Αλλάζουν πολλά στην σύνδεση του λιμανιού της Πάτρας με την Ιταλία.

Η απόφαση του ομίλου Grimaldi στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί για τις ακτοπλοϊκές της γραμμές στην Αδριατική, ενδέχεται να επηρεάσει τον εμπορευματικό ρόλο και την κίνηση του λιμανιού της Πάτρας.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η Grimaldi Lines προχώρησε στην διακοπή της σύνδεσης της Πάτρας με το λιμάνι του Μπρίντιζι που αποτελεί το πλησιέστερο προς την Ιταλία και ταυτόχρονα μειώνει κατά ένα δρομολόγιο την γραμμή Πάτρα - Ανκόνα.

Η εταιρεία με την απόφαση αυτή δείχνει ότι εκτιμά ότι η εμπορευματική κίνηση της περιοχής μας καλύπτεται με την σύνεση της Πάτρας μέσω του λιμανιού του Μπάρι, διατηρώντας για αυτή την γραμμή τα τρία πλοία που υπάρχουν ήδη στο ενεργητικό της.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει προβληματισμούς σε επίπεδο εξαγωγών και μεταφορέων, θεωρώντας ότι το κόστος για τους μεταφορείς ενδέχεται να αυξηθεί, ενώ τα προϊόντα των εξαγωγών χάνουν ένα μέρος της ανταγωνιστικότητας τους, αφού αν μεταφερθούν από άλλο λιμάνι θα έχουν πιο αυξημένα κόστη, με το λιμάνι της Πάτρας να χάνει ταυτόχρονα ένας σκέλος της οικονομικής του δραστηριότητας.

Από την πλευρά της πάντως η εταιρεία είναι καθησυχαστική, υποστηρίζοντας ότι το μεταφορικό της έργο σε ότι αφορά την σύνδεση της Πάτρας με την νότια Ιταλία, αφορά κατά κύριο λόγο ασυνόδευτα φορτία τρέιλερ που μπορούν να εξυπηρετηθούν από την σύνδεση με το Μπάρι.

Η Πάτρα, σύμφωνα με την εταιρεία, εξακολουθεί και έχει τον πρώτο λόγο για τον όμιλο με τα λιμάνια της βόρειας Ιταλίας, μεταφέροντας από τον Φεβρουάριο ένα ακόμα πλοίο στην γραμμή Πάτρα - Βενετία. 

Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένα θέμα υποβάθμισης του λιμανιού της αχαϊκής πρωτεύουσας. Ωστόσο, σύμφωνα με κύκλους του ΟΛΠΑ και του νέου λιμανιού, οι επιπτώσεις της νέας κατάστασης, θετικές ή αρνητικές θα φανούν στην πράξη.