O Χρήστος Πατούχας για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής:

"Δεν θα προσπαθήσουμε, εν προκειμένω, να αποδείξουμε, ότι το «Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο», αποτελεί Κυβερνητική φιέστα. Με ή χωρίς καινούριες εξαγγελίες έργων, αυτό που θα κυριαρχήσει, είναι αυτό που θέλει η Κυβέρνηση, το δικό της πολιτικό αφήγημα για την «έξοδο» από τα μνημόνια και την «δίκαιη ανάπτυξη». Και το ένα και το άλλο, συνιστούν μέγιστα πολιτικά ψεύδη. Πολύ περισσότερο, που η Κυβέρνηση θα πορευτεί με το αφήγημα αυτό μέχρι τις επόμενες εκλογές.

 Βεβαίως, όλος ο κόσμος γνωρίζει, πως ούτε τα μνημόνια και η μνημονιακή πολιτική τελειώνουν το 2018, ούτε η «ανάπτυξη» θα είναι δίκαιη. Κάτι τέτοιο απλά δεν είναι δυνατόν. Θα είναι, ανάπτυξη-αναδιανομή υπέρ της ολιγαρχίας του πλούτου, με τις συνθήκες γαλέρας αμοιβών και εργασιακών σχέσεων, που έχουν ήδη διαμορφωθεί. Για την ακρίβεια για τον σκοπό αυτό διαμορφώθηκαν. Είναι βέβαιο, ότι στην «μεταμνημονιακή» εποχή, θα συνεχιστεί η φορολεηλασία, οι απολύσεις, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι καθηλωμένες αμοιβές, η μείωση των συντάξεων, (είναι μεγάλο το ποσοστό τους στην πίτα του ΑΕΠ), οι πλειστηριασμοί της λαϊκής ιδιοκτησίας, η ανεργία, η μετανάστευση της νεολαίας. Είναι άλλο πράγμα, το να δημιουργούμε διλήμματα με τις έτερες μνημονιακές δυνάμεις για το ποιος θα κερδίσει και άλλο πράγμα η αλήθεια.

Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα μας.

 Παρατηρήσεις:

Πρώτη: Η γνώμη μας είναι, ότι σωστά θα υποδεχθούμε τον κ. Πρωθυπουργό με λαϊκό συλλαλητήριο. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα και του Δημοτικού Συμβουλίου και των δημοτών. Άλλωστε μία μαχητική διεκδίκηση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Γιατί άραγε το αποδοκιμάζουν και το φοβούνται κυβερνητικά στελέχη και άλλοι ημέτεροι;

Δεύτερη: Η γνώμη μας είναι επίσης, την διατυπώσαμε από την πρώτη στιγμή, ότι ο κ. Δήμαρχος, πρέπει να πάει στην αίθουσα του Συνεδρίου και με περιεκτικό και συνεκτικό τρόπο, να παρουσιάσει τα αιτήματα της πόλης για όλα τα ανοιχτά θέματα. Εννοείται, ότι ο κ. Δήμαρχος, πρέπει να θέσει τα αιτήματα σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τρίτη: Έχουν δικαίωμα όλες ή μερικές από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να έχουν άλλη προσέγγιση στα θέματα και να θέλουν να δουν τον Πρωθυπουργό; Αναφαίρετο δικαίωμα. Η προϋπόθεση είναι να πουν την αλήθεια. Κάθε άλλο, είναι φτηνός λαϊκισμός.

Θα παραθέσουμε στην συνέχεια, την δική μας άποψη για τα δημοτικά προβλήματα. Με τεκμηρίωση, με κριτική όπου χρειάζεται, με σαφήνεια, με απλότητα. Να ελπίσουμε ότι ο καθημερινός τύπος θα τις φιλοξενήσει; Πάντως δεν έχουμε για να κάνουμε πληρωμένη καταχώρηση.

Το πρώτιστο θέμα του Θαλασσίου Μετώπου

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να το λύσει με το γνωστό κείμενο Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών. Το κείμενο αυτό, είναι απαράδεκτο σε όλα τα άρθρα του, ακυρώνει επί της ουσίας την παραχώρηση, δεν αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης και πρέπει να απορριφθεί στο σύνολο του. Είναι λάθος της Δημοτικής Αρχής, που δεν το έθεσε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου από τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με όσα σήμερα γνωρίζουμε, (απόψεις Κυβερνητικών στελεχών), αυτή θα είναι η τελική πρόταση της Κυβέρνησης. Η αιτιολογία του κ. Δημάρχου, δείχνει αδικαιολόγητη ευπιστία.

Τι λένε όμως οι συνασπισμένες πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης; Να δεχθούμε την παραχώρηση και μετά να κάνουμε διοικητικές διορθωτικές πράξεις. Θυμίζουμε, ότι οι φιλοκυβερνητικές παρατάξεις είχαν δεχτεί και το πρώτο «Σχέδιο Δρίτσα», το οποίο καταργούσε την Σύμβαση Προσωρινής Παραχώρησης, δηλαδή το μόνο κεκτημένο της πόλης.

Η άποψη μας:

Η Κυβέρνηση να μας παραδώσει για 99 χρόνια, (μόνο αυτό το διάστημα έχει χαρακτήρα οριστικής παραχώρησης), την έκταση που έχει αποφασιστεί, ελεύθερη για ανάπλαση προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης. Χωρίς αιρέσεις, δεσμεύσεις και αστερίσκους μικρούς ή μεγάλους. Αυτό ζητάει η πόλη, αυτή την υπόσχεση είχε δώσει η Κυβέρνηση. Με την μνεία της παραχώρησης και των δύο Βορείων λιμενολεκανών. (Αυτό που όλοι το κάνουν γαργάρα!) Η επίκληση νομικών κωλυμάτων, δεν είναι ευθύνη του Δήμου να τα λύσει, όφειλε στο πολύ μεγάλο διάστημα της τριετίας, η Κυβέρνηση να τα έχει λύσει. Επιτέλους, ας τα λύσει τον επόμενο μήνα.

Το θέμα της Σιδηροδρομικής Γραμμής

Θυμίζουμε, ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε δεχθεί την πλήρως επιφανειακή διέλευση της Σιδηροδρομικής Γραμμής. Θυμίζουμε ακόμα ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, είχε την στήριξη του σημερινού Κυβερνητικού κόμματος και την προσωπική στήριξη του σημερινού επικεφαλής της ΡΑΠ. Είναι περιττό να πούμε ότι η επιφανειακή διέλευση θα ήταν καταστροφικό λάθος. Ποιο θα ήταν το σωστό; Θα ήταν η περιμετρική διέλευση, με Σταθμό στην Πανεπιστημιούπολη, δεύτερο Σταθμό στον Γλαύκο και σύνδεση με το λιμάνι μέσω των Παραγλαύκιων αρτηριών. Στην συνέχεια Νότια πορεία προς Πύργο παράλληλα με τον Αυτοκινητόδρομο Πατρών Πύργου. Μόνο αυτή η λύση, βλέπει το μέλλον των επόμενων 200 ετών. Και για το τρένο και για τον αυτοκινητόδρομο.

Η Κυβέρνηση δεν επιλέγει την λύση αυτή. Και από κοντά της, πλειοδοτώντας, όλοι οι ημέτεροι της συνομοταξίας των προθύμων. Είναι, λένε, πολύ ευχαριστημένοι για την εκτεταμένη υπογειοποίηση. Αλλά αυτό δεν είναι δικό τους κατόρθωμα! Είναι αποτέλεσμα του αγώνα όσων κράτησαν σθεναρή στάση. Και θα επιβάλλουν την λύση της πλήρως υπόγειας διέλευσης σε όλο το μήκος της πόλης. Η ζωή δεν επιβραβεύει ποτέ τους ολιγαρκείς και τους συμβιβασμένους. Εννοείται, μετά το λιμάνι, η γραμμή πρέπει να ανέβει τις Παραγλαύκιες και να οδεύσει Νότια προς Πύργο. Μαζί με τον Αυτοκινητόδρομο.

Για το Φυσικό Αέριο

Πολύς ο ντόρος για την αποθήκευση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο Λιμάνι. Η απόλυτη ναρκοθέτηση της πόλης. Για να λυθεί τι; Η τροφοδοσία των πλοίων σύμφωνα με σχετική Κοινοτική οδηγία. Έχουν γνώμη οι λαλίστατοι, για την ανάγκη φτηνής ενέργειας για τους πολίτες καταναλωτές; Το δικαιούται η Πόλη; Έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε φτηνή ενέργεια οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις; Γιατί τόσο ασύστολα μας κοροϊδεύουν;

Το Φράγμα Πείρου Παραπείρου

Στο θέμα αυτό, αναπτύσσεται ο μέγας λαϊκισμός! Ένα έργο που έπρεπε να τελειώσει το 2012, είναι σταματημένο από το 2012! Με απόλυτη ευθύνη και των δύο τελευταίων Κυβερνήσεων. Και στην πλήρη διαστροφή της πραγματικότητας και για την από κοινού αθώωση των Κυβερνήσεων, μηρυκάζουν για την καθυστέρηση δημιουργίας Φορέα Διαχείρισης. Γνωρίζουν, ότι η αποπεράτωση του έργου, αν γίνει με νόμιμο τρόπο, θέλει μία 5ετία. Αν αρχίσει σήμερα! Έχουν λόγο που βιάζονται. Θέλουν, απεκδυόμενοι της δικής τους ευθύνης, να φορτώσουν στον Δήμο και στους πολίτες το κόστος αποπεράτωσης.

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε, πολλά ακόμα προβλήματα, όπως η ανεργία, η υπερφορολόγηση, όλα τα έργα υποδομής που υπολείπονται, στην πόλη πρωτεύουσα της ανεργίας και της φτώχειας, από τότε που άρχισε και συντομότατα ολοκληρώθηκε η παραγωγική αποδιάρθρωση της. Θα μπορούσαμε να πούμε για την υπολειτουργία δημοτικών και δημοσίων υπηρεσιών λόγω των τρομακτικών ελλείψεων σε προσωπικό, για την ραθυμία ή την απροθυμία του Κράτους, να αντιμετωπίζει προβλήματα φυσικών φαινομένων.

 Θα κλείσουμε με το συμπέρασμα μας, ότι ανάπτυξη προς όφελος του λαού και της χώρας, δεν είναι δυνατή χωρίς πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία, δεν είναι δυνατή με το υπάρχον πλέγμα δεσμεύσεων και υποταγής της χώρας.

Μας κατηγορούν, ότι συμπλέουμε με την Δημοτική Αρχή. Η αλήθεια είναι, ότι σε όλη μας την διαδρομή, η παράταξη μας, προέτασσε και στήριζε τα αιτήματα του Δήμου απέναντι στις Κυβερνήσεις. Όλα όσα ήταν σωστά. Δεν κάναμε ποτέ εκπτώσεις για να είμαστε αρεστοί στις Κυβερνήσεις. Και διατυπώναμε πάντα τις δικές μας απόψεις με σαφήνεια και τεκμηρίωση. Βλέπουμε δυστυχώς, τους συναδέλφους των πέντε παρατάξεων να ομονοούν σε βάρος των συμφερόντων της πόλης και του Δήμου. Είναι τυχαίο άραγε, ότι και οι πέντε παρατάξεις πρόσκεινται και εκπροσωπούν, εκφράζοντας σε ευθεία γραμμή, τις απόψεις και των τριών μνημονιακών κομμάτων; Δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και Των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ; Είχαν πολύ καλύτερο ρόλο να επιτελέσουν, αλλά είναι κατώτεροι των περιστάσεων.

Θεωρούμε το συλλαλητήριο στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού και των Υπουργών του, επιβαλλόμενη πράξη.

 Καλούμε λοιπόν τα μέλη και τους φίλους της Ανυπότακτης Πολιτείας, καλούμε όλο τον λαό της πόλης, να βρεθούμε την Τρίτη 6/2/2018, στις 17 00 στο ΚΕΠ του παλιού Λιμανιού, σε μια μαχητική πορεία διαδήλωση."