Αρκετές ήταν οι αιχμές που ακούστηκαν κατά την διάρκεια του συνεδρίου προς την δημοτική αρχή και το πρόσωπο του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.

Δεν τον κατονόμασαν βεβαίως, όμως το φωτογράφισαν, με τον δικό του τρόπο ο καθένας, αφού έδειξαν να ενοχλούνται από την απουσία του δημάρχου που την δεύτερη μέρα του συνεδρίου ήταν στο συλλαλητήριο, με τις ντουντούκες και το άρμα του τελάλη, διακωμωδώντας την… ανάπτυξη.

Πριν από αυτό πάντως είχε προηγηθεί ένα πολιτικό παρασκήνιο, με το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα να έχει βάλει λυτούς και δεμένους, προκειμένου να πιέσουν τον Κώστα Πελετίδη να δώσει το παρών, αν όχι στις εργασίες του συνεδρίου, τουλάχιστον στην ομιλία του, στο Παλαιό Πτωχοκομείο.

Ο Κώστας Πελετίδης δεν ανταποκρίθηκε και αυτό μάλλον δεν θα του το συγχωρέσουν οι κυβερνητικοί. Στον απόηχο του συνεδρίου η απουσία του δημάρχου συζητήθηκε και από αρκετούς Πατρινούς που υποστήριζαν ότι ο Κώστας Πελετίδης θα έπρεπε να δώσει το παρών για να διεκδικήσει πράγματα για την πόλη του και την περιοχή του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι άκουσε μόνο το κόμμα του και την ιδεολογική του κατεύθυνση.

Το επιχείρημα αυτό εξέφρασαν ακόμα και αντίπαλοι της κυβέρνησης, άνθρωποι που έβλεπαν στο όλο συνέδριο έναν χαρακτήρα κυρίως «φιέστας». Από το περιβάλλον, πάντως, του δημάρχου τονίζεται ότι ο Πελετίδης δεν ήταν ποτέ «χειροκροτητής» και δεν θα μπορούσε να δώσει το παρών σε μία τέτοια εκδήλωση.

Άλλωστε, τα αιτήματα της Πάτρας και της περιοχής τα είχε αναλύσει στην ομιλία του, στο ξεκίνημα του συνεδρίου. Όσο για τον πρωθυπουργό την πέταξε την… σπόντα του και το καρφί του στο τέλος, αστειευόμενος για τα πολλά αιτήματα που του έκανε η Περιφέρεια, αφήνοντας και μία πίκρα για την απουσία του δημάρχου: «Μόνο αίτημα για σοσιαλισμό δεν μου ζήτησε, αλλά βεβαίως λείπει ο δήμαρχος της Πάτρας, εάν ήταν εδώ θα το υλοποιούσαμε και αυτό».