Στα εγκαίνια της Έκθεσης Ντοκουμέντων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, παρευρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Πρόκειται για την Έκθεση Ντοκουμέντων «Αχαΐα 1934 -1944 δέκα χρόνια αγώνων και ελπίδων» με εκθέματα από το αρχείο του Πατρινού ιστορικού Βασίλη Κ. Λάζαρη η οποία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αναφερόμενη σε μία εποχή που χαρακτήρισε την νεότερη Ελλάδα, μέσα την δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά, την αντίσταση της χώρας προς τον Γερμανό - Ιταλό φασιστικό άξονα και τον εμφύλιο πόλεμο, μεταξύ δεξιών και αριστερών που ακολούθησε αφήνοντας μεγάλες πληγές στο εσωτερικό της κοινωνίας.

Τα ντοκουμέντα που παρουσιάζει ο Πατρινός ιστορικός αποτυπώνουν διάφορες πτυχές από εκείνη την εποχή, αλλά και τον ρόλο που είχε η Πάτρα και η Αχαΐα, στις εξελίξεις και στα γεγονότα που έγιναν.

Η έκθεση φέρνει για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας σπάνια χειρόγραφα και απόρρητα επίσημα έγγραφα για την Πάτρα και την Αχαΐα, από τα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου μέχρι και την απελευθέρωση από το γερμανο-ιταλικό ζυγό τον Οκτώβριο του 1944.


Ο Προκόπης Παυλόπουλος συνοδευόμενος από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτές και στελέχη φορέων, αλλά και από τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, έκοψε την κορδέλα της έκθεσης, ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείου και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκθέματα, έχοντας συνομιλία, τόσο με τον Πατρινό ιστορικό Βασίλη Κ. Λάζαρη, όσο και με τους υπεύθυνους του μουσείου. Η έκθεση θα κρατήσει έως τις 13 Μαρτίου. 

Δείτε φωτογραφίες της Νικόλ Λουκίδη για το patrasevents.gr: