Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στις 20.00 στο  καφέ Γέφυρες θα προβληθούν ταινίες του κόσμου με θέμα το καρναβάλι με τη σφραγίδα του «γυμνού οφθαλμού» και του Νίκου Καββαδία.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

1) "El Carnaval de Oruro" του Enrique Aguilar (Μεξικό, 2004, 54’, ντοκιμαντέρ, έγχρωμο)

Το «Καρναβάλι του Ορούρο»  του Ενρίκε Αγκιλάρ  είναι ένα ντοκυμαντέρ, που παρουσιάζει τον ανταγωνισμό, που υπάρχει ανάμεσα στις παγανιστικές  γιορτές των ινδιάνων για τη σοδειά, γνωστές με το όνομα Ανάτα, και το πολύχρωμο Καθολικό καρναβάλι  του Ορούρο (Βολιβία), το οποίο  η Unesco το θεωρεί και το προστατεύει σαν Οικουμενική Πολιτιστική Κληρονομιά.  Πρόκειται  για τον αγώνα κατά του σφετερισμού  ενός χώρου, που οι ινδιάνοι θεωρούν δικό τους. Μια μάχη ενάντια στην κυριαρχία που προσπαθεί να επιβάλλει η Καθολική Εκκλησία. 

2) «Με  τον τρόπο μου» του Camilo Cavalcante ("My Way", Περναμπούκο - Βραζιλία, 2010, 7', έγχρωμο, digital, μυθοπλασία)

Ένας  μεσήλικας άνδρας ανοίγει την  πόρτα του σπιτιού του (που  όπως είναι κινηματογραφημένο μοιάζει με φυλακή) και βγαίνει στους δρόμους του Ρεσίφε, που σιγά - σιγά θα πλημμυρίσουν από κόσμο. Το κύμα των Καρναβαλιστών θα τον κάνει να ξεσπάσει σ' ένα λυτρωτικό βουβό κλάμα... O νεαρός Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Camilo Cavalcante χαρακτηρίζει το επτάλεπτο κινηματογραφικό διαμάντι του ως μια «αλληγορία για την μελαγχολία». Ειδικά, για την προβολή της ταινίας του στην Πάτρα, ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Βραζιλία κι Ελλάδα. Ρεσίφε και Πάτρα. Η ίδια ευτυχία, ο ίδιος πόνος. Μέσα από την Καρναβαλική τελετουργία ο άνθρωπος απελευθερώνεται από την ψευδαίσθηση της άμεσης ευτυχίας».

3) «Το  Καρναβάλι των Θεών» της Tata Amaral ("Carnaval Dos Deuses"/"Divine Carnival", Βραζιλία, 7', έγχρωμο, μυθοπλασία)

Η 6χρονη  Άνα δεν παίρνει μέρος στην προετοιμασία των συμμαθητών της, που  ετοιμάζονται για την σχολική Καρναβαλική γιορτή, αφού πιστεύει, ότι το Καρναβάλι είναι αμαρτία... Η Βραζιλιάνα σκηνοθέτιδα Tata Amaral καταφεύγει στην κωμωδία για να «χαστουκίσει» τις προκαταλήψεις γύρω από το Καρναβάλι. 

4 ) 'Ένα  μικρό αφιέρωμα στο Καρναβάλι της Ολίντα στην Πολιτεία του Περναμπούκο μέσα από τον φακό της σκηνοθέτιδας Katia Mesel.

Θα προβληθούν τα μικρού μήκους ντοκυμανταίρ της "Noite dos Tambores Silenciosos" (2008', 12', έγχρ.) και "Fábrica de Alegorias" (2008', 10', έγχρ.)

Τέλος, θα προβληθούν επιλεγμένες φωτογραφίες της Leah Gordon από το εξαιρετικό φωτογραφικό λεύκωμά της "Kanaval", που καταγράφει την δεκαεξάχρονη περιπλάνησή της στο Καρναβάλι της Jacmel στην Βόρεια Αιτή.

Να σημειώσουμε πως η είσοδος θα είναι ελεύθερη.