Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων σε συνεργασία με τον αστροφωτογράφο Ανδρέα Μεσσήνη μας ταξιδεύει μέσα από τον φωτογραφικό του φακό στη μαγική βραδιά της 31ης Ιανουαρίου, στην κορυφή του Χελμού, στην «Νεραϊδόραχη» σε υψόμετρο 2.340 μ.

Εκεί που η ιστορία και οι θρύλοι του «μυθικού βουνού» συναντούν τ’ αστέρια, τους δαίμονες και τους θεούς.

Όπως διαβάζουμε στην δημοσίευση του Χιονοδρομικού: "Σε μια από τις πιο σκοτεινές περιοχές της Ευρώπης, εκεί που τα γύρω βουνά κρύβουν τα φώτα των κοντινών πόλεων… βρεθήκαμε να καταγράψουμε ένα σπάνιο θέαμα που τρία φαινόμενα συν έπεφταν μαζί: η πανσέληνος, η υπέρ-Σελήνη (δηλαδή το φεγγάρι στο περίγειό του, στην κοντινότερη απόστασή του από τη Γη) και η ολική έκλειψη.

Από την κορυφή απολαύσαμε το φεγγάρι άλλα και μια υπέροχη έκπληξη που μας περίμενε… πριν την ανατολή του ήλιου, το φεγγάρι ήταν ευθεία με τον ορίζοντα, έτσι μπορούσες να κοιτάξεις αριστερά και να δεις τον ήλιο να δύει και στην δεξιά μεριά το φεγγάρι να αναδύεται πάνω από τις χιονισμένες βουνοκορφές".


Το κόκκινο χρώμα κατά τη διάρκεια μιας σεληνιακής έκλειψης είναι πολύ ιδιαίτερο, είναι ένα σπάνιο δώρο να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε ένα ματωμένο φεγγάρι», σχολίασε ο καθηγητής φυσικής Μπράιαν Ράτσφορντ. Η κόκκινη ή χάλκινη απόχρωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που οφείλεται στο φιλτράρισμα του ηλιακού φωτός από τη γήινη ατμόσφαιρα.

Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που έχει να συμβεί 152 χρόνια, κατά το οποίο συμπίπτουν αυτά τα τρία φαινόμενα. Δυστυχώς εμείς από την Ελλάδα όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, δεν μπόρεσαν να απολαύσουν το θέαμα σε όλη του την έκταση.

Στη χώρα μας, η έκλειψη έφθασε στο αποκορύφωμά της το μεσημέρι…αλλά η σελήνη… μας έλουσε με το φως της μέχρι και μετά την ανατολή του ηλίου.
«Η αδρεναλίνη που νιώθεις κάτω από το πέπλο της νύχτας, κυνηγώντας αυτό το κάτι που θα σε κάνει ευτυχισμένο», όπως λέει, είναι η πηγή της έμπνευσής του".