Δουλεύουμε ευέλικτα, με ελαστικές μορφές εργασίας, με συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή με συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης ή ακόμα και χωρίς ασφάλιση, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε δύο και τρεις δουλειές ταυτόχρονα.

Αυτός είναι ο χαρακτήρας της σύγχρονης αγοράς εργασίας, με τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης να έχουν κάνει στην μπάντα, δίνοντας την θέση τους στην μερική απασχόληση και στην εκ περιτροπής εργασία.

Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν καλά την αγορά εργασίας στην Πάτρα, η Αχαϊκή πρωτεύουσα πρωταγωνιστεί στο νέο καθεστώς απασχόλησης, με ένα μεγάλο μέρος των απασχολουμένων να εργάζεται χωρίς τα προνόμια της σταθερής εργασίας.

Ο κανόνας αυτός αποτελεί επιλογή τόσο των εργοδοτών, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και των ίδιων των εργαζομένων που ξέρουν ότι για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα δεν τους φτάνει πλέον μία εργασία.

Βλέπετε, ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης έχουν παύσει να πληρώνονται στην ώρα τους από τους εργοδότες τους, με αφορμή την οικονομική κρίση που υπάρχει στην αγορά και έτσι είναι αναγκασμένοι προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημα τους να βρουν και μια δεύτερη.

Όσο για τους άνεργους που έχουν παραμείνει εδώ και μήνες ανενεργοί, δεν λένε ποτέ όχι σε μία ελαστική μορφή εργασίας, ακόμα και όταν αυτή δεν τους προσφέρει περισσότερα από 250 με 300 ευρώ το μήνα, γνωρίζοντας ότι έτσι και αλλιώς δεν μπορούν να βρουν μία θέση πλήρους απασχόλησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες του 2017 τα ποσοστά της προσωρινής απασχόλησης όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Εργάνη, ξεπέρασαν το 60%, με την κυβέρνηση να μειώνει έτσι τον δείκτη της ανεργίας με μισθούς των 300 και των 400 ευρώ. Μια τάση που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες που ακολουθούν κατά την διάρκεια του 2018.