Με δεμένα τα χέρια έχει το κράτος και η πολιτεία τους δήμους στο θέμα της πολιτικής προστασίας, την στιγμή που βρισκόμαστε στην καρδιά ενός χειμώνα που μέχρι στιγμής έχει ήδη προκαλέσει αρκετές ζημιές, σε διάφορα σημεία της ορεινής Αχαΐας από τις κατά καιρούς… θεομηνίες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι περιφερειακοί δήμοι του νομού που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και που στην ουσία δεν έχουν κανένα κονδύλι από το κράτος για να διορθώσουν και να κάνουν κάτι, στις ζημιές που έχουν προκληθεί από τις βροχές, τις χιονοπτώσεις, τους ανέμους και τις καταιγίδες.

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται απλά και μόνο στο ότι τα κονδύλια που δίνει το κράτος για το θέμα της πολιτικής προστασίας είναι μικρά και δεν φτάνουν για τίποτα. Εντοπίζεται και στους περιορισμούς που βάζει το κράτος στους δήμους για τον τρόπο που θα διαχειριστούν τα χρήματα αυτά.

Συγκεκριμένα, οι περιορισμοί αυτοί προβλέπουν τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιούνται από τους δήμους, μόνο για ζητήματα πυροπροστασίας, το καλοκαίρι, δηλαδή, όταν καίγονται τα δάση και τα βουνά.

Τον χειμώνα, με τις καταστροφές που γίνονται στις ορεινές περιοχές, τους δρόμους που κόβονται στην μέση, τις κατολισθήσεις με τους βράχους που πέφτουν από τα βουνά και όλα τα υπόλοιπα που μπορεί να προκαλέσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν δίνεται καμία δυνατότητα από πλευράς κράτους στους δήμους για να διορθώσουν την κατάσταση. Την στιγμή που έτσι και αλλιώς, δεν έχουν χρήματα στο ταμείο τους.

Θ. Καρπής: «Η πολιτεία πρέπει να επανεξετάσει το ζήτημα»

Με λίγα λόγια το θέμα είναι να μην... καιγόμαστε, όχι να μην πνιγόμαστε. Παραλογισμός; Και όμως συμβαίνει. Ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θάνος Καρπής, ενός ορεινού και μεγάλου σε έκταση δήμου που πλήττεται κάθε χειμώνα από την κακοκαιρία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το ζήτημα.

Μιλώντας για το θέμα στο patrasevents.gr, τόνισε τα εξής: «Είναι ένα ζήτημα που το κράτος θα πρέπει να επανεξετάσει. Δεν γίνεται οι δήμοι και ειδικότερα οι ορεινοί δήμοι, να μην μπορούν να πάρουν κάποιο κονδύλι σε περίπτωση πλημμύρων, χιονοπτώσεων που αποτελούν συχνά καιρικά φαινόμενα στις περιοχές μας.

Η πολιτεία θα πρέπει να αυξήσει αφενός το ποσό που δίνεται για την πολιτική προστασία και αφετέρου να άρει τους περιορισμούς που διατηρεί για την χρησιμοποίηση του ποσού αυτού μόνο για το θέμα της πυροπροστασίας».