Έντονη ήταν η δράση της Εθελοντικής Ομάδα Πυρόσβεσης - Διάσωσης Βραχναΐκων για το 2017 και με πολλές συνεργασίες με άλλους φορείς. Σύμφωνα και με το δελτίο Τύπου της Ομάδας πραγματοποιήθηκαν τα παρακάτω:

Δράσεις

Η κύρια δράση του Συλλόγου είναι η συνδρομή σε θέματα που άπτονται της ΓΓΠΠ και κυρίως κατά την αντιπυρική περίοδο όπου και οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Έτσι κατά την αντιπυρική περίοδο συνδράμαμε το Πυροσβεστικό Σώμα και κατά συνέπεια την ΓΓΠΠ σε δέκα έξι αγροτοδασικές, δασικές, αγροτικές πυρκαγιές (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) και σε οκτώ αιτήματα για εξακρίβωση πυρκαγιάς (ΠΙΝΑΚΑΣ 2). 


Μετά το θλιβερό γεγονός με την πτώση του στεγάστρου στο παλαιό λιμάνι της Πάτρας, που έγινε την 04 Αυγούστου 2018, μεταβήκαμε ώστε να συνδράμουμε τις αρμόδιες αρχές

Συμμετείχαμε στην δενδροφύτευση την 02 Μαΐου 2017 που πραγματοποίησε η Δημοτική Κοινότητα Βραχναιίκων, υπό την Αιγίδα της υπηρεσίας πράσινο του Δήμου Πατρέων. Στην δενδροφύτευση συμμετείχαν και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Βραχναιίκων. Ενώ δεσμευτήκαμε και πραγματοποιήσαμε  το πότισμα το δέντρων για όλη την Καλοκαιρινή περίοδο.

Σύμφωνα με το σχέδιο που εκδίδει η ΠΥ για το Ν Αχαΐας ο σύλλογός μας κινείται πολλές φορές στους λόφους Μονοδενδρίου, Βραχναιίκων, Καμινίων και γενικότερα στους ορεινούς όγκους της ΔΕ Βραχναιίκων. Στις περιπολίες αυτές, αλλά και τα προηγούμενε χρόνια, έχουμε εντοπίσει ότι πραγματοποιούνται παράνομες εναποθέσεις διάφορων υλικών, με αποτέλεσμα να υπάρχει όχι μονό σοβαρός κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιάς αλλά και υπάρχει και σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Για όσα σημεία εντοπίσαμε ενημερώσαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων.

Μετά από αίτημα του Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αχαΐας την 14 Μαΐου 2017 συνδράμαμε σε εκδήλωση - Παιδική εκδρομή που διοργάνωσαν στην ΔΕ Βραχναιίκων

Εκπαίδευση

Συμμετοχή μελών στην Σχολή Αυτοπροστασίας που διοργάνωσε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Παράρτημα Αχαΐας) την 04 & 05 Φεβρουαρίου 2017

Συμμετοχή μελών στην ενημέρωση με θέμα Η φωτιά με αφορά με εισηγητή τον κ. Ηλίας Τζιρίτης, Συντονιστής Τοπικών Δράσεων, Δασικό Πρόγραμμα-WWF Ελλάς.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο 2017, σχεδιάσαμε και πραγματοποιήσαμε άσκηση με την κωδική ονομασία "ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2017" σε αγροτοδασική περιοχή των Βραχναιίκων. Ο σχεδιασμός της άσκησης έγινε από το ΔΣ ΕΟΠΥΔ, ενώ την άσκηση παρακολούθησαν εκπρόσωπος του Αυτ. Γραφ. Πολιτικής Προστασίας του Δ. Πατρέων κ. Γιάννης Χάραρης, και από την ΠΥ ο Διοικ. του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Πατρών κ. Παναγιώτης Δημόπουλος, ο Υποδιοικ. της 6ης ΕΜΑΚ κ. Αργύρης Φαλίδας, ο κ. Ανδρέας Δημητρόπουλος ως εκπρόσωπος της Π.Υ. της ΒΙ.ΠΕ

Την 14 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήσαμε εκπαίδευση με θέμα: Κίνδυνοι και ασφάλεια κατά την καταστολή δασικών πυρκαγιών & Δυστυχήματα κατά την δασοπυρόσβεση στην Ελλάδα και στη Νότια Ευρώπη με εισηγητή του προγράμματος τον Δρ. Μιλτιάδης Αθανασίου.

Εκδηλώσεις Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες

Συμμετοχή σε εκδήλωση την 10 Ιουνίου 2017στα πλαίσια της Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και σε συνεργασία με την Πολιτιστική Δράση ΔΕ Βραχναιίκων και την Ομάδα Εθελοντών Πρόληψης Βραχναιίκων – Παραλίας "Αναβαθμός" .

Διοργάνωση εκδήλωσης την 16 Οκτωβρίου 2017 υπό την αιγίδα της Ελληνική Εταιρεία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (Ε.Ε.ΚΑ.Α) στα πλαίσια της Ευρωπαϊκή

Ημέρα Επανεκκίνηση της Καρδιάς 2017 - European Restart a Heart Day

Προσφορά σε Ιδρύματα

Καθαρισμός, διαμόρφωση, περιποίηση προαυλίου της Ψυχιατρική Κλινική Παν. Νοσ. Ρίου την 21 Απριλίου 2017 σε συνεργασία με το Προσωπικό της 416 Μοίρας Άμυνας Φρούρησης, που εκπροσωπούσε στην συγκεκριμένη δράση την 116 ΠΜ της Αεροπορικής Βάσης του Αράξου και τον Διοικητή της, Σμήναρχο Γεώργιο Βαγενά, Εθελοντική Ομάδα "ΣΥΝ άνθρωποι" και την Πολιτιστικής Δράση ΔΕ Βραχναιίκων.

Καθαρισμός του προαύλιου χώρου του Ξενώνας Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών "Η ΕΛΠΙΔΑ" την 15 Ιουνίου 2016

Συνδρομή σε αθλητικές εκδηλώσεις

Panachaiko Trail 2017 την 07 Μαΐου 2017 με καθήκοντα συμμετοχή στην διοργάνωση

Ανάβαση ΠΛΑΤΑΝΙ - ΠΙΤΙΤΣΑ την 01 & 02 Ιουλίου 2017 με καθήκοντα πυρασφάλειας και σε συνεννόηση με την Διοίκηση ΠΥ Ν Αχαΐας

35ος Ημιμαραθώνιος Αχαΐας την 22 Οκτωβρίου 2017 με καθήκοντα συνδρομή της ασφάλειας της διοργάνωσης.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές

Βασική Υποστήριξη της Ζωής ήταν το θέμα πάνω στο οποίο ενημερώθηκαν την 17η Φεβρουαρίου 2017 οι μαθητές της Ε & Στ του Δημοτικού Σχολείου Βραχναιίκων. Το πρόγραμμα διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Βραχναιίκων και πραγματοποιήθηκε από την "Ελληνική Εταιρεία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης" (Απόστολος Δεληγάκης) και από την "Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος" (Χαράλαμπος Λεβέντης)

Η φωτιά δεν παίζει, μην παίζεις με το μέλλον του τόπου σου. Τοπική εκστρατεία ευαισθητοποίησης και εμπλοκής του κοινού και ειδικών ομάδων πληθυσμού για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης σε τοπικό επίπεδο (Αχαΐα, Κεφαλληνία) για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και δημιουργία ενός πρότυπου μηχανισμού εμπλοκής των τοπικών κοινωνιών. Οι κυριότερες δράσεις του έργου είναι: 1) Δημιουργία και υλοποίηση πρότυπου πακέτου ευαισθητοποίησης για μαθητές και πολίτες, και δράσεις κατάρτισης για τοπικές ομάδες στις Π.Ε. Αχαΐας και Κεφαλληνίας, 2) Δημιουργία και διάχυση επικοινωνιακού υλικού, 3) Ψηφιακός μηχανισμός ειδοποίησης κινδύνου πυρκαγιάς και 4) Δράσεις αναπαραγωγής και διάδοσης των αποτελεσμάτων του έργου και σε άλλες περιφέρειες. Τα αποτελέσματα του έργου είναι η ενεργή υποστήριξη του έργου από τους στρατηγικά εμπλεκόμενους φορείς, η δυναμική εμπλοκή των εθελοντικών ομάδων και της σχολικής κοινότητας στο μηχανισμό ευαισθητοποίησης και η διάχυση της μεθοδολογίας του έργου στους αντίστοιχους φορείς σε όλη την επικράτεια. Στην Αχαΐα το πρόγραμμα πραγματοποιείται από τους WWF Hellas, το ΠαιΘέα και τον σύλλογο Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης Διάσωσης -  Ε.Ο.ΠΥ.Δ

Παρουσίαση συλλόγου ΕΟΠΥΔ
Την 18 Δεκεμβρίου 2017 στα πλαίσια ενημέρωσης εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Νοιάζομαι και Δρω έγινε παρουσίαση της δράσης του συλλόγου. Στην ενημερωτική εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, οι σύλλογοι Σώμα Εθελοντών Διασωστών Πυροσβεστών, Κίνηση "Πρόταση", Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.), Αναβαθμός - Ομάδα Εθελοντών Πρόληψης των Εξαρτήσεων Βραχναιίκων, Παραλίας. Σκοπός ήταν να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί για τις δράσεις των συλλόγων και την ένταξή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Συνεργασία συλ. ΕΟΠΥΔ με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ: μας συνέδραμε με την χορηγία ενός φορητού απινιδιστή του οίκου ZOLL

megaKTEO - GPS Quality Services AE: μας συνέδραμε με ελέγχοντας το πυροσβεστικό όχημα που χρησιμοποιούμε, κατά την αντιπυρική περίοδο αλλά και όποτε απαιτηθεί μετά από αίτημα του Αυτ. Γρ. Πολιτικής Προστασίας του Δ. Πατρέων ή της ΠΥ Αχαΐας.