Tσικνοπέμπτη, μέρα χαράς, γιορτής, ανεμελιάς, σάτιρας, μέρα συνδεδεμένη με την αυθεντική, παραδοσιακή αποκριάτικη διάθεση, έφτασε και μας καλεί να το ρίξουμε έξω και να αποδράσουμε από τις έγνοιες και τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουμε.

Όλη η πόλη γιορτάζει... Στο κέντρο και στις γειτονιές, στα πεζοδρόμια και στις πλατείες, στις γωνιές, στα σχολεία, στις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, στα καφέ, η τσίκνα απλώνεται παντού και έχει την τιμητική της.

Η γιορτή της Τσικνοπέμπτης έχει ιδιαίτερο αποκριάτικο χρώμα και λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Πατρινού Καρναβαλιού, αποκτά ξεχωριστές διαστάσεις.

Μια βόλτα από το πρωί στην πόλη και είναι φανερό ότι αυτή η μέρα είναι διαφορετική. Μέρα γνήσια που σφραγίζεται με την αυθεντικότητα του εθίμου. Οι Πατρινοί αφήνονται στις μυρωδιές της τσίκνας και του κρασιού, γεύονται τις ψητές λιχουδιές, αφήνονται στους χορούς και τις μουσικές, στήνουν επιτόπια υπαίθρια γλέντια, ανταλλάσσουν ευχές και ξορκίζουν κάθε κακό. Γέλια, χωρατά, πειράγματα, ευθυμία, σκωπτική διάθεση και ένα μεγάλο υπαίθριο γλέντι κρατά την πόλη σε ολοήμερη αποκριάτικη εγρήγορση, όπως προστάζει το αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων έθιμο.

Στο κλίμα αυτό της χαράς και της εξωστρέφειας και υπογραμμίζοντας το ρόλο της αυθεντικής λαϊκής διασκέδασης στο Πατρινό Καρναβάλι, είναι συντονισμένες οι δράσεις που έχει ετοιμάσει για τους Πατρινούς η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας».

Οι φετινές εκδηλώσεις υπόσχονται μια πλούσια δραστηριότητα καθόλη τη διάρκεια της μέρας και σε μια ευρύτατη έκταση αφού απλώνονται χρονικά από το μεσημέρι έως το βράδυ και θα ξετυλιχτούν στην Άνω, την Κάτω Πόλη και το Νότιο Πάρκο.


ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΕΛΙΣΣΑΡΗ

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ 

Στις 13.00 στο Νότιο Πάρκο (απέναντι από τη Veso Mare) το δημοτικολαϊκό τραγούδι θα έχει την τιμητική του με προσκεκλημένο τον τραγουδιστή Γιώργο Βελισσάρη που εγγυάται γερές δόσεις διασκέδασης και πανηγυριώτικου κεφιού στους πολυάριθμους φανατικούς φίλους του. Η συναυλία του αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον από μεγάλη μερίδα του κόσμου.

Ο Γιώργος Βελισσάρης, με τη γνήσια λαϊκή φωνή και τα δημοτικά «γυρίσματα», είναι από τους πιο αγαπητούς καλλιτέχνες του λεγόμενου λαϊκοδημοτικού τραγουδιού και πρωτοστατεί κυρίως στα θρυλικά πανηγύρια μας, τα οποία ακόμη καλά κρατούν και συνδυάζουν με αριστοτεχνικό τρόπο το μπουζούκι με το κλαρίνο. Ωστόσο, εμφανίζεται και σε μαγαζιά της πρωτεύουσας.

Ο Γιώργος Βελισσάρης καταφέρνει να κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους της γνήσιας λαϊκής και πανηγυριώτικης διασκέδασης, και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η σπουδαία Φιλιώ Πυργάκη αρκετές φορές τον έχει μαζί της σε ζωντανές εμφανίσεις της.

Από τις 12 το μεσημέρι η παρέα του βραδινού Ντόρου με μέλη της θεατρικής ομάδας των Υποκριτών και προεξέχουσα τη Νύφη θα γυρίζουν στο κέντρο της Πάτρας, θα κάνουν και…μεσημεριανό «Ντόρο» και θα καταλήξουν στο Νότιο Πάρκο στη συναυλία του Γιώργου Βελισσάρη επιτείνοντας την πανηγυριώτικη διάθεση και καλώντας όλο τον κόσμο στα βραδινά παραδοσιακά δρώμενα.


ΤΑ ΒΡΑΔΙΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ 

Επίκεντρο των φετινών απογευματινών και βραδινών εκδηλώσεων και δρώμενων, θα είναι η Άνω Πόλη, ωστόσο οι δράσεις θα επεκταθούν και στην Κάτω Πόλη μέχρι το Μώλο της Αγίου Νικολάου δίνοντας χρώμα και στο ιστορικό κέντρο.

Οι εκδηλώσεις θα κινηθούν σε δυο άξονες και αφορούν στο δρώμενο «Ο Γάμος της Γιαννούλας» και στην συναυλία μελών και φίλων του Συλλόγου Λευκαδίων Πάτρας «Η Φανερωμένη». Και οι δυο παράλληλες εκδηλώσεις επιχειρούν να αναδείξουν παραδοσιακές πτυχές της Αποκριάς ταξιδεύοντάς μας σε έθιμα και συνήθειες αλλοτινών εποχών.

Το κυρίαρχο δρώμενο θα είναι «Ο Γάμος της Γιαννούλας» και η αναβίωση των λαϊκών εθίμων τα οποία έχουν συνδεθεί με την παραδοσιακή όψη της Αποκριάς και τη μακρόχρονη ιστορία. Παραδοσιακά καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές, ξέφρενο κέφι και αυθεντική σατιρική διάθεση συμπληρώνουν τη βραδιά της άφθονης κατανάλωσης ψητού κρέατος.

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ

Το δρώμενο «Ο Γάμος της Γιαννούλας» πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Θεατρικής Ομάδας «Υποκριτές».

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

19.00 Γαμήλια πομπή Νύφης με σημείο συνάντησης και αφετηρία την πλατεία Ταμπαχάνων.

Διαδρομή: Αγίου Δημητρίου – Πλατεία Αγίας Αικατερίνης (στάση και δρώμενο) – Βότσαρη – Γερμανού – Αγίου Νικολάου – Κορίνθου – Κολοκοτρώνη - Όθωνος Αμαλίας- πλατεία Τριών Συμμάχων-Μώλος Αγίου Νικολάου (στο πάνω-αριστερό μέρος), όπου η νύφη θα κατέβει και θα ανταμώσει με τον Γουίλσον.

19.30 Πομπή Γουίλσον με αφετηρία την πλατεία Πίνδου

Διαδρομή: Αγίου Ανδρέου – πλατεία Τριών Συμμάχων – Μώλος Αγίου Νικολάου (στο πάνω-αριστερό μέρος)

Στη γαμήλια πομπή της Νύφης και στα παραδοσιακά δρώμενα που θα παρουσιαστούν, συμμετέχουν η νύφη με τη συνοδεία της, η θεατρική ομάδα «Υποκριτές», το χορευτικό τμήμα του Δήμου Πατρέων, καρναβαλιστές, φραγκοφορεμένοι, Βλάχοι, γύφτοι με ντάτσουν, «Στρατηγοί», Mπούλες σκορπίζοντας παντού την εύθυμη καρναβαλική διάθεση. Την πομπή πλαισιώνουν ταβέρνα με μεταμφιεσμένους και το Μουσικό Άρμα.

Την πομπή του Γουίλσον συνοδεύουν η Δημοτική Μουσική, το πλήρωμα 41 και εθελοντές ντυμένοι στρατιωτικά.

Ο Γουίλσον με τη δέουσα καρναβαλική επισημότητα συνοδευόμενος από φραγκοφορεμένους επίσημους σμίγει στο Μώλο της Αγίου Νικολάου με τη Νύφη όπου γίνονται τα ιδώματα, πέφτουν τα φιλιά, βγαίνουν οι απαραίτητες φωτογραφίες και οι δυο πομπές ενώνονται και όλοι μαζί ξεκινούν. Ανεβαίνουν την Αγίου Νικολάου, ακολουθούν την οδό 25ης Μαρτίου και καταλήγουν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου όπου γίνεται και ο γάμος και όλοι μαζί συμμετέχουν στο γλέντι με τραγούδια και χορό. Καλοδεχούμενοι όλοι οι Πατρινοί και όσοι ρέει στο αίμα τους το καρναβαλικό αίμα για να γιορτάσουμε μαζί.

Στο δρώμενο συμμετέχουν μέλη της Θεατρικής Ομάδας «Υποκριτές»: Θάνος Τσέρης (Νύφη), Σπύρος Σπυρόπουλος (Γαμπρός-Γουίλσον), Παναγιώτης Δουρδούνης (Κουμπάρος), Άρης Καρύδης (Παπάς), Μίλτος Παπλάς, Γιώργος Νταλιάνης, Ανδρέας Μόνιας, Αριστείδης Σφαέλλος, Αλέξανδρος Κυρσανίδης, Γιάννης Καστάνης, Ηλίας Γιαννιάς (η παρέα του Ντόρου) επιχειρώντας μια όσο το δυνατό πιο πιστή και κοντά στην αυθεντικότητα αναπαράσταση του εθίμου.


ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ «Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» «ΚΑΝΤΑΔΟΡΟΙ ΤΗΣ SANTA MAURA»

Το δεύτερο πεδίο που θα ξετυλιχτεί η παραδοσιακή διασκέδαση της βραδιάς θα είναι η συναυλία των μελών και φίλων του Συλλόγου Λευκαδίων εν Πάτραις «Η Φανερωμένη» και συγκεκριμένα των «Κανταδόρων της Santa Maura» που θα πραγματοποιηθεί στις 19.30 στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου μεταξύ των οδών Κανακάρη και Καραϊσκάκη.

Καντάδες και αξέχαστα παλαιά, παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια θα ζωντανέψουν με εξωστρέφεια από τις φωνές και εξαμελή ορχήστρα με κιθάρες, ακορντεόν, φυσαρμόνικα και κρουστά αφήνοντας τη γλυκιά, ευγενική, ρομαντική πινελιά τους και ενεργοποιώντας μνήμες του παρελθόντος όταν η Αποκριά και το Καρναβάλι χαρακτηρίζονταν από άλλα ήθη, συνήθειες και ακούσματα.

Συγκεκριμένα θα ακουστούν τα τραγούδια «Έλα και εσύ» , «Απόψε την κιθάρα μου» (Παραδοσιακή Καντάδα), «Μπαρμπα Γιάννη κανατά», «Δυο γλυκά ματάκια (Γιατί αγρυπνώ)», «Βαρκούλα θ’ αρματώσω», «Εις τον αφρό της θάλασσας», «Δίστιχα (Είσ’ ανθός), «Μενεξέδες και ζουμπούλια», «Να το πάρεις το κορίτσι»,  «Άσπρες κορδέλες (Μένω σε κάποια γειτονιά)», «Το αλφαβητάρι τση αγάπης», «Λαλούν τ’ αηδόνια», «Πάμε σαν άλλοτε» και «Σ’ ένα παπόρο μέσα».

Παραδοσιακές καντάδες των Επτανήσων σμίγουν με αθάνατα τραγούδια των Διονύσιου Λαυράγκα, Κώστα Γιαννίδη, Μιχάλη Σουγιούλ, Λυκούργου Μαρκέα, Ζακ Ιακωβίδη σε ένα πρόγραμμα που εγγυάται απόλαυση και θα κεντρίσει συναισθήματα και αισθήσεις.

Και οι δυο εκδηλώσεις θα αναβιώσουν στιγμές της Αποκριάς που συνδέθηκαν με την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού παλαιότερων εποχών διατηρώντας τη φρεσκάδα και τη γοητεία τους ως σήμερα.