Η ταινία αφηγείται την ιστορία της συνεργασίας της Κέι Γκράχαμ, της πρώτης γυναίκας εκδότριας εφημερίδας, με τον παθιασμένο συντάκτη Μπεν Μπράντλι, στην προσπάθεια τους να δημοσιεύσουν ένα τεράστιο σκάνδαλο σχετικά με τον Πόλεμο στο Βιετνάμ, στο οποίο εμπλέκονται τέσσερις πρόεδροι των Η.Π.Α. Αντιμέτωποι με το πολιτικό κατεστημένο θα θέσουν σε κίνδυνο τόσο τις καριέρες τους, όσο και την προσωπική τους ελευθερία.

Τα «Απαγορευμένα μυστικά» είναι ένα φιλμ-υπόδειγμα στο είδος του, αυτό του «based on a true story», χολιγουντιανού δράματος που συνδυάζει μια σοκαριστική αληθινή ιστορία, πανανθρώπινα μηνύματα, καθημερινούς, συμπαθείς ήρωες και μια συναρπαστική πλοκή. Μιας και εδώ έχουμε να κάνουμε με δημοσιογραφική έρευνα, το αξεπέραστο κινηματογραφικό πρότυπο του εγχειρήματος δεν είναι άλλο από το «Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου», το δραματικό θρίλερ του Άλαν Πάκουλα, το οποίο το 1976 μετέφερε στην οθόνη την ιστορία αποκάλυψης του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ.


THE POST: ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ - TRAILER (GREEK SUBS)

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ θεωρείται από τους κορυφαίους εν ζωή σκηνοθέτες, φήμη που δικαίωσε για άλλη μια φορά – και μάλιστα σε ένα είδος ταινίας που δεν μας έχει συνηθίσει. Αφήνει τα εφέ και την φαντασία και επικεντρώνεται σε μια ταινία ρεαλιστικών χαρακτήρων και πολιτικοκοινωνικών καταστάσεων.

Η ταινία περιγράφει ένα πάντα επίκαιρο θέμα που αφορά την απόκρυψη της αλήθειας από το κοινό για εσωτερικούς λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων. Νομίζω ότι το πρώτο μισό της ταινίας είναι ελαφρώς κουραστικό επειδή παρέθετε όλες αυτές τις λεπτομέρειες για την είσοδο της εφημερίδας στο χρηματιστήριο, κάτι που αναρωτιέμαι κατά πόσο ενδιαφέρουν το σημερινό κοινό. Όσο η πλοκή προχωρούσε, όμως, η αγωνία εντεινόταν. Εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο που η ταινία μας μετέδωσε το θρίλερ της τελικής έκδοσης της εφημερίδας. Είδα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το τι εκτυλισσόταν μέχρι και την τελευταία στιγμή – από το μέλλον της εφημερίδας σχετικά με τους επενδυτές της μέχρι και την πιθανότητα η εκδότρια και ο διευθυντής να καταλήξουν στη φυλακή.

Κάτι που μου έκανε εντύπωση είναι ότι περιγράφει τον χαρακτήρα της Κέι Γκράχαμ (Μέριλ Στριπ) όχι ως μια υπέρ-θαρραλέα και ατρόμητη γυναίκα, όπως συνηθίζεται πολύ τελευταία, αλλά ως ένα άτομο ευαίσθητο, ευάλωτο, απολύτως χαρακτηριστικό της εποχής του, που βρέθηκε να κάνει κάτι που δεν είχε φανταστεί ποτέ της. Συγκλονιστική ήταν η σκηνή του διαλόγου με την κόρη της προς το τέλος της ταινίας, δίνοντας την ευκαιρία στην Μ.Στριπ να λάμψει ακόμα μια φορά. Επιπλέον, μια σκηνή που μου έμεινε στο μυαλό είναι η στιγμή που ο Μπεν Μπράντλι (Τομ Χανκς) λέει πως κάποτε οι εκδότες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να είναι φίλοι με τους πολιτικούς ή αν επιθυμούν να κάνουν τη δουλειά τους. Θεωρώ ότι ήταν πολύ γλαφυρός και καλογραμμένος ο χαρακτήρας του Μπεν - θαύμασα την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και το πάθος του.


Η ταινία επιτυγχάνει απόλυτα να αναδείξει το ήθος της μακροχρόνιας, μεθοδικής, δαιδαλώδους, τρομακτικής δουλειάς που απαιτείται για να βγάλει μια δημοσιογραφική έρευνα καρπούς. Πρόκειται δηλαδή για το ήθος της εις βάθος μελέτης ενός προβλήματος, σε πλήρη αντίθεση με το κυρίαρχο ήθος της εποχής, όπου για δεκαπέντε δευτερόλεπτα το κάθε θέμα βρίσκεται στην επικαιρότητα, μέχρι να έρθει στη θέση του το επόμενο «καυτό» θέμα. Από τις καλύτερες ταινίες φέτος και η λογική λέει ότι θα διεκδικήσει κι αρκετά βραβεία όσκαρ.

Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ

Σενάριο: Λιζ Χάνα, Τζος Σίνγκερ

Φωτογραφία: Γιάνους Καμίνσκι

Μοντάζ: Μάικλ Καν, Σάρα Μπροσάρ

Μουσική: Τζον Γουίλιαμς

Πρωταγωνιστούν: Τομ Χανκς, Μέριλ Στριπ, Αλισον Μπρι, Σάρα Πόλσον, Κάρι Κουν, Ντέιβιντ Κρος, Μπρους Γκρίνγουντ, Τρέισι Λετς, Μπομπ Οντενκερκ

Διάρκεια: 115 λεπτά

Διανομή: Odeon

ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ODEON VESO MARE

Σάββατο και Κυριακή: 17:00&19:30&22:00

Δευτέρα-Τετάρτη: 19:30&22:00