Όσο όσο, ακόμη και κάτω του κόστους κατασκευής, πωλούν τα σπίτια τους οι Έλληνες, προκειμένου να πληρώσουν τα χρέη τους στο δημόσιο και τις τράπεζες, αλλά και να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ.

Οι τιμές έχουν φτάσει στα «τάρταρα», με αποτέλεσμα να πωλούνται ακίνητα 20ετίας χαμηλότερα από 800 ευρώ / τ.μ., ενώ υπάρχουν περιοχές όπου η τιμή των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ /τ.μ.

Στην Πάτρα (Ανθείας) διαμέρισμα πρώτου ορόφου 102 τμ, κατασκευής του 1995, πωλείται έναντι 441 ευρώ / τμ.

Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας, επισημαίνει ότι πλέον τα διαθέσιμα ακίνητα στην ελληνική κτηματαγορά ξεπερνούν τα 250.000, με το οικονομικό κόστος της οικονομικής κρίσης στην αγορά ακινήτων (2009-2017) να υπολογίζεται σε δύο τρισ. ευρώ.

Εξάλλου, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, η πτώση τιμών στην αγορά κατοικίας πανελλαδικά από τις αρχές της κρίσης έως σήμερα αγγίζει το 42% (44% στην Αθήνα και 46% στη Θεσσαλονίκη), ενώ το φετινό πρώτο τρίμηνο υποχώρησαν κατά 1,7% σε ετήσια βάση. Για το σύνολο του 2016, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 2,4%.

Ο πίνακας που κατάρτισε το E-Real Estates και παρουσιάζει το enikos, αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στην κτηματαγορά και την πλήρη κατάρρευση των τιμών σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμη και σε σχετικά ακριβές περιοχές. Σημειώνεται ότι η τιμή πώλησης ενός ακινήτου διαμορφώνεται βάσει του κόστους κατασκευής και του κόστους ανά δομήσιμο τετραγωνικό μέτρο του οικοπέδου.