Την κήρυξη του τοπικού διαμερίσματος Λεπρέου του δήμου Ζαχάρως Ηλείας σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, με έγγραφο που απέστειλε προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018, λόγω της έντονης βροχόπτωσης που είχε ως αποτέλεσμα κατολισθητικό φαινόμενο που προκάλεσε ζημιές και καταστροφές σε μία οικία.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κινητοποιήθηκε άμεσα όταν το κατολισθητικό φαινόμενο (που είναι σε εξέλιξη) έγινε γνωστό. Κλιμάκιο της Περιφέρειας με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο και τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μητρόπουλο βρέθηκε στην περιοχή του Λεπρέου, του δήμου Ζαχάρως, μετά από την πτώση βράχων σε κατοικία του χωριού, αλλά και στον επαρχιακό δρόμο Θολού - Νέας Φιγαλείας, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των προσπαθειών με τη δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης.

Στην συνέχεια και σε συνεργασία με το Δήμο Ζαχάρως ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας απέστειλε το έγγραφο προς την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.