Σας έχει συμβεί ποτέ να προσπαθείτε να θυμηθείτε την πλοκή μιας ταινίας ή το περιεχόμενο ενός βιβλίου και να δυσκολεύεστε;

Σύμφωνα με τον ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, Jared Horvath, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι δέχονται και επεξεργάζονται τις πληροφορίες έχει επηρεάσει τη μνήμη τους - και αυτή η μνήμη δεν είναι σε θέση να «θυμάται» κάτι που έχετε διαβάσει ή έχετε δει, έξι μήνες πριν.

Η εποχή του διαδικτύου

Στην εποχή του διαδικτύου, η ανάκληση μνήμης - η δυνατότητα, δηλαδή να θυμάστε πράγματα και να ανακαλείτε πληροφορίες στο μυαλό σας - έχει γίνει λιγότερο απαραίτητη. Ο καθηγητής Horvath επισημαίνει ότι η «μνήμη αναγνώρισης» είναι πιο σημαντική. Αυτό σημαίνει ότι «εφ' όσον γνωρίζετε πού βρίσκονται αυτές οι πληροφορίες και πώς να τις αποκτήσετε, τότε δε χρειάζεται, στην πραγματικότητα να σπάσετε το κεφάλι σας για να τις θυμηθείτε».

Έρευνες έχουν δείξει ότι το διαδίκτυο λειτουργεί ως ένα είδος εξωτερικής μνήμης.

«Όταν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα για μελλοντική πρόσβαση στις πληροφορίες, έχουν χαμηλότερα ποσοστά ανάκλησης των ίδιων των πληροφοριών», ισχυρίζονται επιστήμονες που έχουν διερευνήσει το θέμα.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να θυμάστε ένα απόσπασμα από ένα βιβλίο, αν μπορείτε απλά να το αναζητήσετε. Γιατί πολύ απλά... δεν υπάρχει η αίσθηση ότι αν δεν καλλιεργήσετε συγκεκριμένες πληροφορίες στον εγκέφαλό σας και κατ' επέκταση στη μνήμη σας, αυτό θα χαθεί για πάντα.