεοκάμερες αξίας πάνω από 6.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένες εικόνες καταγράφηκαν από τις κάμερες ασφαλείας που διατηρεί ο ιδιοκτήτης του θεάτρου.

 


«Μας έχουν ρημάξει. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δημιουργούν πρόβλημα στις επιχειρήσεις μας. Πάρα πολλά θέατρα της γύρω περιοχής και κάποια από την άλλη μεριά της πόλης έχουν δεχτεί επιθέσεις. Κοντεύει να γίνει μάστιγα. Το θέμα είναι πως πρέπει να ασχοληθεί η αστυνομία. Ήρθε κατέγραψε το γεγονός εκείνο το πρωί με μεγάλη καθυστέρηση, φυσικά, μην πετύχει κάποιον εδώ την ώρα του συμβάντος», δήλωσε ο ιδιοκτήτης.

Οι διαρρήξεις πάντως στα θέατρα όλο και πληθαίνουν, καθώς μέσα σε σχεδόν πέντε μέρες έχουν γίνει τέσσερις διαρρήξεις, με την Ασφάλεια Αττικής να έχει ήδη ζητήσει ενημέρωση από τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα Ομονοίας, Κολωνού και Ακροπόλεως.

Η τελευταία επίθεση έγινε στο θέατρο «Βαφείο» τα ξημερώματα της Τετάρτης.

«Μας έκαναν ζημιές. Ευτυχώς χτύπησε ο συναγερμός. Έσπασαν την κεντρική είσοδο και μία παλιά πόρτα σε ένα μπαρ. Προσπάθησαν να φτάσουν στο εσωτερικό του θεάτρου, ωστόσο φοβήθηκαν τον συναγερμό. Σίγουρα έψαχναν εξοπλισμό. Ευτυχώς έφτασα πάρα πολύ γρήγορα και οι δράστες δεν πήραν πολλά πράγματα», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο Κώστας Δελακούρας, ιδιοκτήτης του θεάτρου στην οδό Αγίου Όρους στον Βοτανικό.

Αντίστοιχη διάρρηξη έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας στον μουσικό πολυχώρο «Methodia», που βρίσκεται απέναντι από το θέατρο «Βαφείο». Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στις αποκλειστικές φωτογραφίες, οι δράστες έσκαψαν τον τοίχο αριστερά της κλειδαριάς της κεντρικής πόρτας του συναυλιακού χώρου, με λοστούς. Οι ίδιοι μάλιστα είχαν καταφέρει να «κρυφτούν» πίσω από το φορτηγό που πάρκαραν ακριβώς μπροστά στην είσοδο. Τελικά κατάφεραν να ανοίξουν την πόρτα και να φορτώσουν μουσικό εξοπλισμό αξίας πάνω από 40.000 ευρώ.


«Μας έκαναν τρομερή ζημιά. Σίγουρα είχαν μελετήσει τον χώρο και γνώριζαν αρκετά καλά τον εξοπλισμό που είχαμε. Έφτασαν στο σημείο να σκάψουν ακόμη και τον τοίχο. Τα χτυπήματα είναι συνεχή. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Πρέπει να τους σταματήσει η αστυνομίας. Οι δράστες έχουν γνώση. Κατάφεραν να αποσυνδέσουν- και όχι να κόψουν απότομα- τουλάχιστον 46 καλώδια για να αφαιρέσουν τον εξοπλισμό με ασφάλεια χωρίς να τον καταστρέψουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τραγουδιστής και ιδιοκτήτης του πολυχώρου, Ηλίας Παλλιουδάκης.

Ξήλωσαν μέχρι και το χρηματοκιβώτιο του θεάτρου

Το περασμένο Σάββατο η «σπείρα των θεάτρων» διέρρηξε τον πολυχώρο «Vault». Οι διαρρήκτες παραβίασαν μία πόρτα του θεάτρου και κατάφεραν να κλέψουν  πράγματα μικρής και μεγάλης αξίας.

«Ουσιαστικά ήρθαμε χθες το πρωί βρήκαμε παραβιασμένη την πόρτα και μπήκαμε μέσα. Τα πάντα ήταν στο πάτωμα. Είχαν πάρει κάποια πράγματα», μας είπε ο Δημήτρης Καρατζιάς, ηθοποιός- σκηνοθέτης και ιδρυτής του πολυχώρου «Vault». «Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Χτυπούν ανελέητα τα θεάτρά μας και τους πολυχώρους που προάγουν τον πολιτισμό μέσα σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα», πρόσθεσε.


Από την πλευρά του ο γνωστός ηθοποιός και ιδιοκτήτης του θεάτρου ΆΒΑΤΟΝ, το οποίο «χτύπησε» η σπείρα την Παρασκευή, είπε στην εφημερίδα» πως «είμαστε τελείως απροστάτευτοι στην περιοχή», ενώ δεν δίστασε να περιγράψει την οικονομική ζημιά που υπέστη.

«Από τα Χριστούγεννα και μετά έχουμε πέσει θύμα ληστείας δύο φορές μέσα σε ένα μήνα. Αυτό επί της ουσίας είμαστε τελείως απροστάτευτοι στην περιοχή. Κάθε βράδυ σπάνε αυτοκίνητα στους δρόμους του γκαζιού. Και κλέβουν πράγματα. Εμάς φανταστείτε ότι μας έκλεψαν τεχνικό εξοπλισμό, υπολογιστές τέτοια πράγματα και μας ξήλωσαν μέχρι και το χρηματοκιβώτιο του θεάτρου. πολογίζουμε πως η ζημιά και από τις δύο φορές να ξεπερνάει τις 4.000 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Να σημειωθεί πως από τις αρχές του έτους έχουν γίνει 15 επιθέσεις σε πολυχώρους, θέατρα και μουσικές σκηνές στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ιδιοκτητών.

Ο εξόπλισμός που έχει κλαπεί σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ μεγάλος, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και φορτηγό για την μεταφορά του. Οσο για το κόστος των κλοπιμαίων, εκείνο ξεπερνά ακόμη και τις 40.000 ευρώ.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»