Η Γιαννούλα η Κουλουρού είναι ένα έθιμο που γίνεται εδώ και δεκαετίες στην Πάτρα κάθε Τσικνοπέμπτη, στο πλαίσιο της Πατρινής αποκριάς και του καρναβαλιού.

Πρόκειται για μία αληθινή ιστορία που κρύβει πίσω της ένα δράμα και που στην ουσία εξελίχτηκε μέσα από την διακωμώδηση και στο πλαίσιο πάντα του καρναβαλιού, σε ένα αστικό μύθο.

Η αναβίωση του έχει διχάσει τα τελευταία χρόνια τους καρναβαλιστές και την τοπική κοινωνία της Πάτρας, με αρκετούς να θεωρούν ότι δεν είναι σωστό να διακωμωδούν με ένα τέτοιο τρόπο την τραγική ιστορία μιας γυναίκας που το μόνο που ζητούσε ήταν να παντρευτεί, αντιμετωπίζοντας ψυχολογικά προβλήματα.

Πολλοί έχουν φτάσει λοιπόν πλέον στο σημείο να χαρακτηρίζουν το έθιμο αυτό και την αναβίωση του ως βάρβαρο. Άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι όλα τα παραπάνω είναι υπερβολικά και ότι το όλο δρώμενο γίνεται στο πλαίσιο του καρναβαλιού και είναι κάτι διαφορετικό που υπάρχει μόνο στην Πάτρα, άρα η πόλη θα πρέπει να το διαφυλάξει.


Πάντως και φέτος το τελετουργικό του εθίμου ακολουθήθηκε κατά γράμμα από τους συμμετέχοντες, με την θεατρική ομάδα των Υποκριτών, τους Στρατηγούς και φυσικά την νύφη και τον γαμπρό να δίνουν τα ρέστα τους σκορπίζοντας το γέλιο και το κέφι στους πατρινούς.

Ο Σπύρος Χρονόπουλος ακολούθησε μαζί με τον φωτογραφικό του φακό την γαμήλια πομπή, δίνοντας το παρών στο τελετουργικό του εθίμου από το ξεκίνημα του στην Γερμανού φτάνοντας στον μώλο της Αγίου Νικολάου, φωτογραφίζοντας καρέ - καρέ το σμίξιμο των δύο νεόνυμφων.

Δείτε φωτογραφίες: