"Πόσο να μετρά μια επιτυχία και μια αποτυχία; Σίγουρα όχι μηδέν, γιατί μαζί μετρούν δυο προσπάθειες! Έτσι μετρούσε τους αγώνες του ο απροσκύνητος ως τα γεράματά του Κωσταντής-Αγάς, που 'χε πάρει το παρατσούκλι του από έναν παμπάλαιο άξιο πρόγονό του, κι εκείνος επίσης σε μια δραματική πρώτη νύχτα του γάμου, όπου ο Τούρκος Αγάς γλεντούσε με ξένη νύφη... μια Ρωμιοπούλα..." Το νέο βιβλίο του Σταμάτη Αλαχιώτη σίγουρα δεν μοιάζει με τα άλλα του πονήματα. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη.

Πρόκειται για ένα πολιτικό–κοινωνικο πόνημα στο οποίο πρωταγωνιστεί ο λεβεντάνθρωπος Κωσταντής-Αγάς – το δεύτερο συνθετικό είναι παρατσούκλι κι έχει το νόημα του - , ο οποίος μαζί με τους συγχωριανούς του πορεύονται με πυξίδα την ανθρωπιά, όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να ζήσουν καλύτερα, αντιπαλεύοντας, ωστόσο, κάτω από ασύμμετρες κοινωνικο-πολιτικές συνθήκες:
Την αδίστακτη οικονομική εξουσία και την προκλητική πολιτική αυθεντία, την κοινωνική αδικία και την κρατική αδιαφορία, την απάνθρωπη εκμετάλλευση και την διαβολική ατιμία∙ έτσι όπως συμβαίνει σε κάθε μικρή ή μεγάλη κοινωνία ανά τον κόσμο, που έχει ανάγκη την συλλογική της συνείδηση για να νικήσει.

Είναι ένα μυθιστόρημα ανακατασκευής του χρόνου με επιλεγμένα εκλαϊκευμένα φιλοσοφικο-επιστημονικά ψήγματα, απαραίτητα να πλουτίσουν την αφήγηση και να κάνουν πιο κατανοητές τις συμπεριφορές και τις πράξεις των ηρώων του βιβλίου και των ανθρώπων γενικότερα. Το πόνημα αυτό φιλοδοξεί να είναι ένας φόρος τιμής στον κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για το αυτονόητο: Να ζήσει απροσκύνητος και ελεύθερος.

Ο συγγραφέας

O Σταμάτης Ν. Aλαχιώτης, ομότιμος καθηγητής Γενετικής, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και πρώην Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, γεννήθηκε στο Aσφενδιού της Kω στις 24 Μαΐου 1944. Σπούδασε, με υποτροφία του Iδρύματος Kρατικών Yποτροφιών, στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εκτός από το δημοσιευμένο ερευνητικό του έργο σε διεθνή περιοδικά με κριτές, όπως και σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, έχει γράψει και τέσσερα επιστημονικά συγγράμματα: "Εισαγωγή στη γενετική", "Εισαγωγή στην εξέλιξη", "Βιοηθική", "Διαθεματική και βιοπαιδαγωγική θεώρηση της μάθησης", το τελευταίο σε συνεργασία με την Ε. Καρατζιά-Σταυλιώτη. Επίσης έχει δημοσιεύσει βιβλία για το ευρύ κοινό.

Το βιβλίο

Πόσο να μετρά μια επιτυχία και μια αποτυχία; Σίγουρα όχι μηδέν, γιατί μαζί μετρούν δυο προσπάθειες! Έτσι μετρούσε τους αγώνες του ο απροσκύνητος ως τα γεράματά του Κωσταντής-Αγάς, που 'χε πάρει το παρατσούκλι του από έναν παμπάλαιο άξιο πρόγονό του, κι εκείνος επίσης σε μια δραματική πρώτη νύχτα του γάμου, όπου ο Τούρκος Αγάς γλεντούσε με ξένη νύφη... μια Ρωμιοπούλα!

Μια φοιτητοπαρέα είχε σαγηνευτεί από τον θρυλικό Κωσταντή-Αγά· την καλόγνωμη "απλότη" του Παναή· τις προσπάθειες των δυο δασκάλων που σπρωχναν κι αυτοί, στα νιάτα τους, τον ξεσηκωμό των καματερών ζευγάδων· τα εκλαϊκευμένα επιστημονικά καρυκεύματα του γιατρού που νοστίμιζαν την υπαρξιακή τους αγωνία. Πώς αλλιώς να εξηγούσε και την απόφαση της κοπέλας να παρατήσει σύξυλο τον φίλο της στην πλατεία, φεύγοντας μ' έναν άγνωστό της, τον Γιαννάκη της φοιτητοπαρέας; Όσα σταφύλια κι αν φας, δεν μεθάς. Το κρασί τους, όμως, σε στέλνει σ' άλλους κόσμους.

Σ' άλλο κόσμο πήγαινε τώρα κι ο Κωσταντής-Αγάς μ' όλα τ' αναπάντεχα απόψε, συμπυκνωμένο βαρύ κρασί. Νοθεμένο κρασί. Που σου σαλεύει τον νου. Χάνεται η ψυχή σου. Παραλύει το κορμί σου. Πεθαίνεις...! Να ζεις και να σε φοβάται ο Χάρος. Να πεθαίνεις και να μην φοβάσαι τον Χάρο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)