Δεν είναι μόνο τα λουκέτα των καταστημάτων στο κέντρο της Πάτρας που δείχνουν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Είναι και τα λουκέτα στις συνοικίες της Πάτρας, έξω από το κέντρο, στα καταστήματα της γειτονιάς που πλέον δεν μπορούν να επιβιώσουν και όσα έχουν μείνει ανοικτά κρατούνται όρθια με νύχια και με δόντια.

Στις γειτονιές αυτές, όπως για παράδειγμα στην Παραλία, την Οβρυά, τα Δεμένικα ή τα Ζαρουχλέικα που κάποτε υπήρχαν ολόκληρες αγορές, τα λουκέτα όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης είναι κάτι σαν ντόμινο. Το ένα μετά το άλλο.

Πλέον τα μαγαζιά που έχουν μείνει ανοικτά στις συνοικίες της πόλης είναι λιγότερα από αυτά που έχουν κλείσει. Καφετέριες, ψησταριές, ψιλικατζίδικα, μανάβικα, βιβλιοπωλεία, εμπορικά μαγαζιά.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι καταστηματάρχες, οι δύο βασικές αιτίες των λουκέτων, είναι από την μία η υπερφορολόγηση που έχει επιβάλει η πολιτική της κυβέρνησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από την άλλη η μικρή αγοραστική δύναμη που έχει πλέον το κοινό.

Τα ενοίκια μπορεί να έχουν πέσει στις γειτονιές αυτές, όμως οι δύο παράγοντες που αναφέρουμε, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στα μαγαζιά της γειτονιάς να μείνουν ανοικτά.