Η εξεταστική περίοδος έχει ξεκινήσει και τα αναγνωστήρια -καφέ της Πάτρας, βλέπει κανείς να είναι γεμάτα από κόσμο.

Συγκεκριμένα, από νεαρούς φοιτητές που πίνοντας τον καφέ τους και έχοντας μαζί τους τα βιβλία, τον φορητό τους υπολογιστή και ό,τι άλλο χρειάζονται κάθονται με τις ώρες και διαβάζουν. Πότε μόνοι τους, πότε με τις παρέες τους, ομαδικά.

Ίδιο σκηνικό παρατηρεί κανείς και στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας. Είναι ένα φαινόμενο που γίνεται σε κάθε εξεταστική στην Πάτρα και ξενίζει τις παλιότερες γενιές, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης που πιθανόν να μην γνωρίζουν το φοιτητικό ρεύμα που υπάρχει στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Πολλοί μάλιστα έχουν την καχυποψία ότι τα νεαρά παιδιά αυτά δεν διαβάζουν και στην ουσία κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους. «Πώς μπορούν να μελετούν με τόσο κόσμο, δίπλα τους»;

Η αλήθεια είναι ότι οι παλιότερες γενιές διάβαζαν στο σπίτι τους, στο γραφείο τους, έχοντας δίπλα τους την βιβλιοθήκη τους και όλες τις σχετικές ανέσεις.

Οι νέες γενιές, ειδικότερες αυτές των φοιτητών, διαβάζουν πλέον στα αναγνωστήρια. Για ποιο λόγο; Το προτιμούν από το να διαβάζουν μόνοι τους. Για πολλούς, άλλωστε, φοιτητές της Πάτρας οι ανέσεις που υπήρχαν μέσα στο σπίτι των προηγούμενων γενεών, δεν υπάρχουν πια.

Για παράδειγμα, είναι αρκετοί φοιτητές της Πάτρας που δεν έχουν θέρμανση στα σπίτια τους, ζουν χωρίς πετρέλαιο και καλοριφέρ. Άλλοι πάλι δεν ζουν μόνοι τους, μένουν μαζί με συγκάτοικους και είναι ζήτημα αν μπορούν να διαβάσουν στο διαμέρισμά τους.

Προτιμούν, έτσι, τα αναγνωστήρια, ξέροντας ότι εκεί θα βρουν μια ζεστή ατμόσφαιρα, να πιουν ένα ρόφημα και μάλιστα σε χαμηλή τιμή. Οι εποχές, βλέπετε, έχουν αλλάξει και μαζί με αυτές έχουν αλλάξει και οι συνήθειες.