«Έφυγε η ψυχή μας». Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου που ανέβασε το gnomi.gr, οι εργαζόμενοι και το επιτελείο της εφημερίδας «Γνώμης» για τον θάνατο του Χρήστου Χριστόπουλου.

Και πράγματι έτσι είναι. Ο Χρήστος Χριστόπουλος αποτέλεσε «ψυχή» όχι μόνο της εφημερίδας που ίδρυσε και αγάπησε, αλλά και όλου του τοπικού και περιφερειακού Τύπου της Πάτρας, της Αχαΐας και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας.

Ήταν για δεκαετίες μία από τις σημαίες του Τύπου της Πάτρας, ένας εκδότης που ξεχώρισε για την αγάπη του στην ενημέρωση και στην δημοσιογραφία, ένας άνθρωπος που πρώτα από όλα ήταν εκδότης και ύστερα επιχειρηματίας.

Όσοι συνεργάστηκαν μαζί του έχουν να λένε για το ήθος του και για την ακεραιότητα του, αλλά και για τις συμφωνίες που έκανε αφού ήταν «κύριος» σε όλα του, πληρώνοντας στην ώρα του, κάτι που μόνο αυτονόητο δεν ήταν για όσους γνώριζαν τα δεδομένα στον τοπικό Τύπο.

Παράλληλα, ήταν από τους εκδότες αυτούς που ήξερε να δίνει ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, αλλά είχε και το ταλέντο για να τους αξιοποιεί με τέτοιον τρόπο ώστε να ωφελείται το σύνολο, δηλαδή η εφημερίδα του, που αγάπησε πάνω από όλα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως εφημερίδες που είχαν μία πιο ιστορική διαδρομή δεν άντεξαν και έκλεισαν, την στιγμή που η δικιά του ολοένα και ανέβαινε. Ο ίδιος στήριξε την εφημερίδα και τους εργαζόμενους του ακόμα και στην περίοδο της κρίσης, σε μία εποχή που οι περισσότεροι από τους εκδότες έψαχναν αφορμές για να τις κλείσουν, προχωρώντας σε πτωχεύσεις.

«Άρχοντας» στο ύφος και στον χαρακτήρα του, μένει στην ιστορία του τοπικού Τύπου ως ο αρχαιότερος ιδρυτής και εκδότης της Ελλάδας, έχοντας ιδρύσει την «Γνώμη» το 1972 και στη συνέχεια μετά από 30 χρόνια, το 2002, την καθημερινή έκδοση της εφημερίδας, την «Πρωινή Γνώμη».

Συγκίνηση στον δημοσιογραφικό κόσμο της πόλης

Δικαιολογημένα τα όσα γράφουν για την μνήμη του, ως λόγια αποχαιρετισμού, δεκάδες δημοσιογράφοι που συνεργάστηκαν μαζί του.

Ο Χαράλαμπος Γαλαριώτης γράφει: «Καλό ταξίδι καλό μου αφεντικό. Δεν πρόκειται να σε ξεχάσω ούτε εγώ ούτε κανένας από τους ανθρώπους που είχες γύρω σου και πάντα βοήθαγες. Ο Θεός να ανάπαυση την ψυχούλα σου. Γιατί περί ψυχούλας πρόκειται, βοήθαγες όσους είχαν ανάγκη.

Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και εγώ για ότι έκανες για μένα. Δεν ξεχνώ και δεν θα ξεχάσω ποτέ, που στα πρώτα μου βήματα στην δημοσιογραφία, με στήριξες με βοήθησες μου άνοιξες τα φτερά… να «πετάξω» σε ηλικία 19 χρόνων» και συμπληρώνει στη συνέχεια: «Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ «πατέρα» μου, γιατί ήσουν σαν πατέρα μου και με ένιωθες παιδί σου». 

Ο Προκόπης Κόγκος από την πλευρά του τονίζει: « Καλό ταξίδι κ. Χρήστο....Σε ευχαριστώ πολύ για όλα!!». Ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος τονίζει: «Χριστούγεννα 1999. Ανεβαίνοντας την στενή σκαλίτσα στην οδό Γεροκωστοπούλου 11 δεν πίστευα ποτέ ότι ο άνθρωπος τον οποίον θα συναντούσα θα μου έδινε την ευκαιρία να κάνω επάγγελμα αυτό που αγαπούσα. Τον ευχαριστώ για όλα, καλό ταξίδι…».

Ο Αχιλλέας Ροδίτης σε ανάρτηση του έγραψε: «Πόσο κρίμα...!!! Η πρώτη εφημερίδα που εργάστηκα, ο πρώτος εργοδότης μου σε έντυπο. Κάποτε μου έδωσε δύο μισθούς σε ένα μήνα, επειδή... "σημασία έχει να περνάμε καλά και να είμαστε πάντα όρθιοι πιτσιρίκο...", όπως μου είπε. Καλό σου ταξίδι κυρ Χρήστο...».

O Nίκος Σύφαντος αναφέρει: «Έφυγες και πέσαμε. Άλλα αμέσως σηκωθήκαμε όρθιοι, γιατί έτσι ήθελες. Καλό ταξίδι κύριε Χριστόπουλε». Η Βίκυ Αθανασοπούλου γράφει: «Ας μείνουμε στις ιστορίες που μου λεγες για τη θέση της γυναίκας στο σπίτι και γελούσαμε...και έκλεινες το μάτι στον Νίκο...Κύριε Χρήστο σ ευχαριστώ για όλα...όσα έκανες για την οικογένειά μου. Καλό ταξίδι...».

Η Ελένη Γεωργοπούλου σε ανάρτηση της τονίζει: «Μεγάλη η απώλεια... Έφυγε ένας υπέροχος άνθρωπος, μου δίδαξε πολλά όχι μόνο για τη δημοσιογραφία αλλά και για τη ζωή. Ήταν στήριγμα για μένα όλα αυτά τα χρόνια. Θα μου λείψει η παρουσία του, αλλά θα τον έχω για πάντα στην καρδιά μου και στη σκέψη μου. Καλό ταξίδι αγαπημένε μου "κύριε Χρήστο", σ' ευχαριστώ για όλα...».

H Ρούλα Στίγκα τονίζει: «Είναι από τις στιγμές που τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν όλα όσα νιώθουμε... Αντίο στον άνθρωπο που μας δίδαξε εργατικό ήθος, σεβασμό και μας μάθαινε κάθε μέρα πως να γινόμαστε καλύτεροι!!! Καλό ταξίδι «κύριε» Χρήστο, θα μας λείψεις!».

Η Πέπη Σπηλιωτοπούλου αναφέρει την δική της εμπειρία: «Πιτσιρίκι 19 χρονών πέρασα πρώτη φορά το κατώφλι της «Γνώμης» και ο κύριος Χρήστος με υποδέχτηκε με πατρική αγάπη, βάζοντάς με στον δύσκολο μα και τόσο μαγικό κόσμο της δημοσιογραφίας.

Μεγάλη η συγκίνηση σήμερα, τεράστια η απώλεια για τον ελληνικό Τύπο. Καλό ταξίδι κύριε Χρήστο. Θα είσαι πάντα σημείο αναφοράς και σεβασμού από όλους εμάς, τους υπηρέτες της ενημέρωσης που μας δίδαξες ήθος, αξιοπρέπεια, αντικειμενικότητα και σοβαρότητα».

Να σημειωθεί ότι ήταν παντρεμένος με τη Ιουλία Σκιαδαρέση-Χριστοπούλου με την οποία και απέκτησαν τρία παιδιά, τη Γεωργία, το Γιάννη και την Εύη, ενώ ευτύχησε να γνωρίσει και τέσσερα εγγόνια. Η κηδεία του θα τελεστεί την Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα.