Υπεγράφη σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Σύμβαση Δωρεάς πέντε ταχυπλόων σκαφών στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή από την καπνοβιομηχανία Παπαστράτος σε αναγνώριση των επιτυχιών που σημειώνει το Σώμα, στη δίωξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης. Στην τελετή ήταν παρόντες οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Διονύσης Χαράλαμπος Καλαματιανός και Χρήστος Λαμπρίδης, ο Αρχηγός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτης Ράπτης, οι δύο Υπαρχηγοί του Σώματος, Αντιναύαρχοι Λ.Σ., Θεόδωρος Κλιάρης και Παναγιώτης Παρασκευάς, ανώτατα και ανώτερα στελέχη του Λιμενικού, υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη της εταιρείας Παπαστράτος.

Η προμήθεια των σκαφών, συνολικού ύψους 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων, εντάσσεται στο διεθνές χρηματοδοτικό πρόγραμμα της PhilipMorrisInternational, μητρικής εταιρείας της Παπαστράτος, με την ονομασία PMIImpact, στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και των συναφών εγκλημάτων. Η πρωτοβουλία για το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 2016 και θα διατεθούν σε παγκόσμιο επίπεδο 100 εκατομμύρια δολάρια μέσα από τρεις γύρους χρηματοδοτήσεων.

Το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή κατέθεσε πρόταση στον πρώτο γύρο του προγράμματος και μαζί με 31 ακόμη οργανισμούς επιλέχθηκε ανάμεσα σε συνολικά 200 υποψηφιότητες για να λάβει χρηματοδότηση. Τα 5 σκάφη ειδικού τύπου αναμένεται να ενταχθούν στο στόλο του Λιμενικού Σώματος μέσα στο 2018. Η συγκεκριμένη δράση τονίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την καταπολέμηση κοινών προβλημάτων, όπως το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα αλλά και τον κρίσιμο ρόλο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στην προστασία των ελληνικών και ευρωπαϊκών θαλάσσιων συνόρων με τη Β. Αφρική και την Ασία.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής, ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην εταιρία Παπαστράτος για την αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλει το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στην δίωξη του λαθρεμπορίου, καπνικών προϊόντων, ναρκωτικών και όπλων. Όπως είπε οι επιτυχίες οφείλονται στην αναδιάταξη των δυνάμεων του Λιμενικού τα τελευταία τρία χρόνια, στην ενίσχυση του εξοπλισμού τους και στις άοκνες προσπάθειες των στελεχών του. Οι ενέργειες αυτές έχουν απτά αποτελέσματα σε δύο κατευθύνσεις, στην προστασία της κοινωνίας (καθώς τα λαθραία καπνικά προϊόντα συχνά είναι νοθευμένα) και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Τα τελευταία τρία χρόνια αντιμετωπίσαμε 201 περιπτώσεις λαθραίων τσιγάρων. Πάνω από 400 άτομα τελούν υπό ποινική δίωξη. Υπολογίζεται διαφυγή δασμών περί τα 100 εκατομμύρια. Έχουν κατασχεθεί 27 εκατομμύρια πακέτα τσιγάρα, 10 σκάφη και περί τα 100 αυτοκίνητα. Στην ουσία διεξάγουμε έναν ακήρυχτο πόλεμο κατά αυτών των εγκληματικών δράσεων. Ξέρουμε με τι συμφέροντα συγκρουόμαστε. Αλλά όταν είσαι αποφασισμένος και δεν είσαι ευάλωτος βλέπετε τα αποτελέσματα.», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.


Ο Υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε και στις νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου όπως η ηλικία των πλοίων, η υποχρέωση να δίδεται στίγμα κατά την πετρέλευση και οι διαγωνισμοί για την προμήθεια σύγχρονων μέσων θαλάσσιας επιτήρησης, τα οποία πραγματικά θα δώσουν πολύ μεγάλη και αυξημένη ικανότητα παρέμβασης στο Λιμενικό να καταδιώκει τέτοια φαινόμενα. «Όλα αυτά προϋποθέτουν πολιτική βούληση και υπηρεσιακή συνείδηση που θα είναι απροσπέλαστη από άλλες λογικές». Όπως είπε, είναι τακτική επιλογή να μην δεχτεί το υπουργείο χρήματα από την εταιρία, αλλά η εταιρία να αναλάβει την κατασκευή και τη δωρεά των πέντε σκαφών στο Λιμενικό Σώμα, για να κερδηθεί χρόνος και να παρακαμφθούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ώστε να παραδοθούν τα σκάφη μέσα στο 2018.

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι η δωρεά αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του έργου που γίνεται στο Υπουργείο Ναυτιλίας και στο Λιμενικό Σώμα. «Η χρήση των νέων σκαφών σε συνδυασμό με τα πλωτά που προμηθεύεται η Υπηρεσία μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα αναβαθμίσει το ρόλο του Λιμενικού Σώματος και στη συνείδηση του κόσμου», είπε.

Ο κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τις Λιμενικές Αρχές για τις σημαντικές προσπάθειες, αλλά και τις επιτυχίες τους στον περιορισμό του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μόνο σεβασμό και θαυμασμό έχω για όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού σώματος που καθημερινά δίνουν μάχη με το έγκλημα». Υπογράμμισε πως χρειάζεται συστράτευση όλων των δυνάμεων προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς το φαινόμενο έχει αυξητική πορεία δημιουργώντας περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ διαφυγόντα έσοδα για το κράτος.

Η PhilipMorrisInternational και η Παπαστράτος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες απέναντι σε αυτό το θέμα και η σημερινή Συμφωνία αποτελεί ένα μόνο μέρος των ενεργειών τους για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού κοινωνικού προβλήματος. «Η σημερινή Συμφωνία μεταξύ της Παπαστράτος και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη δωρεά 5 υπερσύγχρονων ειδικών σκαφών αξίας 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης καπνικών προϊόντων μέσω θαλάσσης, είναι άλλο ένα βήμα στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με τις μονάδες δίωξης του Λιμενικού, οι οποίες έχουν να επιδείξουν σημαντικές επιτυχίες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που, μέσω του προγράμματος PMIImpact της PhilipMorrisInternational, μπορούμε να προσφέρουμε εφόδια απαραίτητα για την ακόμα πιο αποτελεσματική δράση τους. Η εταιρεία μας θα συνεχίσει με κάθε τρόπο και μέσο να στηρίζει την Πολιτεία ώστε μαζί να μπορέσουμε να νικήσουμε σε αυτόν τον πόλεμο» ανέφερε ο κ. Χαρπαντίδης.