Το Σαντομέρι, γνωστό και ως Σανταμέρι, είναι ένα χωριό που το σκεπάζει ο ίσκιος του βράχου από το βουνό Σκόλλις.

Η θέση του επιβλητική, κόβει την ανάσα! Έχεις την αίσθηση πως ολόκληρο το χωριό καλύπτεται από το θεόρατο βράχο...

"Άιντε στο βουνό, βουνό το Σαναταμέρι μαρή Σανταμεριάνα..." αναφέρει παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι για την περοχή, που όλοι έχουν χορέψει στα πανηγύρια που διοργανώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες στα χωριά της Δυτικής Αχαΐας.

Οι κάτοικοι του φιλόξενοι, πιάνουν αμέσως την κουβέντα σε όποιον βρεθεί στα μέρη τους, ενώ δεν ξεχνούν να κεράσουν και τσιπουράκι...


Ψηλότερα στο βουνό υπάρχει το ομώνυμο κάστρο Σανταμέρι ή Κάστρο Σαιντ Ομέρ ή Κάστρο των Παλαιολόγων. Ήταν από τα ισχυρότερα κάστρα, έλεγχε όλο τον Ηλειακό κάμπο και τα περάσματα για την Τριταία.

Η παράδοση λέει ότι κάποτε ήταν δύο νεράιδες και όταν πέθανε ο πατέρας τους τους άφησε τα δύο κάστρα. Στην όμορφη άφησε το Χλεμούτσι και στην άσχημη το Σανταμέρι. Η όμορφη δεν είχε παιδιά ενώ η άσχημη είχε και παρηγορούνταν ότι είχε δώσει την ομορφιά της στα παιδιά της γι' αυτό ήταν άσχημη.

Κάποτε η αδελφή της, ζήτησε να της δώσει το ένα παιδί της και αυτή έδωσε το μικρότερο κορίτσι της. Αργότερα το μετάνιωσε και πήγε να το ζητήσει πίσω, αλλά η αδελφή της δεν της άνοιγε. Η μάνα ξαναπήγε πολλές φορές αλλά πάλι η αδελφή της δεν άνοιγε παρά τα κλάματα και τους οδυρμούς της. Τέλος αποφασίζει να γυρίσει πίσω στα άλλα παιδιά της, αλλά στον δρόμο της είναι οργισμένη και παρασέρνει ότι βρει στον δρόμο της, και το κλάμα της ακούγεται μέχρι τον κάτω κόσμο.


ΟΡΟΣ ΣΚΟΛΙΣ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ