Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με επιστολή του στον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, γνωστοποιεί ότι εκπρόσωπος του Δήμου στην Οργανωτική Επιτροπή των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, ορίζεται ο Τάκης Πετρόπουλος.

Η επιστολή του Δημάρχου έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Σε απάντηση της από 8/1/2018 επιστολή σας, θα θέλαμε να ορίσουμε σαν εκπρόσωπο στην Οργανωτική Επιτροπή των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, τον κ. Παναγιώτη Πετρόπουλο του Γεωργίου.

Παραμένουν σε ισχύ και αναμένουμε τις σχετικές απαντήσεις, τα ζητήματα που θέτουμε στις δύο επιστολές, που σας έχουμε αποστείλει και σας επισυνάπτουμε».

***Η πρώτη επιστολή εστάλη από τον Δήμαρχο στις 15 Δεκέμβρη 2017 και αναφέρει τα εξής:

«Η επιστολή του έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Μετά την παρέλευση δύο μηνών από την ανάθεση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων στην Πάτρα, θα θέλαμε να γνωρίζουμε την θέση σας πάνω σε βασικά ζητήματα για το Δήμο Πατρέων. Ζητήματα που καθορίζουν και τη συνέχεια της ευθύνης που δηλώσαμε ότι προτιθέμεθα να αναλάβουμε.

  1. Ζητάμε να μας ενημερώσετε κατά πόσο είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης διοργάνωσης από πλευράς της κυβέρνησης. Αν υφίσταται και πως κατανέμεται ο σχεδιασμός των αναγκαίων έργων και της χρηματοδότησης τους από την μεριά σας για το 2018 και το 2019.

Πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου για ανάπλαση του αθλητικού κέντρου στην Αγυιά που είχε συμφωνηθεί από το Φλεβάρη του 2015 μεταξύ Υπουργείου και δημοτικής Αρχής και που τίποτα ακόμη δεν έχουμε ως συγκεκριμένο. Με δεδομένο για εμάς και για κάθε γνωρίζοντα ότι για την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών απαιτούνται, εκτός της διασφάλισης της χρηματοδότησης τους, μελέτες, αδειοδοτήσεις, προκηρύξεις, διαδικασίες έτσι και αλλιώς χρονοβόρες, ως δημοτική αρχή επ’ ουδενί δεν θα θέλαμε ούτε θα ανεχτούμε να φτάσουμε σε οριακούς χρόνους, που θα υποχρεώσουν σε διαδικασίες «γρήγορες» και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των υποδομών και για το δημόσιο χρήμα. Γι’ αυτό κατά την άποψη μας χρειάζεται άμεσα να γίνει η έγκαιρη καταγραφή των έργων και των υποδομών που έχετε δεσμευτεί και που μετά το πέρας της διοργάνωσης θα είναι στην χρήση και την κυριότητα του Δήμου και των κατοίκων του.

Ένα προσδόκιμο σημαντικό όφελος για το λαό της Πάτρας που κύρια μας παρακίνησε ως δημοτική αρχή ώστε να αποδεχτούμε και να συμμετάσχουμε στην ανάληψη μια τέτοιας αθλητικής διοργάνωσης.

Με εύλογη την ανησυχία μας για καθυστερήσεις που ήδη υπάρχουν ζητάμε άμεσα να φέρετε σε γνώση μας όλο το σχεδιασμό σας έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα σπαταληθεί ούτε ένα ευρώ, με αφετηρία καθυστερήσεις η άλλες ακούσιες ενέργειες του υπουργείου σας.

Έτσι μόνο μπορεί να διασφαλιστεί κατά την γνώμη μας η ομαλή υλοποίηση της συγκεκριμένης διοργάνωσης και η υλοποίηση του αναγκαίου σχεδιασμού κάτω από απόλυτα δημόσιο έλεγχο και σε «κοινή θέα», χωρίς τετελεσμένα και εκβιαστικά διλήμματα χρονικών περιορισμών. Με αυτή την αναφορά μας αποκλείουμε σε κάθε περίπτωση την παρέμβαση των λεγόμενων χορηγών στην υλοποίηση και την χρήση των αθλητικών υποδομών μετά το πέρας της διοργάνωσης.

  1. Επειδή στη συζήτηση που είχαμε την τελευταία φορά, διαφάνηκε η πρόθεσή σας να έχουν ισχυρή παρουσία χορηγοί, θα ήθελα να σας αναφέρω και γραπτώς τις απόψεις μας πάνω σ’ αυτό το θέμα.

Απόψεις που σας παρέθεσα στην τελευταία συνάντησή μας αναλυτικά και που διατυπώθηκαν και δημοσίως από την μεριά μας στην τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα.

Η άποψή μας είναι ότι δυστυχώς τέτοιοι οι διεθνείς αγώνες έχουν μετατραπεί σε μια εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι χορηγοί και οι χορηγίες είναι ο εύσχημος τρόπος της όλο και πιο βαθιάς εμπορευματοποίησής τους, που οδηγεί αθλητές και αθλήτριες στον πρωταθλητισμό του ντόπινγκ, τους μετατρέπει σε αναλώσιμο υλικό ενός αδυσώπητου εμπορευματοποιημένου θεάματος κ.λπ.

Δεν θα θέλαμε οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες στην πόλη μας να αφήσουν ένα τέτοιο αποτύπωμα. Θα επιδιώξουμε - όσο περνάει από το χέρι μας - να μην αφήσουν την σφραγίδα των πολυεθνικών αλλά των αθλητών, των ταλέντων, της φιλίας των λαών της Μεσογείου και που ειδικά στις μέρες με οδηγό τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών ξεριζώνονται και ματώνουν. Χωρίς την αυταπάτη ότι με την συμμετοχή του ο Δήμος μας θα αποτρέψει την εμπορευματοποιημένη εικόνα και πραγματικότητα τέτοιων αθλητικών διοργανώσεων θέλουμε να κάνουμε καθαρό και με την θέση και με την στάση μας ότι δεν θα συνεισφέρουμε στην διαιώνισή της.

  1. Με βάση τα παραπάνω η συμμετοχή του δήμου με εκπρόσωπο του στο Διοικητικό Συμβούλιο που συγκροτείται από την μεριά σας και στο βαθμό που θα διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις που αναφέρουμε ειδικά στην πρώτη παράγραφο της επιστολής μου, θα έχει ως μόνη επιδίωξη την περαίωση των αναγκαίων υποδομών με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και των αθλητικών αγώνων - όσο τον δυνατόν – την σφραγίδα της άμιλλας των αθλητών».

***Η δεύτερη επιστολή, εστάλη από τον Δήμαρχο στις 12 Γενάρη και αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Στις 8/1/2018 έλαβα την ενημέρωσή σας, που αφορά τον ορισμό εκπροσώπου του Δήμου στην Οργανωτική Επιτροπή των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019. Παράλληλα, έχουμε λάβει ενημέρωση από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ότι θα επισκεφθεί την Πάτρα αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων στις 23/1/2018, προκειμένου να υπογραφεί το συμβόλαιο για την ανάληψη των Αγώνων, να συναντηθεί με την Οργανωτική Επιτροπή, να ελέγξει τους χώρους διεξαγωγής των αγώνων και να ελέγξει το χώρο διαμονής των αθλητών.

Στο Δημοτικό μας Συμβούλιο θέσαμε με σαφήνεια του λόγους για τους οποίους προχωρήσαμε στη διεκδίκηση της διοργάνωσης. Υπάρχουν απαιτήσεις, όπως σας τους εξέθεσα πρόσφατα σε επιστολή μου.

Ενώ καλούμαστε να ορίσουμε εκπρόσωπο, μέχρι σήμερα δεν έχουμε ενημέρωση πως και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα γίνει η διοργάνωση. Η επιμονή μας σε αυτό δεν είναι καθόλου μια πολιτική παραξενιά, αλλά έχει στόχο να διασφαλίσει τις αναγκαίες υποδομές για την πόλη, να προασπίσει το χαρακτήρα τους, όπως φυσικά και το δημόσιο χρήμα.

Θα ήθελα να επαναφέρω ορισμένα από τα ζητήματα που είχα θέσει στην πρώτη μου επιστολή στα οποία δεν έχω  λάβει καμία απάντηση.

Ζητούμε να μας ενημερώσετε κατά πόσο είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης διοργάνωσης από πλευράς της κυβέρνησης. Αν υφίσταται και πώς κατανέμεται ο σχεδιασμός των αναγκαίων έργων και της χρηματοδότησής τους από την μεριά σας για το 2018 και το 2019. Ειδικά για το αθλητικό κέντρο στην Αγυιά, που είχε συμφωνηθεί από το Φλεβάρη του 2015 μεταξύ Υπουργείου και Δημοτικής Αρχής, δεν γνωρίζουμε ακόμη τίποτα συγκεκριμένο.

Με εύλογη την ανησυχία μας για καθυστερήσεις που ήδη υπάρχουν ζητάμε άμεσα να φέρετε σε γνώση μας όλο το σχεδιασμό σας έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα σπαταληθεί ούτε ένα ευρώ, με αφετηρία καθυστερήσεις η άλλες ακούσιες ενέργειες του υπουργείου σας.

Θα επιθυμούσαμε να τοποθετηθείτε δημόσια για το ρόλο και την παρουσία χορηγών στους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες. Σας έχουμε ήδη γνωστοποιήσει τις απόψεις μας πάνω στο θέμα.

Εσείς βέβαια έχετε την ευθύνη διορισμού της Οργανωτικής Επιτροπής, εσείς αναλαμβάνεται την ευθύνη χρηματοδότησης της και ως εκ τούτου, την υλοποίηση των Αγώνων.

Επειδή ‘’οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους’’, όπως λέει ο λαός μας, θέλουμε να έχουμε πλήρη εικόνα του τι θα γίνει, πως θα γίνει, πριν από οτιδήποτε.

Με τις ευχές μου για το νέο έτος».