Με…δύναμη και ταχύτητα κινείται πλέον η γρίπη στη χώρα μας, αφήνοντας ασθενείς αλλά και νεκρούς στο πέρασμά τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και την Κυριακή 28 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 24 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ΜΕΘ). Πρόκειται για 16 άνδρες και οκτώ γυναίκες.

Συνολικά έξι ασθενείς που νόσησαν με γρίπη έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν με τη γρίπη, με τους τρεις εξ αυτών να καταλήγουν την τελευταία εβδομάδα. Το νεότερο ηλικιακά θύμα της γρίπης ήταν 39 χρόνων και το μεγαλύτερο 79 χρόνων.

Ο εμβολιασμός, που όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες αποτελεί το πιο αποτελεσματικό όπλο έναντι της νόσου, στα συγκεκριμένα περιστατικά δεν είχε καν ενεργοποιηθεί. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, κανένα από τα θύματα της γρίπης δεν είχε εμβολιαστεί ενώ ανεμβολίαστα στην πλειονότητά τους ήταν και τα άτομα που εμφάνισαν τη βαρύτερη, με επιπλοκές, μορφή της νόσου και χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ. 

Σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα οι τύποι της γρίπης που επικρατούν, μέχρι τώρα, είναι ο Β και ο πανδημικός A (H1N1).