Πάνω από 100 σωματεία έχουν υπογράψει, δηλώνοντας την συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία που θα γίνει στην πλατεία Γεωργίου, στην Πάτρα.

Σύμφωνα με το δημοψήφισμα που έγινε στα social media το συλλαλητήριο θα γίνει τελικά στις 25 Φεβρουαρίου, στις 14:00 το μεσημέρι και με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στην Πάτρα για να δηλώσει την στάση που έχει σε ένα εθνικό θέμα που ενδέχεται να κρίνει στο μέλλον την διαμόρφωση της ελληνικής επικράτειας.

Τόσο σοβαρά είναι τα πράγματα σύμφωνα με αρκετούς, κρίνοντας μέσα από την ιστορία και τις καταστάσεις του παρελθόντος. Πίσω από το συλλαλητήριο της πλατείας Γεωργίου βρίσκεται ένα παιδί, μόλις 22 χρονών που σπουδάζει στο τμήμα της Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Πρόκειται για τον Άγγελο Αποστολόπουλο που έχει πάρει την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του συλλαλητηρίου, αναλαμβάνοντας να συσπειρώσει συλλόγους, οργανώσεις και φορείς γύρω από ένα τέτοιο θέμα.

Ο Άγγελος Αποστολόπουλος που αρθρογραφεί κατά καιρούς σε διάφορα μέσα μίλησε στο patrasevents.gr για επιμέρους ζητήματα που αφορούν το συλλαλητήριο και το κρίσιμο εθνικό θέμα της Μακεδονίας.

-Σε ότι αφορά την ημερομηνία του συλλαλητηρίου: "Η ημερομηνία είναι η καταλληλότερη καθώς όλοι θα πρέπει να δώσουμε το παρόν στο μεγάλο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα και άλλος ένα σημαντικός λόγος για αυτή την ημερομηνία διεξαγωγής είναι πως η Πάτρα βρίσκεται σε «ρυθμούς» Καρναβαλιού, επομένως δεν θα έχει την ανάλογη συμμετοχή". 

-Για τις σχέσεις με το συλλαλητήριο της Αθήνας: «Είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με τους συντονιστές των κινητοποιήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και θέλουμε να είμαστε ο συνδετικός τους κρίκος. Η συμμετοχή του κόσμου για την Αθήνα από την πόλη μας θα είναι μεγάλη καθώς θα δρομολογηθούν δεκάδες πούλμαν την προσεχή Κυριακή».

-Για το ενδιαφέρον του κόσμου στην Πάτρα: «Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι ιδιαίτερα μεγάλο και όχι μόνο από την Αχαΐα αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα και αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους.

Δυστυχώς η πλειονότητα του κόσμου δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρευρεθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και επομένως του δίνουμε και μας δίνει την δυνατότητα να ακουστεί η φωνή της Δυτικής Ελλάδας από την Πάτρα. Θα είναι μια μεγαλειώδης κινητοποίηση ανάλογης των δυο μεγάλων όπου θα αφορά την Νοτιοδυτική Ελλάδα!»


Ομιλητής ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος

-Ο σκοπός του συλλαλητηρίου: «Ο λόγος που θα πραγματοποιηθεί αυτό το συλλαλητήριο είναι ξεκάθαρος. Αντιδρούμε και παράλληλα αποτελούμε το καλύτερο διαπραγματευτικό εργαλείο για την Ελληνική Κυβέρνηση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Είμαστε σαφείς και αυτό που επιζητούμε είναι να μην δοθεί στην ονομασία της γείτονος χώρας το όνομα «Μακεδονία» όπως και κανένα παράγωγο ή σύνθετο αυτού. Δεν ζητάμε κάτι άλλο παρά αυτό που είχε συμφωνηθεί στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών τις κρίσιμες και καθοριστικές ημέρες του 1992. 

Θέλουμε δημοκρατία και πιστεύουμε σε αυτή! Επομένως όπως η γείτονα χώρα έτσι κι εμείς θα πρέπει να κάνουμε ένα δημοψήφισμα, που ωστόσο θα είναι σαφές στο τι ζητάει. Θα ‘ναι ένα ακόμα σημαντικό «χαρτί» για τις διαπραγματεύσεις. Άλλωστε λογικό είναι η Ελλάδα να έχει το πάνω χέρι καθώς τα Σκόπια θέλουν να μπουν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».

-Ο ρόλος της πολιτείας και της εκκλησίας στις κινητοποιήσεις: «Η πολιτεία όχι μόνο δεν βοηθάει σε αυτές τις κινητοποιήσεις, αλλά προσπαθεί να τις αποδυναμώσει και να τις σιγάσει. Χαρακτηριστικές είναι οι ενέργειες που έκανε ενάντια στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης στις οποίες εκτέθηκε ανεπανόρθωτα.

Η εκκλησία πλέον και επίσημα στηρίζει τις κατά τόπους κινητοποιήσεις, όπως είδαμε μετά την τελευταία Ιερά Σύνοδο. Ειδικότερα, στην Πάτρα, η Μητρόπολη Πατρών και ο Σεβασμιότατος μας κ.κ. Χρυσόστομος είχε δηλώσει εξαρχής την στάση του για το ζήτημα της Μακεδονίας. Έτσι θα έχουμε την τιμή να είναι ένας από τους ομιλητές μας».


"Την ιστορία μας υπερασπιζόμαστε και την αλήθεια"

-Το θέμα των εθνικιστικών και ακροδεξιών οργανώσεων: «Κατ’ αρχάς έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν θέλουμε να παρευρεθούν αν είναι δυνατόν κόμματα και πολιτικές κινήσεις. Θέλουμε με την παρουσία του λαού να δώσουμε ένα αχρωμάτιστο και ενωτικό μήνυμα.

Όταν κάνεις τέτοιες ενέργειες το μόνο σίγουρο είναι, πως θα ακούσεις ότι «κατεβαίνει» στο μυαλό κάποιου. Εμείς τους προκαλούμε να έρθουν και να δουν από μέσα τι συμβαίνει. Και σας θέτω το εξής ερώτημα:

Πώς θεωρείται κάποιος εθνικιστής, όταν υπερασπίζεται την αλήθεια και την ιστορία του και δεν επιδιώκει βία και πέρα από αυτό δεν έχει αλυτρωτικές σκέψεις και δεν αποζητά κάτι αλυτρωτικό και από τον γείτονα του, πάντα με ειρηνικό τρόπο;

Κάποιες έννοιες και καταστάσεις έχουν παρεξηγηθεί στην κοινωνία μας. Θεωρώ πως αν υπάρχει η συσπείρωση και η αντίδραση του λαού, τότε είναι το μόνο σίγουρο πως δεν θα υπάρχει ούτε το πρόθεμα «μακ» στην ονομασία της γείτονας χώρας.

Έτσι, καλώ όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και κυρίως τους Αχαιούς να δώσουν το παρών. Όπως και εγώ νέος κάνω ακόμα ειδικότερα κάλεσμα στην γενιά μου να στηρίξει και να αντιδράσει πέρα από τα όρια μια οθόνης. Δεν κάνουμε κάτι κακό. Την αλήθεια υπερασπιζόμαστε».

Οποιοσδήποτε θέλει να επικοινωνήσει για το συλλαλητήριο μπορεί να καλέσει στο 6945604619.