Οριακά αυξητική ήταν η κίνηση την εορταστική περίοδο στην Πάτρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγου Πελοποννήσου - Νοτιοδυτικής Ελλάδας και Γενικό Γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, Γιώργο Βαγενά.

Η αύξηση αυτή στα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας κυμάνθηκε μεταξύ του 3% με 5%, κάτι που συγκριτικά με την περίοδο που διανύουμε και την γενική ύφεση της αγοράς, αφήνει σε γενικές γραμμές ικανοποιημένους τους εμπόρους.

«Τα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας δούλεψαν κυρίως τις δύο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και τις δύο μέρες πριν από την Πρωτοχρονιά. Εκεί υπήρξε μία αύξηση της εμπορικής κίνησης την εορταστική περίοδο, με τις υπόλοιπές μέρες να κυμαίνονται σε ένα μέτριο επίπεδο».

Δούλεψαν κυρίως τα καταστήματα παιχνιδιών, είδη δώρων και ένδυσης. Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες περιοχές σημαντική πτώση της τάξεως του 10% σημειώθηκε στην αγορά του Πύργου, στο ίδιο επίπεδο συγκριτικά με πέρυσι κυμάνθηκε η Αιτωλοακαρνανία στις γιορτές, ενώ σε πτωτική πορεία κινήθηκαν και τα εμπορικά καταστήματα της Κορινθίας.

Η μοναδική περιοχή που είχε μία αυξητική τάση που έφτασε έως και το 6% ήταν αυτή της Λακωνίας, κυρίως λόγω της αντίστοιχης αύξησης της αγροτικής παραγωγής στο νομό.

Η στάση του Δήμου απέναντι στους εμπόρους

Πάντως, στην Πάτρα, μειονέκτημα για την αύξηση της εμπορικής κίνησης στα καταστήματα κατά την διάρκεια των γιορτών αποδείχτηκε η στάση που κράτησε ο Δήμος απέναντι στους εμπόρους, σύμφωνα με τον κ. Βαγενά. 

«Χρειάζεται επιτέλους να υπάρξει μία συνεννόηση μεταξύ των φορέων. Όταν δεν γίνονται δράσεις και εκδηλώσεις που να δίνουν κίνητρο στον κόσμο, όταν περνάς τις γιορτές χωρίς να υπάρχει καν μουσική στους δρόμους, τότε η τοπική αγορά δεν μπορεί να βοηθηθεί από την πόλη, από τον δήμο και από τους φορείς της» τονίζει σχετικά με το ζήτημα.