Μπορεί οι βασιλικοί πιγκουίνοι να αντέχουν στο κρύο, όμως ο ζωολογικός κήπος του Κάλγκαρι αποφάσισε να προσφέρει στους φιλοξενούμενούς του ένα ζεστό καταφύγιο για τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, λόγω του πολικού ψύχους που εξακολουθεί να επικρατεί στον Καναδά.

«Με το κρύο που κάνει τώρα, οι βασιλικοί πιγκουίνοι μένουν μέσα, μαζί με τα άλλα είδη πιγκουίνων. Το κοινό μπορεί πάντως να τους βλέπει», εξήγησε η φύλακας Μαλού Σελί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Στον ζωολογικό κήπο φιλοξενούνται 10 βασιλικοί πιγκουίνοι, εκ των οποίων ένας είναι μόλις 5 μηνών.
Οι βασιλικοί πιγκουίνοι, όπως και τα ξαδέλφια τους, οι αυτοκρατορικοί, αντέχουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αισθάνονται άνετα στο χιόνι και τους χειμερινούς μήνες κάνουν ελεύθερα τις βόλτες τους στον ζωολογικό κήπο. Όχι όμως φέτος. Οι κτηνίατροι έχουν ορίσει ως ελάχιστη ασφαλή θερμοκρασία τους -25 βαθμούς Κελσίου για να τους αφήνουν έξω. Την Κυριακή, το θερμόμετρο έδειχνε -30 βαθμούς στο Κάλγκαρι.

Οι πιγκουίνοι δεν ήταν οι μοναδικοί που στερήθηκαν τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς στον Καναδά. Σε πολλές πόλεις οι υπαίθριες εκδηλώσεις ματαιώθηκαν ή μεταφέρθηκαν σε κλειστούς χώρους λόγω του κρύου. Εδώ και μία εβδομάδα σχεδόν όλη η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού λόγω του ακραίου ψύχους. Σήμερα το μεσημέρι στην πόλη Γιουρίκα, στον βόρειο Καναδά, καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία, στους -40,5 βαθμούς. Στο Πρινς Ρούπερτ της Βρετανικής Κολομβίας οι συνθήκες ήταν πολύ καλύτερες: είχε μόλις -7,5 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, οι συνθήκες θα αρχίσουν να βελτιώνονται από αύριο και η θερμοκρασία θα επανέλθει σταδιακά στο φυσιολογικό για την εποχή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ