Ολοκληρώνεται την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018, η θεατρική διαδρομή του έργου του Λόπε ντε Βέγκα, Φουέντε Οβεχούνα- Η Πηγή των Αμνών, που συγκίνησε το θεατρικό κοινό της πόλης με τέσσερις ακόμη παραστάσεις. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου στις 20:00 θα δοθεί η παράσταση και θα ακολουθήσει ένα ανοιχτό μάθημα για τους φοιτητές του τμήματος θεατρικών σπουδών με την καθηγήτρια κ. Ιωάννα Παπαγεωργίου, παρουσία του σκηνοθέτη και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας  Σταύρου Τσακίρη. 

Το έργο:

Είναι η πραγματική ιστορία των κατοίκων ενός χωριού της Ισπανίας του 1470, που ξεσηκώθηκαν εναντίον του αδίστακτου διοικητή Φερνάν Γκόμεθ ντε Γκουθμάν με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Παρά τα σκληρά βασανιστήρια που υπέστησαν  οι κάτοικοι του, κανείς δεν ομολόγησε την δολοφονία και η απάντησή τους  ήταν στερεότυπη: ό,τι για όλα ευθύνετο η Φουέντε Οβεχούνα , δηλαδή το χωριό. 

Η κοινωνία του ισπανικού χωριού πέρασε στην ιστορία, έγινε θρύλος και αργότερα μεταφέρθηκε στη θεατρική σκηνή από τον σημαντικότερο εκπρόσωπο του ισπανικού κλασικού θεάτρου  Λόπε ντε Βέγκα (1562-1635).

Η Πηγή των Αμνών αναδείχτηκε σε «σύμβολο» των επαναστατημένων λαών. Αν και πρόκειται για ένα έργο τρυφερό και βαθύτατα κοινωνικό, έθεσε τον προβληματισμό βασικών ζητημάτων, σχετικά με την δύναμη της εξουσίας, την πολιτική θέση του ατόμου απέναντι στους καταπιεστές αλλά και θέματα όπως η ιδιοκτησία γης, η  δυσβάσταχτη φορολογία, η διαχείριση των ατομικών ελευθεριών. 

Το έργο παραμένει διαχρονικό, θέτει επί τάπητος προβλήματα που αναζητούν λύση στον παγκόσμιο χάρτη και δίνει έμφαση  στο πολιτικό ερώτημα: 

Πρέπει να αποτελεί κοινωνική συνείδηση ή επαφίεται στην ατομική ηθική το καθήκον της συλλογικής ευθύνης?


Συντελεστές:

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Νίκος Γκάτσος

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΔΙΑΣΚΕΥΗ & ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Σταύρος Τσακίρης

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Βασίλης Παπατσαρούχας

ΜΟΥΣΙΚΗ: Θάνος Μικρούτσικος

ΣΤΙΧΟΙ: Γιώργος Μιχαηλίδης 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Νίκος Σωτηρόπουλος

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Πέτρα Μαυρίδη

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Τίνα Παραλή

                                  Μυρτώ Κοσμοπούλου 

Πρωταγωνιστεί ο Τάκης Χρυσικάκος

και παίζουν (με αλφαβητική σειρά):

Διονύσης Βούλτσος, Μάρκος Γέττος, Φάνης Δίπλας,  Σπύρος Κουβαρδάς, Ελένη  Μποζάκη, Κωνσταντίνος  Νικούλης, Δημήτρης Παγώνης, Νίκη Παύλου, Βασίλης Σιδερόπουλος, Γεράσιμος Σοφιανός, Νάνσυ Χριστοπούλου. 

Ινφο:

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων 

Παραστάσεις:

Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου στις 20:00

Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου στις 21:00

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου στις 21:00

Κυριακή, 14 Ιανουαρίου στις 19:00 

Πληροφορίες-Κρατήσεις 2610273613, www.dipethepatras.gr & www.ticketservices.gr