Όταν ο Στέργιος Γκόγκος και ο πιστός δίτροχος φίλος του, ο ...Κίτσος, συνάντησαν την Αλεξάνδρα Φεφοπούλου "γεννήθηκαν" οι "Worldvespa", που ταξιδεύουν ανά τον πλανήτη πάνω σε δυο ρόδες με σκοπό να μην σταματήσουν, αν δεν δουν και την πιο απομακρυσμένη γωνιά της γης! Στιγμές από το μεγάλο ταξίδι τους στην Αφρική κατέγραψαν, όχι απλώς στον "χάρτη" του μυαλού και της ψυχής τους, αλλά και στο βιβλίο "Ρύζι & Χώμα", που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

"Κάθε σημαντική απόφαση στη ζωή έρχεται τη μέρα που ξυπνάς και δεν μπορείς να πεις άλλα ψέματα στον εαυτό σου. Τη στιγμή εκείνη καταλαβαίνεις πως πρέπει να βρεις τον τρόπο να εκφράσεις με δημιουργία ό,τι έχεις μέσα σου, γιατί αλλιώς θα πνιγείς. Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι στην Αφρική, έτσι ξεκίνησε και το 'Ρύζι & Χώμα'. Η ιστορία του ταξιδιού μας, που στην πορεία έγινε η ιστορία της ζωής μας, μετουσιώθηκε σε λέξεις και χαρτί και εικόνα κι ανοίγοντας την ψυχή μας, φτιάξαμε τούτο δω το βιβλίο. Το αγαπήσαμε σαν παιδί μας και το μοιραζόμαστε μαζί σας" γράφουν ο Στέργιος και η Αλεξάνδρα και μας καλούν να περιδιαβούμε τους δρόμους της Αφρικής "...με τη διεισδυτική ματιά και την ανυπόκριτη γραφή" τους.


"Είμαστε ο Στέργιος και η Αλεξάνδρα και γυρνάμε τον κόσμο ταξιδεύοντας πάνω σε μια Vespa PX200" συστήνονται και αφηγούνται πώς έγιναν συνοδοιπόροι σ' αυτό το μεγάλο ταξίδι: "Η ιστορία μας ξεκίνησε το 2013 τελείως ξεχωριστά, αφού τότε ακόμη δε γνωριζόμασταν. Για διαφορετικούς λόγους και με άλλα σχέδια ο καθένας, φύγαμε απ΄ την Ελλάδα. Μοναδικό κοινό μας στοιχείο, η κοινωνικοοικονομική κρίση που από τότε έπληττε τη χώρα και που είχε επηρεάσει τις ζωές μας. Συναντηθήκαμε για πρώτη φορά τυχαία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και λίγο καιρό μετά, ξεκινήσαμε ένα 'δοκιμαστικό' στη Νότια Αφρική και το Λεσότο. Η Vespa κατάφερε να σηκώσει τα καινούρια βάρη κι εμείς ανακαλύψαμε πως είμαστε 'δυνατή' ομάδα! Από τότε (Δεκέμβριος, 2014) ταξιδεύουμε μαζί".

Τα κατορθώματα του Στέργιου και της Αλεξάνδρας, που συχνά "ταξίδεψαν" και μέσα από τις σελίδες του Τύπου (έντυπου και ηλεκτρονικού), ήρθε η στιγμή που έγιναν βιβλίο. Ένα βιβλίο που, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέργιος Γκόγκος, βασίζεται σε όλες τις ιστορίες του ταξιδιού και διανθίζεται με διάφορες σκέψεις και πιο προσωπικά στοιχεία από την Αφρική. Πρόκειται, όπως λέει, για ένα βιβλίο που "έχει πολύ λιγότερες πληροφορίες ταξιδιωτικές και πολύ περισσότερα συναισθήματα και σκέψεις από την όλη εμπειρία".

Όλες οι χώρες, όλοι οι σταθμοί από τους οποίους περάσαν ο Στέργιος και η Αλεξάνδρα "ξεπηδούν" μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου. "Είναι αυτόνομες ιστοριούλες, οι οποίες ενώνονται μεταξύ τους χρονολογικά και ολοκληρώνουν την εικόνα του ταξιδιού και ό,τι μας άφησε τους 15 αυτούς μήνες" λένε.

Στο βιβλίο υπάρχουν αναφορές σε δύσκολες στιγμές του ταξιδιού αλλά και σε πολλές ευχάριστες, ενώ, όπως σπεύδει να διευκρινίσει ο Στέργιος, "ποτέ μέσα σ' αυτούς τους 15 μήνες δεν συνέβη κάτι κακό, δεν μας έκλεψαν, δεν χάσαμε ούτε ένα ευρώ, δεν μας άγγιξε κανένας". Υπήρξαν, ωστόσο, στιγμές, που ένιωσαν ...περίεργα, κυρίως στη Νιγηρία. "Ένα χαρακτηριστικό συμβάν είναι μια στιγμή που νόμιζα ότι πέφτω θύμα απαγωγής από αστυνομικούς. Ήταν μια πολυσύνθετη κατάσταση, για την οποία προσπαθούμε κι εμείς να καταλήξουμε κάπου. Μάλλον ο κόσμος φοβόταν πολύ περισσότερο από εμάς. Στη Νιγηρία δεν υπήρχε καν ο όρος τουρίστας. Λέγαμε tourists (τουρίστες) και ο κόσμος νόμιζε terrorists (τρομοκράτες)!" αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέργιος Γκόγκος.


Οι στιγμές, ωστόσο, που ένιωσαν ζεστασιά κι έναν ποταμό συναισθημάτων να τους κατακλύζει είναι πολύ περισσότερες, όπως αυτές που βίωσαν στο εξωτικό Κονγκό, όπου έμεναν σε καλύβες και σπιτάκια ντόπιων, σε απομακρυσμένα χωριά, ή στα βουνά του Λεσότο. Όσο για το πώς επέλεγαν κάθε φορά τον επόμενο προορισμό, η απάντηση έρχεται αβίαστα: "Μας επέλεγαν (οι προορισμοί). Ξεκινήσαμε από το Μαρόκο και θέλαμε να φτάσουμε στη Νότια Αφρική κι έτσι ανοίγαμε απλώς τον χάρτη και βλέπαμε την επόμενη χώρα".

"Γιατί με Vespa;" είναι η επόμενη αυθόρμητη ερώτηση που έρχεται στα χείλη και ο Στέργιος Γκόγκος μας μιλάει για τον αγαπημένο του "Κίτσο", το μηχανάκι που είχε για τις καθημερινές του μετακινήσεις, εδώ, στη Θεσσαλονίκη και το οποίο τον κάλυπτε σε τέτοιο σημείο που δεν πέρασε καν από το μυαλό του η σκέψη να χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο όχημα γι' αυτό το ταξίδι ζωής. "Υπάρχουν τα βεσπάκια πολλές δεκαετίες, είναι ένα όχημα πολύ δουλεμένο και αξιόπιστο" τονίζει.

Το βιβλίο "Ρύζι & Χώμα" κυκλοφόρησε πριν από περίπου 15 ημέρες και όποιος θέλει να το προμηθευτεί προκειμένου να (συν)ταξιδέψει μέσα από τις σελίδες του με τον Στέργιο και την Αλεξάνδρα, δεν έχει πάρα να επισκεφθεί τον ιστότοπο: https://www.worldvespa.net/home/. "Ρύζι, γιατί τρεφόμασταν κυρίως μ' αυτό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, και χώρα από τους δρόμους που περάσαμε" εξηγεί για τον τίτλο ο Στέργιος Γκόγκος.

Ημερολόγιο ταξιδιού, οδοιπορικό ή αφήγηση ενός ταξιδιού, το βιβλίο αυτό μας καλεί να κάνουμε ένα διαφορετικό ταξίδι στον κόσμο "αλλά κι εκεί που φωλιάζουν οι ανάγκες της ανθρώπινης ψυχής".....