Ο πίνακας του θρυλικού ζωγράφου με τον τίτλο «Effet de Brouillard» (1872), απεικόνιζε ένα γαλήνιο εξοχικό τοπίο της περιοχής Argenteuil, κοντά στο Παρίσι, και θεωρούνταν χαμένος από το 1895.

Ο Richard Thompson όμως, ιστορικός τέχνης και καθηγητής καλών τεχνών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, κατάφερε να τον βρει χρησιμοποιώντας, απλά, το Google.

Ο Thompson είχε δει τον πίνακα το 1996 σε έναν κατάλογο τέχνης, κανείς δεν ήξερε όμως που βρισκόταν, ενώ ο κατάλογος ανέφερε πως ανήκε σε μια ιδιωτική συλλογή. Θέλοντας να τον συμπεριλάβει στην ερχόμενη έκθεση που επιμελείται με τίτλο «Monet & Architecture», η οποία θα παρουσιαστεί στην Εθνική Πινακοθήκη της Αγγλίας τον Απρίλιο, ο Thompson είπε στο Hyperallergic: «Πολύ απλά, τον βρήκα στο Google, είδα πως είχε πάει σε έναν οίκο δημοπρασιών στην Νέα Ορλεάνη, επικοινώνησα μαζί τους, ήρθαν άμεσα σε επαφή με τον τωρινό ιδιοκτήτη, ο οποίος, επίσης άμεσα, δέχτηκε με χαρά να μου τον δώσει για την έκθεση, για το οποίο είμαι αφάνταστα ευγνώμων».

Ο πίνακας, ο οποίος είναι ένας από τους 180 που δημιούργησε ο Monet κατά την περίοδο 1871-1878, όταν και έμενε στο Argenteuil, θα παρουσιαστεί μετά από πολλά χρόνια ξανά στο κοινό, ανάμεσα στους υπόλοιπους 74 πίνακες που έχει επιλέξει ο Thompson για την έκθεση.


Πηγή: www.huffingtonpost.gr

Πηγή: www.huffingtonpost.gr